Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
Orhan Pamuk'un dördüncü kitabı olan ve 1985-1990 yıllarında yazma sürecini bitirdiği eseri Kara Kitap, Dünya edebiyatının postmodernizm anlamında en değerli eserlerinden biridir.
Orhan Pamuk Sanat Anlayışı
Orhan Pamuk, eserlerinde batı taklitçisi olmamak için, eserlerinde Türk kültürüne, kültür ve inançlara oldukça yer vermiştir. Orhan Pamuk, özgün bir Türk yazar olarak bilinmek istemiştir. Ayrıca Orhan Pamuk romanlarında okuyucuya bilgi verme tekniği de çokça görülür.
Çağdaş Türk Romanının tartışmasız en önemli ismi olan Orhan Pamuk, Beyaz Kale ve Benim Adım Kırmızı adlı tarihi romanlarında Osmanlı devletinin duraklama devrinin (16.-17.yy) tarihi atmosferini kullanmış, olay örgüsü, kişiler ve diğer kurgu sanatı unsurlarını buna uygun bir şekilde belirlemiştir.
Orhan Pamuk: Kırmızı Saçlı Kadın
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman.
İlgili 25 soru bulundu
1952 yılında İstanbul'da doğan Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Romanlan sahip olduğu post-modernist eğilimler sebebiyle daima gündemde olmuştur. Genel anlamda Doğu-Batı kavramlarını kültürel kodlarıyla ve felsefi boyutlarıyla değerlendirmek Pamuk'un romanının özünü oluşturmaktadır.
Okunmaktan hoşlandığım için yazıyorum. Bir kere başladığım şu romanı, bu yazıyı, şu sayfayı artık bitireyim diye yazıyorum. Herkes benden bunu bekliyor diye yazıyorum. Kütüphanelerin ölümsüzlüğüne ve kitaplarımın raflarda duruşuna çocukça inandığım için yazıyorum.
Orhan Pamuk romanlarında aydın kesimi anlatmıştır. Zor anlaşılan romanlar yazması onun en büyük özelliklerinden biridir. Doğu-Batı sorununu işleyen yazar felsefi ve kültürel açıdan olaylara bakmıştır. 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü alarak bu ödülü alan ilk Türk vatandaşı olmuştur.
Parnasizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Doğal güzelliğe ve dış görünüşe büyük önem verir. Sanat sanat içindir ilkesini savunmuştur. Nesneleri dış görünüşünü aktarmışlardır.
Orhan Kemal toplumsal gerçekçi anlayışla oluşturduğu hikâye ve romanlarıyla tanınmaktadır. Romanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Anadolu ve şehir hayatı eserlerinde önemli yer tutmaktadır. İlk başlarda hece ölçüsüyle şiirler yazan Orhan Kemal, daha sonra öykü ve roman türlerine yönelmiştir.
Sanatın toplumdan bağımsız olarak bir sanat olduğunu savunan ve sanat için yapıldığını düşünen bir anlayıştır. Sanat sanat içindir düşüncesine savunan sanatçılar sanatın öğretici ve ahlaki değerlerinden arınması gerektiğini savunmaktadır.
Türk romanında, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ı ile başlayan köklü değişim, 1990'lı yıllardan sonra Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ı ile postmodern çizgide gelişir.
Fakat bugünden bakıldığında Kara Kitap'ın postmodernist bir eser olduğu da kabul edilmiştir.
Postmodern “Yeni roman”ın aşağı yukarı bütün özelliklerinin kullanıldığı Kara Kitap'ın ilginçliği, yazarın, çeşitli öyküleri, metinleri ve teknikleri, yine postmodernizme özgü “labirent”sel bir dolambaçlılık/karmaşıklık ve fantastik bir ilginçlik içinde, gerçek ve gerçek dışının birbirinin içine geçtiği mistik ...
Ünlü romancı Orhan Pamuk, ''Yeni Hayat'' adlı romanının İspanyolcaya çevrilmesi üzerine İspanya'nın önde gelen gazetelerinden La Vanguardia'yla bir söyleşi yapmış ve bu söyleşide kendisini ''Ateist bir aileden gelme bir ateist'' olarak tanımlamıştı.
Toplumcu gerçekçi sanatın öncülerindendir. Edebiyata şiirle başlamış, Nazım Hikmet'in etkisiyle romana yönelmiştir. Hızlı olay akışı ve devingenliğin ön planda olduğu yapıtlarında diyaloglara ağırlık vermiştir. Türk edebiyatına işçi sınıfını getiren yazarlardandır.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi romanın önde gelen isimlerinden biri de Orhan Kemal'dir. Edebiyat dünyasına şiir yayımlayarak giren sanatçı, daha çok romancılığı ve hikâyeciliği ile ön plana çıkmıştır denilebilir.
Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Orhan Kemal 15 Eylül 1914 yılında Adana Ceyhan'da doğmuştur. Toplumsal gerçekçi roman türünün öncülerindedir. Gerçek ismi Mehmet Raşit Öğütçü'dür.
Yazar Orhan Pamuk hakkındaki "Türklüğe hakaret davası" düştü. Adalet Bakanlığı, yargılama izni konusunda yetkisiz olduğunu açıkladı. Mahkeme de davayı sonlandırdı. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerilime neden olan yazar Orhan Pamuk hakkındaki "Türklüğe hakaret" davası düştü.
Pamuk, daha bunu ilk kitabında yazdı. Pamuk'a uluslararası ünü Beyaz Kale adlı kitabı ile geldi.
İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk'un 2003 yılında yayımlanan kitabıdır. Kitapta Pamuk çocukluğundan 22 yaşında romancı olmaya karar verdiği güne kadarki dönemi, bu dönemin İstanbul'unu ve kendisinin şehirle kurduğu bağı anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri