Vira sözcüğünü yabancı Türk fark etmeksizin tüm denizciler bilmektedir. Son zamanlarda pek çok kişi vira bismillah demek caiz mi diye merak etmektedir. Bu ifadede geçen "bismillah", "Allah'ın adıyla" manasını taşımaktadır. Bu yüzden bu ifadeyi kullanmak caizdir.
VİRA sözcüğü de Akdeniz'de denizcilik yapan pek çok toplum tarafından kullanılmıştır. Bizim topraklarımızda da yaygın bir şekilde kullanılmış özellikle denize çıkmadan önce "Vira Bismillah" tabiri sadece denizcilikte değil tüm toplumda yaygın olarak "iyi bir başlangıç dileği" anlamında kullanılmaya devam etmektedir.
[1] (halk ağzı) "Haydi Bismillah" anlamında balıkçılar arasında kullanılan deyim.
Denizcilikte ve balıkçılıkta "vira bismillah" tabiri iyi bir başlangıç dilek ve temennisi ile kullanılır. Vira bismillah denilerek balık avlamak üzere yola çıkılır. Vira bismillah denilerek denize açılır.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
İlgili 15 soru bulundu
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur.
Vira bismillah ifadesi hem Rumca hem de Arapça birleşimine sahip bir komut tamlaması olarak bilinmektedir.
Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
VİRA ! 'Yukarı' anlamına gelen bir denizcilik terimidir. Durmadan, aralıksız, sürekli anlamlarını da taşır.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Vira (İtalyanca) “Çevir!” Vira Bismillah: Limandan demir alma emri Fora (Venedikçe) “Dışarı!” Yelkenler Fora: Yelkenleri açma emri Tiramola (İtly) “Çek bırak!” Yelkenleri rüzgara göre gerip gevşetme emri Mayna (Vnd) “İndir!” “Çapa mayna”: Gemiyi limana bağlama emri.
Başında Besmele bulunmayan Tevbe Sûresi, Kur'nın kaçıncı süresi ve nerede nasil olmuştur? Tevbe Sûresi Kur'ân-ı Kerîm'in dokuzuncu sûresidir. Berâe sûresi olarak da bilinen tevbe suresinin tamamı Medine'de nâzil olmuştur. Adını 117 ve 118. âyetlerde geçen “Tevbe” kavramından almıştır.
Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah'ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır. İslami inanışta Rahmân ve Rahim Allah'ın Esma-ül hüsnadan sayılan iki adıdır.
İtalyanca vira "çevir! (gemicilikte manivelayı çevirme emri)" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca virare "çevirmek" fiilinden türetilmiştir.
İtalyanca vira “çevir! (gemicilikte manivelayı çevirme emri)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca ve Geç Latince virare “çevirmek” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Latince vertere veya versare “dönmek, döndürmek” fiili ile eş kökenlidir.
sözleri turgay fişekçi'ye müziği derya köroğlu'na aittir.
mayna ve vira vardır.vira yukarı,mayna ise aşağı anlamına gelir.
Bir geminin demirlenmiş demirinin, ırgat ile denizden alınması.
İtalyanca sözcük İtalyanca virare "çevirmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince vertere veya versare "dönmek, döndürmek" fiili ile eş kökenlidir.
Heyamola, özellikle modern çağ öncesinde denizcilerin sefer sırasında eğlence ve moral için söyledikleri şarkılara verilen addır.
"VIYA" Kelimesinin Anlamı
Gemiyi veya tekneyi istenilen rotaya döndükten sonra, istenilen yöne seyredilmesi için verilen komut.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Sual: Yemek yemeye veya su içmeye başlarken besmele okumak, dinimizin emri veya tavsiyesi midir? Cevap: Yemeye ve içmeye başlarken, besmele okumalıdır. Yemek ve içmek sonunda Elhamdülillah demelidir. Bunları söylemek, yemekten önce ve yemekten sonra el yıkamak, sağ el ile yemek, sağ el ile içmek sünnettir.
Ayrıca tertip bakımından da Enfal'in son sayfası ile Tevbe'nin ilk sayfasına bakıldığında sûrelerin birbirlerinin devamı olduğu intibaını vermektedir. Bu sebeplerden dolayı sûrenin başına Besmele yazılmadığı gibi, okunmamaktadır da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri