Genel muhasebe, diğer adıyla finansal muhasebenin mali işlemleri kaydetme, sınıflandırma, raporlama ve analiz süreci olduğunu öğrendik. Ön muhasebe ise, bir şirketin ilk evrak kayıtlarının yapıldığı aşamadır. Cari, fatura, stok takipleri, nakit akışı yönetimi, banka hesapları gibi işlemlerin yapılmasını içeriyor.
Ön muhasebe elemanı, şirketlerin mali kayıtlarını tutan; kasa, çek, banka ya da irsaliye takibi gibi günlük rutin işleri yerine getiren, firmaya ait finansal işlemleri muhasebeleştiren, tahsilat işlemleri ile ilgilenen ve evrakın dosyalanması, arşivlenmesi gibi görevleri yerine getiren kişilere verilen mesleki unvandır ...
Yazımızın bu bölümüne kadar "Ön muhasebede neler yapılır?" sorusunu cevaplamış olduk. Şimdi sorumuzu da “Herkes yapabilir” diye cevaplıyoruz. Nedenine birazdan geleceğiz. Her işletme sahibinin uzmanlık alanı finans olmayabiliyor.
Ön muhasebe sorumlusu nedir sorusuna ise kısaca; işletmelerde fatura-irsaliye düzenleme, çek-senet takibi, tahsilat, ürün stok takibi, cari hesap takibi gibi tüm muhasebe işlemlerinin kayıt altına alınması ve takibi ile görevli kişidir yanıtı verilebilir.
Ön Muhasebe İşlemleri
Bunlar arasında; alım/satım işlemlerinin belgelenmesi, banka hesaplarının takip edilmesi, bordro düzenlemeleri, işletmenin stok takibinin yapılması, kasa ve cari hesapların kontrol edilerek takibinin sağlanması, çek ve senetle yapılan ödemelerin belgelerinin tutulması bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Ön muhasebe işletmenin gelir ve gider takibinin ile ödeme ve tahsilatların yapılması ile ilgilenir; genel muhasebe finansal tablolarla daha büyük bir takibi mümkün kılar. Ön muhasebe fatura kesimi ve sınıflandırılması ile ilgilenir; genel muhasebe vergi takibi ve ödenmesinden sorumludur.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir. Bireysel Eğitimlerde bu süre ortalama 40 Saattir. Bireysel eğitimlerde grup gün ve saatleri karşılıklı belirlenip hemen derse başlanabilmektedir.
Ön Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ön Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.100 TL civarındadır.
Ön muhasebe bir oluşumun finansal yönetim verilerinin takip edilmesidir. Fatura düzenlemekten, tahsil etmekten vergi ödemelerine, stok takibinden nakit akışına kadar oluşum içerisinde gerçekleşen her türlü finansal işlem ön muhasebe alanına konu olur.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
Ön muhasebe; bir şirket, kâr amacı gütmeyen kurum veya bireyler için mali işlemlerin kaydedilmesi, saklanması ve temin edilmesini içerir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünü ya da dört yıllık Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü'n tercih edebilirsiniz. Ticaret Meslek Lisesi mezunuysanız, zorunlu stajınızı tamamlayıp ön muhasebe sertifikası aldıktan sonra şirketlerde muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz.
Her ay sonunda bordro ve personel ücret pusulalarının alınması Alınan ücret pusulalarının imza karsılığı personele dağıtılması ve bir suretinin personel dosyasına konulması Yıllık izin kullanan personelin dilekcelerinin alınması ve izin defterini imzalamasının saglanması
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir.
Sonraki Konu. Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
Ön Muhasebe Kursu sonunda sertifika almak isteyen kişilerin sınava girmesi gerekmektedir. Sınavda yeterli puanı alan ve başarılı olan kişiler, sertifika almaya hak kazanır. Kurs sonunda verilen Boğaziçi Enstitüsü onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifika, kişinin adresine fiziki olarak gönderilmektedir.
Muhasebe Kurslarına Giderek Muhasebe Uzmanı Olunur Mu? Üniversite eğitimi dışında muhasebe ile ilgili bir kursa giderek uzmanlık seviyesinde çalışılamaz. Sertifika sahipleri muhasebenin daha alt bölümlerinde yarımcı sınıfında görev alabilirler.
Muhasebe; Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Yönetim Muhasebesi olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. İhtisas muhasebeleri olarak isimlendirilen banka muhasebesi, inşaat muhasebesi, konaklama muhasebesi vb. uygulamalar da muhasebenin bu üç bölümünden yararlanır.
Muhasebe, finansın bir alt kümesidir. Muhasebe bilgileri, işletmenin finansal durumunu anlama konusunda finansal tablo kullanıcıları için faydalı olurken finans, işletmenin gelecekteki performansını tahmin etmede kullanılır. Muhasebe, Gelir Tablosu, Bilanço, Nakit Akışı Tablosu vb. araçları kullanır.
Paraşüt 2013 yılında, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmesini desteklemek amacıyla kurulan, bulut tabanlı bir ön muhasebe programıdır.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak ...
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri