Soyutlama (Abstraction), kullanıcıdan implementasyon detaylarının gizlenip, sadece fonksiyonelliğin sağlandığı süreçtir. Birbirinin alternatifi işleri yapan nesnelere, NE yapmaları gerektiğinin söylendiği, NASIL yapıcaklarının onlara bırakıldığı süreçtir.
Bilgisayar bilimlerinde soyutlama, daha çok nesne yönelimli programlama ile ön plana çıkar. Nesne tanımlanırken verinin kulanılması veya veriye erişilmesi için gerekli detayların azaltılması işlemidir. Soyutlama kabaca veri (İngilizce: data) ve kontrol (İngilizce: control) soyutlaması olarak yapılır.
c) Python'da Soyutlama (Abstraction)
Nesne tabanlı programlamada soyutlama metodun gerçek işlevini gizleme işlemidir. Herhangi bir metodun başına @abstractmethod anahtar kelimesini eklersek bu metod soyut bir sınıf olur. İçinde herhangi bir işlev yer almayacaktır.
Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır. Felsefi anlamda soyutlama, fikirlerin nesnelerden uzaklaştırılması sürecine denir.
Soyutlama, nesneye yönelik programlamada bir sınıfı veya metodu soyut olarak oluşturma işlemi olarak tanımlanabilir. Soyut sınıf tıpkı normal bir sınıf gibi oluşturulur. Normal bir sınıftan tek farkı bir kopyasının elde edilemez olmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Felsefi anlamda soyutlama, fikirlerin nesnelerden uzaklaştırılması sürecine denir. Soyutlama, bir basitleştirme stratejisi olarak kullanılabilir. Örneğin: birçok nesne kırmızı olabilir. Bu açıdan, bir nesneye ait kırmızılık özelliği bir soyutlamadır.
Soyutlama biçimsel anlamda, bir nesnenin temel karakteristiğinin bozulmadan, ayrıntılarının ortadan kaldırılması, izleyen için doğrudan hedefe giden bir yönlendirme içerir. Böylelikle en temel anlamda bir şablona indirgenen biçim, yinelenebilir ve kopyalanabilir.
Soyut düşünme, kişinin bir probleme çözüm aradığı, zihninde kavramlar uyguladığı ve eylemler gerçekleştirdiği, ancak deneyime veya duyulara dönmediği psikolojik bir süreçtir. Soyut düşüncenin gelişimi, çocuk dünyayı öğrenmeye ve temel kavramları tanımaya başladığında ortaya çıkar.
Abstraction'dır. NYP'de her bir object belirli bir sınıfın (class) veya alt sınıfın (subclass) metotlarını(method) veya prosedürlerini (procedure) ve veri değişkenlerini barındıran birer örneğidir.
Soyutlama, bilgisayar bilimleri ve yazılım geliştirme konularının temel durumlarından biridir. Bu soyutlama yapılarını modelleme olarak da adlandırmak yanlış olmaz. Low level olarak adlandırdığımız bir sistemi isteğimize göre anlamlandırarak daha basit ve anlaşılabilir yapılması olarak da tabir edebiliriz.
Soyut sınıflar, içerisinde soyut metot (abstract method) olarak adlandırılan metotları barındıran sınıflardır. Bu metotlar ise kısaca ismi olup içeriği olmaması durumu olarak tanımlanabilirler.
__init__() – (başlangıç ve son iki alt çizgili) yapıcı (constructor) olarak bilinen sınıf ilk oluşturulan yapılacak işlemlerin tanımlandığı özel bir metottur. Python, bu sınıfın nesne/örnek oluştururken oluştururken çağrılan ilk metottur.
Soyut sınıf (İngilizce: abstract class), nesne yönelimli programlamada nesnesi yaratılamayan sınıflara denir. Nesne yaratılamamasının nedeni, sınıfın kullanıcı arayüzünde yer alan bir veya daha çok sayıdaki iletinin gerçekleştirilmemesidir.
Soyutlama işlemi, karmaşık sistemlerin uygulama alanındaki detaylarını kullanıcılardan gizlemek için uygulanır. Ayrıca karmaşık sistemlerin basitleştirilmesi ve kolayca anlaşılması için benimsenmiş ilkelerden biridir.
Normalde somut bir anlam ifade eden bir kelimenin, soyut bir kavram veya durumu ifade etmek için kullanılmasına “soyutlaştırma” denilmektedir. Bazı düşünceleri anlatmak için sıklıkla başvurduğumuz bu yöntemin amacı, zihnimizdeki soyut düşünceleri, kavramları ve duyguları daha anlaşılır hâle getirebilmektir.
Soyutlama, kullanıcıya yalnızca ilgili ayrıntıların gösterilmesi ve ilgisiz ayrıntıların gizlenmesi olarak ifade edilebilir. C++'da kullanılan temel soyutlama sistemleri sınıflar, sınıflar yoluyla yapılan kalıtım ve şablonlardır. Soyutlama, genellikle veri soyutlama amacıyla kullanılır.
Object Oriented Programming yani Nesne Yönelimli Programlama, her işlevin nesnel olarak soyutlandığı bir programlama şeklidir. Bu açıklamayı daha da örnekleyerek açıklarsak, gerçek hayatta gördüğümüz birçok nesnenin bilgisayar ortamına aktarılma şeklidir.
Nesne tabanlı/yönelimli programlama (OOP); yazılım tasarımını nesneler ve nesneler üzerinde düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Soyut düşünme, simgesel ve kavramsal düşünebilme yeterliği olarak tanımlanır. Soyut düşünme, görüşler, simgeler ve elle tutulamaz, gözle görülemez öğelerle ilintili iken; somut düşünme, beş duyumuzla algılanabilen nesnelerle ilintilidir.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
Bireylerin kavrama yeteneğini sözlü olmayan bir materyalle ölçen bir testtir. Şekiller arasındaki soyut ilişkileri algılama yeteneğine yöneliktir. Soyut kavrama testi, sözel ve sayısal yetenek testleri gibi genel yetenekle bağlantılı bir testtir.
1950'li yıllardan sonra günümüze kadar çeşitli soyut ve soyutlama tarzlarını benimseyen sayısız sanatçı vardır. Bu tarzları sıralarsak; lirik soyutlama, kaligrafik yansımalar, geometrik soyutlama, ve soyut expresyonizm'i ele alışlarına göre guplandımamız mümkün olabilir.
Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir. Soyut anlamlı sözcükler; sevgi, umut, hayal, barış, sıkıntı, evlilik, çocukluk, özlemek…
Örneğin, “güç, hüner” soyut anlamlıdır. Bu kavramları somutlaştırmak için somut anlamlı “bilek” sözcüğünden yararlanabiliriz. “O bileğine çok güveniyor.” dediğimiz zaman “güç, hüner” kavramlarını somut bir biçimde anlatmış oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri