Dişlerdeki boşluklar, dişlerin ön yüzlerine uygulanan ince porselen yapraklar sayesinde kapatılabilir. Lamina kaplama ile dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları da giderilir. Son derece hassas bir teknik ile üretilen laminalar, diş dokusu ile yüksek uyum sağlar. Porselen laminaların ışık geçirgenlik özelliği vardır.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
Aralıkların kapatılması için 2 yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerin bir tanesi porselen lamina iken bir diğeri kompozit laminalardır. Porselen lamina bilindiği üzere cam seramik materyalden oluşur ve laboratuvarda çalışıldığı için iki seansa ihtiyaç duyulur.
Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir. Arka azı dişlerinin bulunduğu bölgede kalıcı dişleri hiç oluşmamış kişilerin ön dişleri geri hareket ederler ve aralarında boşluklar oluşur, bu durumda diş arası boşluklara neden olur."
İlgili 26 soru bulundu
Diş Boşlukları Nasıl Kapatılır? Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
– Diastema da denilen ayrık diş sendromu,
ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.
Ayrık diş tedavisinde ayrıklık sadece ön dişler arasında olursa, bunlar farklı estetik uygulamalar ile düzeltilebilir. Dişlerdeki aralık daha geniş alana yayılıyor ise bunlar, diş teli yardımıyla yapılan ortodontik tedaviler sayesinde giderilebilir.
Bonding Uygulamasının Ömrü Ne Kadar? Kaliteli materyallerin kullanılması ve aynı zamanda alanında deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda bonding işlemi 5 ile 10 yıl arasında değişen bir kullanım ömrü sunabiliyor.
Bonding tedavi fiyatları 2022 yılında 700₺ ile 1000₺ aralığında değişmektedir.
Bonding tedavisi, dişlerdeki küçük çatlakları, boşlukları, lekeleri veya kırıkları kapatmak veya diş şeklini düzeltmek için kullanılan bir estetik diş tedavisidir.
Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık 5-7 gün olacaktır. Tel tedavisinde ise bu süre 12-18 ay olarak öngörülür.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Bonding SGK karşılaması ile yapılabilmektedir. Devlet hastanelerinde ve devlete bağlı açılan diş hastanelerinde bonding tedavisi yapılabilmektedir.
DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR? Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
Çünkü her hasta özelinde bir değerlendirme ve süreden bahsetmek mümkündür. Genel anlamda 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir süre zarfından bahsetmek gerekebilir. Diş telleri kullanımı olduğunda süre için 18-24 ayı baz almak doğru olacaktır.
Devlet hastanelerinde bonding yaptırmak mümkündür. Fakat ücrete tabidir. Masrafların SGK tarafından karşılanabilmesi için ağız ve diş sağlığını tehdit eden bir hastalığın olması gerekmektedir.
Örneğin, çapraşık ve eğri dişleriniz varsa bonding tedavisini tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde dişler arasındaki boy farkını eşitlemek için de kompozit bonding daha iyi bir seçim olacaktır. Öte yandan, daha büyük diş kusurları (çentik, çatlak ya da kırık) için lamine kaplama daha popülerdir.
Bonding, ağrılı bir işlem değildir. Kişinin dişi kırıldığı zaman herhangi bir anestezi yapılmadan ilave yapılabilir veya dişlerin arası kapatılabilir ancak çoğu durumda hekim ve hasta rahat etsin diye çünkü, bonding uygulaması teknik hassasiyet gerektirir. Ufak tefek lokal anestezi yapılabilir.
Alışılmışın dışında bir boyuta, şekle veya diş konumuna sahip dişlerin aralarında boşluklar oluşabilir. Mesela, köpek dişleriniz normal konumlarında değilse, iki dişin bitişik olmasını sağlayan köpek dişlerinin gereken basıncı sağlayamaz. Bu da dişler arasında boşlukların oluşmasına neden olabilir.
Tedavi Seçenekleri
Diş protezleri, eksik dişlerin yerini alarak dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur. Diş Çekimi ve İmplant: Nadir durumlarda, diş çekimi ve diş implantları da üst dişlerin önde olması durumunda kullanılabilir.
Ön diş dolgusu kompozit reçine kullanılarak yapılır. İlk adımda çürük temizlendikten sonra kompozit malzeme özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılır ve şekil verilerek gerçek dişten farksız olması sağlanır. Reçine dolgular olarak da bilinen kompozit dolgular seramik ve çeşitli kimyasal bileşenlerden yapılır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Bonding uygulaması yapılacak dişin yüzeyi temizlenerek plaktan arındırılır. Diş yüzeyi pürüzlendirilir ve kondisyon sıvısı uygulanarak yapıştırıcı malzemenin dişe yapışması için uygun ortam sağlanır. Daha sonra dişin renginde seçilmiş olan yapıştırıcı malzeme lazer ya da parlak ışıkla sertleştirilir ya da kesilir.
Bonding uygulaması; kırık, çürük ya da çentikli dişlerin kompozit malzeme ile onarılması ve eski estetik görüntüsüne kavuşması işlemidir. Diş ve ağız sağlığını korumak ve düzeltmek için yapılan, bunları yaparken aynı zamanda estetik bir gülüş olanağı sağlayan bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri