Kanama riski: Yüksek dozlarda omega-3 takviyeleri, kanın pıhtılaşma sürecini etkileyebilir ve kanama riskini artırabilir. Eğer kan inceltici ilaçlar (örneğin warfarin) veya başka kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçlar kullanıyorsanız, omega-3 takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Omega 3 satın alırken civa, kurşun gibi ağır metallerden arınma teknolojisinin kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk pres yöntemiyle elde edilenler omega 3 balık yağı tercih edilmeli ve ışık almayan paketlerde olduğuna dikkat edilmeli. EPA ve DHA oranı yüksek olan omega 3 balık yağı tercih edilmeli.
Günde 3 gram balık yağı takviyesi ile birlikte kuvvetli bir kan sulandırıcı ilacın kullanılması özellikle yaşlı kişilerde beyin kanaması riskini artırmaktadır. Bu nedenle varfarin gibi kuvvetli bir pıhtılaşma önleyici ilaç ile birlikte 3 gram gibi çok yüksek doz balık yağı takviyesi kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır. Soya fasulyesi, soya ve kanola yağı K vitamini içeriği yüksekliğinden dolayı kullanılmamalıdır. Avokado ve kiraz tüketilmemelidir. Omega-3 içeren balık yağı tabletleri yerine haftada 1 kez balık tüketilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru ve ton balığı gibi balıkların yanı sıra zeytinyağı da damarları temizlemeye yardımcı olan besinler arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre düzenli omega-3 yağ asitleri tüketmek LDL kolesterol seviyesini düşürmekte ve kan akışını artırmakta.
Balık yağı içeriğinde yüksek oranda bulunan omega 3 yağ asitleri aynı zamanda ağrıyı ve bir bölgede oluşan şişliği azaltmaya yardımcı olur. Kalp ve Damar Sağlığı: Yüksek oranda bulunan bu yağ asitleri aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engellediği için de kalp ve damar sağlığı açısından önemli bir yer tutar.
Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir.
Hayır bir sorun olmaz.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Omega 3 kullanma saati günün her bölümünde kullanılabilmektedir. Ancak uzmanlar tarafından yemek saatleri sırasında alınması omega 3 takviyesinin daha fazla fayda sağlayacağı öne sürülmüştür. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde omega 3 alımı vücut metabolizmasını hızlandırdığı öngörülmüştür.
Yetişkin dozu (toplam 1000 mg EPA+DHA) olan omega 3 ile birlikte 1000 ünite (25 mcg) D vitaminini beraber sunan bir ürün kullanmanız sağlığınızı korumada çok etkili olacaktır.
Ürün puanlamalarına ve satış oranına göre değerlendirildiğinde en iyi balık yağı sıralamasında ilk üçte, Neptüne Krill Oil 30 Kapsül, Neptüne Fish Oil Omega-3 30 Kapsül, New Life Efa Super Omega 3 1200 45 Cap yer almaktadır.
Omega-3 takviyelerinin yan etkileri var mıdır? Günlük alınması gereken miktarlarda Omega-3 takviyesi alımında yan etki görülme riski düşüktür. Fazla miktarda alınan Omega-3 hazımsızlık ve ishal gibi yan etkileri görülebilmektedir.
Osman Müftüoğlu omega 3 takviyelerinin etkilerini daha iyi gösterebilmelerini sağlamak için yemeklerle birlikte alınması gerektiğini belirtmektedir. Özellikle kahvaltı ile birlikte tüketildiğinde çok daha etkilidir. Omega 3 takviyelerinin EPA ve DHA miktarlarının yüksek olması da oldukça önemlidir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Magnezyum ve D3 vitamini takviyeleri, vücudun yeterince işlev görmesini sağlamak için birlikte alınabilir.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Günlük alınması gereken omega 3 miktarı nedir? Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir. Kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.
Omega-3 Yan Etkileri
Fazla miktarda omega-3 tüketimi ile oluşabilecek rahatsızlıklar genel olarak ağız kokusu, mide ekşimesi, mide bulantısı, baş ağrısı ve mide rahatsızlıkları olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin damar içi viskoziteyi düşürerek kan akışkanlığının artmasına sebebiyet verebilir.
Omega 3 kullanımı ise ürün türüne ve içeriğindeki Omega 3 yağ asitlerinin miktarına göre farklılık gösterebilir. Sözgelimi, 640 mg Omega 3 içeren kapsül formundaki gıda takviyesi günde bir kez bir kapsül şeklinde alınabilir. Kapsül, bir bardak su yardımıyla alındığında günlük Omega 3 kullanımı tamamlanmış olur.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Sonuçta şeker hastalığı olan veya şeker hastalığı riski olan hastalarda kalp hastalığından korunmak için omega 3 takviyesi almaları önerilemez.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri