Madde 7:“Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde onbeş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.
Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir.
Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilir.
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereği soruşturma izni alınması gereken hallerde; soruşturma izni, memur veya kamu görevlisinin tabi olduğu idari kurumdaki yetkili üst/amir tarafından verilir (4483 sayılı Kanun m.3).
İzin mercii kural olarak bulunulan yer en üst mülki amirliği (vali veya kaymakamlık)dir. Soruşturma izni verildiğinde kamu görevlisinin buna itiraz hakkı vardır. Soruşturma izni verilmediğinde de şikayetçinin veya savcının bu karar itiraz hakkı bulunur. Bu itirazı inceleme mercii Bölge İdare Mahkemesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Madde 5- Ön inceleme; 4483 sayılı Kanun kapsamına giren memur ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılan ihbar ve şikâyete konu olan eylem ve işlemlerinin hukuki durumunun tespiti amacıyla yapılan inceleme ve soruşturma çalışmalarıdır.
Soruşturma evresinin asıl yetkilisi olan Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hâli öğrenir öğrenmez ceza yargılamasının temel amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için soruşturmaya başlayacaktır.
Soruşturma izni, niteliği itibariyle soruşturmanın gerçekleşebilmesi için şarttır. Bir başka deyişle, savcılık tarafından soruşturma izni alınması gereken kişi hakkında soruşturma izni alınmadığı takdirde, kişi hakkında bir soruşturma gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
Devlet Memurları Kanunu'nda Görevden Uzaklaştırma. Kamu hizmeti yapan memurun görevinde kalmasında sakınca görülmesi durumunda idare birimi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma veya kovuşturma evresinde de verilebilmektedir.
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
Doktora yapan memura, sadece doktora yapmış olduğu gerekçesiyle aylıksız izin verilmesini öngören bir mevzuat bulunmamaktadır.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
I.
4483 sayılı Kanun olarak anılacaktır. gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.
Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları iki haftalık kesin süre verilir.
ÖN İNCELEMENİN KAPSAMI
Bu husus Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 137.maddesinde düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre “Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapılır.
Ön İnceleme Kurumu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerin başında gelmektedir. Ön İnceleme Kurumu, 6100 sayılı kanunda dilekçeler aşamasından sonra ve fakat tahkikat aşamasından hemen önce düzenlenmiştir.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
Memuru Görevden Uzaklaştırma Nedenleri Nelerdir? 657 numaralı Kanunun 137'nci maddesine göre memurların görevden uzaklaştırılma nedenleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda memurun görevi başında bulunmasında sakınca ve memurun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının olmasıdır.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 158. maddesinin 6. fıkrası Cumhuriyet savcılarına soruşturmaya yer olmadığı kararı (SYOK) verme yetkisini düzenlemiştir.
1- Soruşturma Görevi
298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 173. maddesi kapsamında valiler tarafından işlenen suçların soruşturulması görevi aynı Kanunun 174. maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir.
Sürekli kamu görevlileri,
Hakkında yargılama yapmak için özel izin alınması gereken hakim ve savcılar dışındaki tüm memurlar için 4483 sayılı kanun çerçevesinde soruşturma izninin alınması gerekmektedir. Herhangi bir kamusal faaliyetin yürütülmesinde görevli olan kişiler, kamu görevlileri olarak adlandırılır.
Bu süreç, disiplin amiri tarafından atanmış bir soruşturmacının (muhakkik) yürütmekte olduğu bir süreçtir. Soruşturmacı, soruşturmayı yürütmekte olan memurun eşit veya daha üst bir görevde bulunması gerekir. Soruşturmacı, disiplin amirinin disiplin cezası verme yetkisinden daha geniş bir yetkiye sahiptir.
CMK Madde 163 Gerekçesi
Ancak, bu maddeye göre, suçüstü hâli ile gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısına erişilemediğinde soruşturma işlemleri sulh ceza hâkimi tarafından yapılabilecektir.
Soruşturmanın yürütülmesinden sorumlu kişi Cumhuriyet savcısıdır. Cumhuriyet savcısı bizzat veya emrindeki polis ve jandarma görevlileri aracılığıyla soruşturmayı yürüterek tüm delillerin toplanmasını (suç aleti, kayıtlar, raporlar, müşteki, şüpheli ve tanık ifadeleri gibi) sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri