Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Ordu Fındıklı Burma Tatlısı' için yaptığı başvuru da kabul edildi. 'Fındıklı Burma Tatlısı', Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Şubat 2023 tarih ve 142 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.
Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden fındıklı burma tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan, 'Fındıklı Burma Tatlısı' Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle coğrafi işaret aldı. Ordu Fındıklı Burma Tatlısının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 15'e yükseldi.
Fındık diyarı Ordu'da her geçen yıl üretimi yaygınlaşan ve dalındayken satışa sunulan kivi, çiftçilere önemli gelir sağlıyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak da tescillenen Ordu kivisinin yeterli olgunluğa ulaşmasının ardından üreticiler bahçelere girdi.
Giresun Tombul Fındığı, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2001 yılında Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş, AB tescil başvurusu ise 2018 yılında gerçekleştirilmişti.
İlgili 19 soru bulundu
Ordu'nun yöresel lezzetlerinden Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası ve yayla pancarı turşusu coğrafi işaret olarak tescillendi.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı.
Tescil Nedir? Bir ürün ya da hizmeti kütüğe geçirerek resmi olarak hak sahibi olma anlamına gelmektedir. Tescil gerçekleştirildiği takdirde ürün üzerindeki haklar kişiye geçmektedir. Bununla birlikte üründen sağlanacak olası kazançlar da kişiye ait olacaktır.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Fiskobirlik, 50 randıman Giresun Kalite Fındık için 105 lira fiyat belirlerken, 56 randıman Giresun Kalite Fındık için 117.60 lira belirledi. Kara ve sivri fındık alım fiyatlarını da açıklayan FKB, 50 randıman 90 lira, 53 randıman 95,40 lira belirledi.
Ordu'da bugün serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık 93-95 TL bandında işlem görüyor.
“Her randımanın değeri yaklaşık 1 TL demektir.
İşte yıl yıl fındık fiyatları
2023 yılında TMO tarafından 54 TL fındık taban fiyatı açıklanırken serbest piyasada dalgalanmalar yaşandı. Ordu'da 2023 yılı kabuklu fındık fiyatı 59 TL, Kabuksuz fındık fiyatı ise 78,5 TL-80 TL arasında değişti.
Ordu'da bugün serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık 90 - 93 TL bandından işlem görüyor. Fiskobirlik, 50 randıman Giresun Kalite Fındık için 105 lira fiyat belirlerken, 56 randıman Giresun Kalite Fındık için 117.60 lira belirledi.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir. Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir.
Ünye'de 2018 yılı itibariyle 296 710 da alanda 19 572 ton fındık üretimi yapılmıştır. Bu rakamlar Ordu fındık üretim alanının %13.06'sına ve üretim miktarının ise %10.85'ine tekabül etmektedir (Anonim, 2019c).
Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındıklar ile az çok Giresun kalitesi özelliği taşıyan Trabzon ilinin Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetiştirilen tombul fındıklardır. Dünyanın en üstün özellikli fındıklarıdır. Dünyadaki fındık çeşitleri içinde en yüksek oranda zar atan fındıktır.
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir.
Doğru cevap D şıkkı olan Ordu Kivisi.
Kivinin erken hasat edilmemesi gerektiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "İlimizde yetişen coğrafi işaretli Ordu Kivisi kendisine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşuyla öne çıkmakta.
% 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri