Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
istendik davranışın ortaya çıkması üzerine rahatsız edici mevcut bir uyaranı ortamdan çıkararak davranışı güçlendirme durumu. misal istiklal marşını tersten okuyan çocuğun taşşaklarını sıkmayı bıraktığınızda olumsuz pekiştirme yapmış olursunuz. çocuk ödev yapsın diye oyun konsolunu elinden almanız cezaya girer.
Yani, davranışın tekrarlanma eğilimini artırmak için pozitif bir pekiştiren eklenmektedir. Negatif pekiştirmede ise hedef davranışın tekrarlanma eğilimini arttırmak amacıyla bir şeyin ortadan kaldırılması anlamına gelir.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
İlgili 27 soru bulundu
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Birincil olumsuz pekiştireçler, organizmaya zarar veren ve yaşamını tehdit eden uyarıcılardır. Örneğin, ölüm, elektrik şoku, şiddet, acı, yüksek tonlu sesler, aşırı sıcak ya da soğuk hava gibi uyarıcılar birincil olumsuz pekiştireçlerdir.
Olumsuz Pekiştirme Olumlu uyarıcı kaybolur. Olumsuz uyarıcıdan uzaklaşır. Olumsuz uyarıcının kaybolmasına neden olan davranışın yapılma sıklığı artar. Ceza I Olumsuz uyarıcı gelir ya da uygulanır.
olumsuz pekiştireç, organizmanın hoşlanmadığı ortama konulduğunda rahatsızlık veren istenmeyen davranışın sönme sürecine girmesine sebep olan uyarıcılardır. bu uyarıcılar ortama eklenince 1. tip ceza uygulanmış olur. olumsuz pekiştirme ise organizmanın rahatsızlık duyduğu, hoşlanmadığı uyarıcının ortamdan çekilmesidir.
b)Olumsuz (Negatif) Transfer (Alışkanlık çatışması): Önceki öğrenmenin yeni öğrenmeyi olumsuz etkilemesi yani zorlaştırmasıdır. Ket vurma (unutma): Öğrenilen bilgilerin birbirini etkileyerek unutturması veya hatırlanmasını zorlaştırması olayıdır.
Olumlu pekiştireç, bir davranıştan sonra sunulduğunda, o davranışın gelecekte tekrar ortaya çıkma olasılığını artıran bir uyarıcı veya olaydır. Başka bir deyişle, belirli bir tepkiyi veya eylemi güçlendiren bir ödüldür.
Olumlu Pekiştireç: Bir davranıştan sonra verilen bir uyarıcı o davranışın yinelenme sıklığını arttırıyorsa, buna olumlu pekiştireç denir. “Ödül” olarak kabul edilen pek çok uyarıcı olumlu pekiştireç olarak kabul edilebilir.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Sen çok iyi bir arkadaşsın.” demesi ise ortama giren hoşa giden uyaran, başka bir ifadeyle pekiştireçtir. Pekiştireçler öğrenilmemiş pekiştireçler (birincil pekiştireçler) ve öğrenilmiş pekiştireçler (ikincil pekiştireçler) olmak üzere ikiye ayrılır.
Sabit aralıklı pekiştirme, belirli bir süre geçtikten sonra davranışın pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 40 dakikada bir teneffüs zilinin çalması. Bu tarife, zaman tabanlı davranışların pekiştirilmesinde kullanılır.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
eğer ortamdan ödül niteliğinde bir uyarıcı çıkartılarak istenmeyen davranışın ileride meydana gelme sıklığı azaltılıyorsa, bu durumda “negatif ceza”dan bahsedillir.
Klasik koşullanmadaki koşulsuz uyarıcılardır. İkincil Olumlu Pekiştireç: Organizma için başlangıçta bir şey ifade etmeyen birincil olumlu pekiştireçlerle eşleştikten sonra pekiştireç özelliği kazanan uyarıcılardır. Ortamdan çıkarıldığında belli bir davranışın yapılma olasılığını artıran uyarıcılardır.
1. tip ceza
Bu cezalandırma daha çok basit bir etki-tepki süreci ile gerçekleşir. Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Dolaylı Ceza : Modelin olumsuz davranışlarının cezalandırılması, gözlem yapanların benzer davranışlarda bulunma eğilimlerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.
Pekiştireç, bir davranımı kuvvetlendiren herhangi bir uyarıcı; pekiştirme ise davranımın kuvvetlendirilmesidir. Ödül olumlu, ceza ise olumsuz pekiştireçtir (Morgan, 1981:92; Ün Ve Demirel, 1987:135; Senemoğlu, 1997:106; Yeşilyaprak, 2003:181).
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcı-koşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir. Klasik koşullanma, insanların karmaşık bilgileri öğrenmesini açıklamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri