Ahlaki düalizm üzerinde iyilik ve kötülüğün inanç boyutunu sergilerken; ontolojik düalizm ise Taoizm ilkelerine ve doğa ikiliğini sembolize etmektedir. Felsefik boyutu üzerinden değerlendirilmeye alınan düalist düşünce ise, varlıkların insan zihninden bağımsız bir şekilde var olduklarını savunurlar.
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Düalizm: Herhangi bir alanda birbirlerine indirgenemeyen iki karşıt ilkenin varlığını ileri sürme... Bircilik ve çokçuluk terimleri karşılığıdır.
Düalizm birbirine bağlı fakat iki karşıt unsur, prensiplerdir. Düalizm en temel anlamıyla, -düalizmin önde gelen temsilcileri- Platon ve Descartes'in beden ve ruh, zihin ve maddecilik ilkeleridir. Platon ve Descartes'in düalizmi insanın maddi yönünün yanı sıra bir de maddi olmayan bir yanının olduğunu savunur.
Herhangi bir yerde birbirlerine indirgenemeyen iki adet karşıt ilkenin varlığını düşünen felsefi akıma düalizm denilmektedir. Varlığın insan zihninden tamamen bağımsız olarak var olduğunu savunmakta olan bir takım realist filozoflar onun madde ve düşüncenin ürünü olduğunu savunmuşlardır.
İlgili 39 soru bulundu
Düalizm, genellikle birbirine karşı zıt kutuplu olan maddesel döngü içerisinde felsefik ya da dini ilkeler taşıyan bir kavramı yansıtmaktadır. Dini düalizm, inanç sistemi içerisinde yer alan günah-sevap, melek-şeytan gibi mistik var oluşların ruhsal ve ahlaki değerler çerçevesinde kapsanan görüşü temsil etmektedir.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
Kartezyen düalizm ya da töz düalizminin en bilinen savunucusu René Descartes, özleri ikiye ayırır: zihinsel ve fiziksel. Bu felsefe, zihnin vücut dışında var olabileceğini ve vücudun kendi başına düşünemeyeceğini önerir. Töz düalizmi, meşhur zihin-beden problemini ilk defa ortaya çıkardığı için tarihsel öneme sahiptir.
Beden ve zihnin birbirinden tamamen farklı maddelerden oluştuğunu savunan bu görüşe göre; insan birbirine indirgenemeyen iki farklı tözden oluşur. Var olan her şeyin beden ve ruh olmak üzere birbirinden tamamen farklı, birbirine indirgenemez iki tözden yapılmış olduğunu savunan bu görüşe 'Düalizm' denir.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel'dir. Akıl yolu ile belirlenmiş, genel geçer ve kesin bilgiye dayanan matematik ve mantıktır. Sokrates, ilk rasyonel düşünür olmasına rağmen sahip olduğu görüşlere dair ardında herhangi bir eser bırakmadı.
İdealizmin başlıca temsilcileri arasında Platon, Berkeley, Fichte, Schelling ve Hegel gibi filozoflar yer alır (Gündoğan, 2016: 46). İdealizmin temelini oluşturan idea kuramıdır.
Dualizm basitçe, İmanı ve Aklı birbirlerinden koparır ve her ikisini farklı odalara yerleştirir. Bunu genellikle sorgulamayı bilimselliğe, matematiğe ve tecrübelere indirgeyerek imanı da kişiselleştirip, subjektif davranışa indirgeyerek yapar. Böylece akıl ve iman genel ve kişisel alanları temsil eder.
i. (Fr. dualisme < Lat.) fels. İlâhiyat, varlık ve bilgi nazariyelerinde ve ahlâk alanında birbirinden nitelik bakımından tamâmen farklı, biri diğerine ircâ edilemez iki temel unsur, prensip veya cevher kabul eden görüş, ikicilik.
yarılma, ikiye ayrılma. mesela insanlar büyüye inanırlar da; büyünün veya büyücünün çağdaş standartla, yeni(entellekt)insan düşüncesiyle, egosuyla velhasıl kalıplaşmış inanç silsilesiyle örtüşmediğine inanmazlar. açıklayıcı ikilik olarak da bilinir.
Toplumsal gerçekliğin farklı yanlarının birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde olduğu sosyal teorinin temel problemidir.
Aydınlanmanın erken dönem düşünürlerinden olan Spinoza, evren ve insan hakkında modern fikirler ileri sürerek öncü ahit eleştirileri yapmış ve zamanla 17. yüzyıl felsefesinin en önde gelen rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının fiziksel olmayan yönü ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle eşanlamlı olarak ele alınır.
Spinoza'nın varlık görüşüne baktığımızda Descartes'in aksine monist bir bakış açısına sahip olduğu görülmektedir. Descartes, düalizmi yani beden ve ruhun birbirinden ayrı olarak ortaya koyduğu varlığı kabul etmiştir. Spinoza ise Tanrı ve doğayı bir tutarak sonsuz Tanrısal tözden bahseder.
Özet: Düalizm, kendi içinde bir takım farklılıklar içerse de en temelde ruh ve bedeni birbirine indirgenemeyen iki ayrı töz olarak kabul eder.
Bu bölümde belirtmeye çalıştığımız hususlardan biri, Descartes'ın bilgi teorisi bağlamında değerlendirildiğinde; bilginin tek kaynağının akıl olduğunu, onun sahip olduğu bilgilerin ise doğuştan gelen temel bir takım kavramlardan a priori/sezgisel şekilde türediğini öne süren bir akılcılık görüşünü savunduğudur.
"Cogito, ergo sum" (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
Bu görüşlerden olan düalist görüş, bu hukuk sistemlerinin birbirinden ayrı iki farklı hukuk düzenleri olduğunu savunurken; monist görüş ise iki hukuk sisteminin aslında tek bir hukuk düzeninin bir parçası olduğu esasını benimsemektedir.
En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak varolan her şey.
Ontolojik idealizm, fiziksel dünyanın sadece zihin için bir nesne ya da zihin içeriği olarak varlığını kabul eder. Varlık ruhsal bir temele indirgenmiştir. Fiziksel dünyanın sadece zihinsel olarak var olduğuna yönelik bir inanış söz konusudur (Cevizci, 2007).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri