Modern roman, 20. yüzyılın başlarında romanın geleneksel temel yapısı olan olay örgü- sü, zaman, mekan, kahraman gibi öğelerinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan yeni bir biçim anlayışının ürünüdür.
Yazar, insan dışındaki dünyayı yalın ve çok sade bir şekilde yansıtmaktan kaçınır. Aynı zamanda geleneksel anlatımın dışına çıkar ve yer yer alegorik anlatımlardan da yararlanır. Sözcüklerin de çağrışım gücünden faydalanarak şiirsel bir dil kullanır. İnsan, karmaşık bir varlık olarak ele alınır.
- Modernizmi esas alan eserlerde geleneksel anlatım ve yapı reddedilmiştir. - Alegorik anlatıma önem verilmiş; duygu, düşünce ve davranışlarıyla insanın karmaşık bir varlık olduğu kabul edilmiştir. - Bireyin hayatının huzursuzluk üzerine kurulduğu düşünülmüş, kişinin bunalımlarına ve toplumla çatışmalarına yer ...
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Modernizmi esas alan eserlerin özellikleri şunlardır:
Modernist eserlerde toplumdaki değer çatışmaları, bireyin bunalımları, karmaşık ruh hali, yerleşik değerlere isyan, şiire özgü söyleyişlerden de yararlanarak, çağrışımlara açık bir biçimde sembollerle anlatılır.
İlgili 25 soru bulundu
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Modernist anlayışın/bakış açısının hâkim olduğu hikâyelerinde bilinç akışı, iç monolog, iç diyalog, montaj, geriye dönüş yazarın en çok tercih ettiği anlatım teknikleridir.
Modern romanın öncüsü: Halid Ziya Uşaklıgil.
Postmodern romanlarda izlenimlerin ön plana çıkar ve net bir başlangıç olmadığı gibi çok net bir sonuç da bulunmaz. Konuda geçen olaylar ise, anlıktır ve genellikle de hiçbir sonuca bağlanmaz. Konular iç içe geçmiş bir biçimde oldukça karmaşık bir kurgu ile aktarılır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Modernist Romanlarda İç Çözümleme Tekniği
Yazar tarafından yani üçüncü kişi tarafından kahramana ait olan düşüncelerin, duyguların ve hayallerin ifade edildiği tekniktir. Böylelikle kahraman okur tarafından yakından tanınarak bir samimiyet oluşturulmaya çalışılır.
Modern roman, 20. yüzyılın başlarında romanın geleneksel temel yapısı olan olay örgü- sü, zaman, mekan, kahraman gibi öğelerinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan yeni bir biçim anlayışının ürünüdür.
Modern edebiyat kavramı 20. yüzyılın başlarından itibaren edebiyat tarihinde yerini aldı. Bu dönemde dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte klasik edebiyatın edilgen okurunun konforlu kitap okumaları son bulmuş yazarla okur arasında çok daha farklı bir bağ oluşmuştur.
- Modernizm, geleneksel olanı yeni olana tabi kılma tavrı, yerleşik ve alışılmış olanı yeni ortaya çıkana uydurma eğilimi olarak tanımlanabilir. - Modernizmle birlikte özellikle gerçeklerin göründükleri gibi olmadığı, yerleşik kurallara ve toplumun bayağılığına aykırılık ağırlık kazanmıştır.
Modernizmi Esas Alan Anlayış ve Özellikleri
Modernizm vasatlığa, bayağılığa, yerleşmiş kabullenişlere isyandır. Gelenekseli reddeder, yeniyi oluşturma anlayışını benimser. Olay örgüsü, insana özgü gerçekliği ve estetik kaygıyı yansıtmalıdır. Modernizm, gerçeğin dış dünyada değil insanın iç dünyasında olduğuna inanır.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Postmodern romanı postmodern roman yapan metinlerarasılık, üstkurmaca gibi öğeler modernite sonrası yazılmış her romanda mevcut değildir. Bunların dışında (bazıları alt tür) montaj, kolaj, pastiş, parodi, ironi gibi tekniklerde de aynı durum söz konusudur.
Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Pınar Kür, Yusuf Atılgan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Bilge Karasu, Nedim Gürsel ise “postmodern (modernötesi) romanlar” yazarlar.
Bu özellikleriyle ön plana çıkan modernist roman Batı edebiyatında 20. yüzyılın başlarında görülmeye başlar. Bu romanın başlıca temsilcileri James Joyce, Virginia Woolf, Marcel Proust, William Faulkner, Franz Kafka gibi yazarlardır. Türk romanına bakıldığında ise 1940'lardan itibaren modernist etkiden bahsedilebilir.
Türk edebiyatında tarihi romanın ilk denemesi Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler (1871) adlı romanı sayılabilir. Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır.
Modernizmi benimseyen sanatçılarda varoluşçuluk akımının etkileri görülür.
Modernist romanda iç monolog, geriye dönüş, bilinç akışı, montaj gibi anlatım teknikleri ve imge kullanılır. Bu tekniklerin kullanılmasındaki amaç ise romanı zenginleştirmek ve daha önce yazılmış olan metinler ile kendi arasında bir bağlantı kurmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri