Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
Ordino belgesinin hazırlanması ve ithalatçı firma tarafından alınabilmesi için öncelikle ihracatçı firma tarafından ithalatçı firmaya bir yük konşimentosu verilmesi gerekir. Ordino hazırlandıktan sonra eşyaların bulunduğu gümrüğe eşyaların alıcı firmasının başvuru yapması gerekir.
Yüke ait konşimentonun gümrüğe teslimi işlemi ardından, ithalatı gerçekleştiren firma ya da şahsa gümrük tarafınca ordino belgesi oluşturulmaktadır. Hazırlanmış olan bu ordino belgesi vasıtasıyla malzemeler ithalatçı tarafınca alınabilmektedir.
Ordino, Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimattır. Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir. Buna "teslim emri" de denir.
İlgili 34 soru bulundu
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino gelmesi için konşimento belgesinin alınması gerekir. Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Term.Chr(Ordino) Ücreti 500 TL'dir. Beyannamenizdeki Mal Kıymeti ve Kg bilgisini ekrandaki bilgiler ile kontrol ediniz.
Gümrükleme işlemleri bittikten sonra da ordinoyu ibraz ederek eşyasını teslim alırdı. Ordino'nun ingilizcesi “delivery order” olarak karşımıza çıkıyor, yazışmalarda kısaltılarak “D/O” şeklinde yazılmaktadır. Benim makalemin konusu “Teslim ordinosu” (Goods delivery order) olacaktır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir. Malların mülkiyetini temsil etmediği için ciro edilemez. Üç orijinal nüsha olarak düzenlenir.
Ordino mülga Gümrük Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmasıyla 2000 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu çalışmalar neticesinde en son 22.11.2017 tarihinde Sn. Bakanımız Bülent Tüfenkçi'ye yaptığımız çalışma ziyaretimiz sonrası yayınlanan bu resmi yazı ile gümrüklerde ordino belgesi resmen kaldırılmış oldu.
Gemilerin ve deniz araçlarının, kıyı tesisleri ile demirleme sahalarına kabulü amacıyla liman başkanlığınca düzenlenen yanaşma veya demirleme sahasını belirten izin belgesi “ORDİNO” olarak isim verilir.
Ordino / Delivery Order Nedir ❓ İthalat işlemi için, konşimento veya yük senetlerini. geminin kaptan veya acentesine ibraz ederek tanzim. ettirdikleri teslim belgesidir.
Türkçe-Ingilizce Çeviri. İsim, Reklamcılık insertion order (IO): Bir reklamın yayınlanması için verilen ve karşılıklı bağlayıcılığı olan yazılı talimat.
Yük teslim talimat formu, yük teslim belgesi, etiketli konişmento veya ordino gibi isimlerle anılan bu doküman, taşıyanın yükün alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin bir onay belgesidir.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
“Demiryolu Hamule Senedi” olarak da bilinen CIM belgesi demiryolu konşimentosudur. Bu konşimento ciro edilemez ama taşıyıcı demiryolu malların sorumluluğunu üstlendiği için yetkili olmayan birine teslimat yapamaz ve CIM belgesini imzaladığı için kıymetli evrak gibi muamele görür.
Ardiye süresi, ticari eşyaların liman sınırında gelip burada tahliye edilmesiyle limandan ayrılışına kadar geçen süredir. Gümrüklü eşyaların limanda belli bir alanda liman işletmesince depolanarak gözetim altında tutulması gerekir. Bu süreçte alınan hizmetler ise ardiye bedeli olarak adlandırılır.
Ardiye, depo vb. yerlerde saklanan ticaret eşyalarıiçin ödenen ücreti ifade eder. Bir başka deyişle; Ardiye ücreti, gümrüklü eşyaların konulduğu yerlerde oluşan maliyettir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar veya şartlarda artması halinde, ithalatın Ekonomi Bakanlığınca düzenlenecek “gözetim belgesi” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır.
Supalan: Özellikle kara ve deniz taşımacılığında gümrüklü eşyanın sundurma veya antrepoya boşaltılmadan, bulunduğu aracın üzerinde gümrük işlemlerinin (muayene v.s.) yapılıp, gümrüklü sahadan çekilmesi işlemine denir.
Deniz konşimentosu, gemiyle taşınan malların uluslararası sularda nakliyesi için gerekli bir belgedir. Kıymetli bir evrak olarak gönderici, alıcı ve taşıyıcı arasında yasal olarak bağlayıcı bir sözleşme niteliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri