Dinleme veya tespite veya kayıtların incelenmesine hakim karar verir. Gecikmesin- de sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı da bu hususlarda yetkilidir. Hakim kararı olmaksızın yapılan bu gibi işlemlerin yirmi dört saat içinde hakim kararına bağlanması şarttır.
Önleme dinlemesinde, dinlemenin muhatabı olan kişinin kimliği ve kullandığı iletişim aracı ile ilgili bilgilerin doğru ve hukukilik denetimini sağlayacak şekilde hakime sunulması ve kararı verecek veya yazılı emri onaylayacak hakim tarafından da bu bilgilerin varlığının teyit edilmesi gerekir.
Tedbir kararı en çok üç ay için verilebilir; bu süre üçer ayı geç- meyecek şekilde en fazla üç defa uzatılabilir. Bu durumda iletişimin önleme amaçlı olarak denetim süresi, 12 ayı geçemez.
İletişimin tespiti CMK m.135/6 uyarınca; “Şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
CMK 235'e göre şikayetçinin dinlenmesi gerekip gerekmediğine mahkeme karar verir.
Maddenin 6 ncı fıkrasına göre şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılır.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
5271 sayılı CMK m.135, sadece şüphelilerin veya sanıkların iletişiminin dinlenebileceğini düzenlemiştir. Bu bakımdan, herhangi bir suç için iletişimin dinlenmesi mümkündür. Ancak buna dair karar, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından verilebilir.
Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir. Ancak sadece arama kayıtlarına ilişkin dekontlar gsm operatöründen istenip eşin sıkça yaptığı konuşmalara ilişkin numaralar tespit ettirilip bu yönde bir çıkarıma gidilebilir.
Süre Şartı:İletişimin dinlenmesi, kaydedilmesi veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararı en çok iki ay için verilebilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir.
CMK'nın 135. maddesi anlamında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kaydı alınması, bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturma sırasında iki kişi arasında gerçekleştirilen görüşmenin, ancak bir üçüncü kişi tarafından uygun teknik araçlarla dinlenmesi ve kayda alınması hâlinde mümkün olacaktır.
CMK 135/8 maddesi katalog suçlara yer vermiştir. Bu katalog suçlar kapsamında iletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Ancak tehdit, cinsel taciz, hakaret, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma gibi suçlar genelde telefon aracılığıyla işlenmektedir.
Tanığın çelişen beyanları bakımından ise CMK m.212/2'de; mahkemeye tanığın ifadeleri arasında çelişki varsa bunun giderilmesine çalışılacağı belirtildiğine göre, hangi ifadenin doğru olduğunun tespiti maksadıyla tanığa ait HTS kaydı dosyaya getirtilebilir.
(1) Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, elkoyma işlemini gerçekleştirebilir.
Yani bireysel suçlarda en fazla 4 hafta süreyle, örgütlü suçlarda 8 hafta süreyle teknik araçlarla izleme tedbirine başvurulabilir. Teknik araçlarla izleme tedbiri ile birlikte gizli soruşturmacı görevlendirilmesi halinde bu fıkrada belirtilen süreler bir kat artırılarak uygulanır. (CMK m.140/3).
Telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmaktadır. Telefon operatörleri, geçmişe dönük telefon kayıtlarını 5 yıl süreyle tutma yükümlülüğüne sahiptir. Bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmamakla beraber mahkeme kararının bulunduğu hallerde delil olarak sunulabilirler.
Belirtmek gerekir ki izinsiz ses ve konuşma kaydı alınması; TCK madde 132'de yer alan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu veya madde 133'te düzenlenen kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçunu da oluşturabilir.
Karşı tarafın rızası dahilinde alınan ses, görüntü ve video kaydı hukuka aykırılık teşkil etmez. Hukukun öngördüğü biçimde, rıza dahilinde ve kanuni yollarla elde edilmiş olan bu deliller mahkemece değerlendirilir ve olayların ispatı bakımından delil olarak kullanılabilir.
İletişimin dinlenmesi ve kaydedilmesi kararı, verildikten sonraki zaman dilimin için etki yaratır. Yani, geleceğe yönelik iletişim dinlenerek kayıt altına alınabilir. Geçmişteki iletişim içeriğine erişmek hukuken mümkün değildir.
Boşanma davasında mesaj dökümleri mesaj gönderilen numara, mesaj tarihi ve saati bilgilerini içerecektir. Bu bilgilerin operatörden istenebilmesi için kişinin başvurması yeterli değildir. Operatör ancak mahkeme kararıyla mesaj dökümlerini verecektir.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda mobil telefonun yerinin tespiti amacıyla denetlemeye alınması özel olarak yer almaktadır. Şüphelinin ya da sanığın yakalanabilmesi amacıyla mobil telefonun yeri, hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının kararı ile tespit edilebilir.
Tespit işlemi en çok üç ay için yapılabilir; bu süre, bir defa daha uzatılabilir. Bu madde hükümlerine göre alınan karar ve yapılan işlemler, tedbir süresince gizli tutulur.
İletişimin tespiti, işlemi geçmişe yönelik bir işlemdir. İletişimin içeriğine müdahale edilmeksizin iletişime geçen kişi bilgileri ve arama süresi bilgilerinin tespit edilmesi işlemidir. İletişimin tespiti işlemi Ceza Muhakemesi Kanunu m.135 uyarınca sadece şüpheli/sanık hakkında verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri