Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 2022 senesi itibari ile 427 TL para cezası uygulanması da bu kararın bir parçasıydı.
2022 yılı dikkate alındığında 2023 yılı için cam filmi cezası 950 Tl seviyelerine ulaşacağı söylenebilir.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
polis gördüğünüzde bütün camları indirin basın geçin. Görevli memur aracınızda film varsa kanunen ceza yazabilir. Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
En sık tercih edilen cam filmi 2 numara cam filmidir. Bunun sebebi diğer cam filmlerine göre daha mat bir görünümde olup aynı zamanda sürüş rahatlığını sağlayabilmesidir. Aracın ön, arka ve yan camlarında 2 numara cam filmi tercih edilebilir.
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır.
Güneş geçirmeyen cam filmi hem UV ışınlarının zararlı etkilerinin önlenmesi hem de güneşli havalarda sürüş güvenliğinin de sağlanması açısından faydalı özelliklere sahiptir. Ancak gündüz her ne kadar faydalı özellikler sunsa da geceleri koyu tonlar nedeniyle görüşün engellenmesine neden olabilir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir.
Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır. Hem güvenlik boyutunu düşünen hem de güneş ışınlarının zararlı etkisinden korunmak isteyen kişiler için genellikle aynalı cam filmi tavsiye edilmektedir.
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Cam filmi yasağı
Son uygulamaya göre aracınıza cam filmi taktırmak yasak değil. Ancak sadece arka ve yan camlarda… Ayrıntılandırılan cam filmi yönetmeliğine göre ön camda kesinlikle film kullanmak yasak. Bu yasağa uymayanlar ve otomobilin ön camına ısrarla cam filmi yaptıranlar araç muayenesinden geçemiyor.
İhtarda verilen süre için teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir. şeklinde düzenlenmiştir. 2012 yılı itibariyle aracında cam filmi bulunan araç sahiplerine 154 TL idari para cezası kesilmekte, 1 hafta içinde aykırılığın giderilmesi ihtar edilmektedir.
2019 yılında getirilen düzenleme ve uygulanan karar ile cam filmi yasaklanmıştı. Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı.
Ayrıca filmin iç kısımdan cama uygulanmış olması gerekir. Camın dıştan ışık yansıtma durumunda ise %15'lik sınırın aşılması istenmez. Cam filmi kalınlığında maksimum 80 um ölçü bulunurken 98 UV korumalı olması da gerekir. Cam filmlerde PVC malzeme kullanımı olması da istenmeyen durumlar arasındadır.
Araç Cam Filmi Uygulaması İçten mi dıştan mı yapılmalı? Filmi dışardan uygulayamazsınız. Camın içerisinden uygulamanız lazım. Ayrıca o kadar kolay bir işlem değil yani ustalık gerektirir.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın. araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Cam Filmler uzun yıllar kullanılsın diye dizayn edilmiştir; Cam filmi tipine göre filmin garanti süresi değişir. Ortalama filmin kullanılma süresi uygulamalar için 15-20 yıl iken dış uygulamalarda 7-8 yıldır.İçeriden yapılan uygulamalarda garanti süresi on (10) yıl,dışarıdan yapılan uygulamalarda ise iki (2) yıldır.
Super Dyed 1 ply – Süper ince tek tabakalı, yansıtıcı olmayan, derin siyah, temiz ve berrak görüntüyü sağlayan film. Kalın yapışkan tabakası montaj hatalarını düzeltir. Toz, kalın yapıştırıcı tabakasına batar ve otomobilin dışından görünmez olur.
Stop far cam filmi yasaktır. Muayeneden geçip geçmeyeceği ise filmin derecesine göre değişiklik gösterebilir. Bunun net bir kuralı bulunmadığından dolayı görevlinin göz muayenesi esnasında vereceği karara bağlıdır. Örneğin çok koyu renkte stop filmi yasak olarak görülüp, ağır kusurla kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri