Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
Beyaz kod nedir sorusuna cevap olarak “sağlık çalışanlarına karşı hasta ya da hasta yakınları tarafından gelen, sözel veya fiziksel şiddet riski ya da girişimi varlığında, olay yerine güvenlik görevlilerinin en hızlı şekilde intikal etmesi amacıyla kullanılan bir alarm sistemidir” denilebilir.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor.
Beyaz Kod'un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.
Beyaz Kod verildikten sonra, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal eder ve olayın boyutunu belirler. Güvenlik görevlilerinin olay yerinde yaptığı tespitlerle ilgili olarak soruşturma başlatılır. Soruşturma sonucunda, olaya karışan şüpheli hakkında adli işlem yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Güvenlik görevlisi olay yerine ulaşıncaya kadar çağrıyı başlatan kişi olay yerinden ayrılmaz. 6.2.3. Güvenlik görevlisinin olay yerine ulaşması ile beyaz kod çağrı numarası “11111” aynı telefondan tekrar aranır. “Beyaz Kod Çağrısı Sonlandırılmıştır” şeklinde bir sesli mesaj alındıktan sonra çağrı sonlandırılır.
7.5. Beyaz kod uygulamaları ile ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır. 7.6.Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli psikolojik ve hukuki desteğin verilmesini sağlamak, Psikolog, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır.
Beyaz Kod başvurusu yapıldıktan sonra mağdurun şikayetçi olup olmadığına bakılmaksızın, hastane idaresi şiddet olayını adli mercilere bildirmekle yükümlüdür. Şiddet olaylarında, mağdur özel hastane, devlet hastanesi personeli olup olmadığına bakılmaksızın kamu görevlisi sayıldığından, suç şikayete tabi değildir.
Başvurunuzun beyaz kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İl Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.
Mavi Kod durumlarında, hastanın hayati fonksiyonlarının geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmemesi amacı ile uzman müdahalesi için sadece 2-5 dakikalık süre bulunur. Bu sürenin etkin kullanılmaması durumunda ise istenmeyen mortalite ve morbidite durumlarının gelişmesi kaçınılmazdır (Bayramoğlu 2013).
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından Beyaz Kod uygulaması başlatılmıştır. Beyaz Kod, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, hakaret, tehdit ve diğer suç olaylarında uygulanan bir alarm sistemidir.
Bu Ek fıkra ile “Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanır ve gerekli işlemleri yapılarak Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilir. Cumhuriyet savcısı adli işlemleri tekemmül ettirir.
7.5. Beyaz kod uygulamaları ile ilgili kayıtların tutulmasını sağlamak, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır. 7.6.Olaya maruz kalan çalışanlara gerekli psikolojik ve hukuki desteğin verilmesini sağlamak, Psikolog, Çalışan Hakları Birim Çalışanı ve gece nöbetçi amiri sorumluluğundadır.
Beyaz Kod kapsamında olan başvurulara ilişkin bilgi ve belgeleri savcılığa intikal ettirir ve işlenen suçtan mağdur olan personele veya vefatı hâlinde kanunî mirasçılarına, ilgili mevzuatı çerçevesinde hukukî yardımda bulunur.
Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir. Beklenmedik bir durumla karşılaşan, beyaz koda maruz kalan personel için BEYAZ KOD ekip sorumlusu “ BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİM FORMU tanzim eder, öncelikle 113'ü arayarak BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİMİ'nde bulunur.
*Üst yönetim ve olaya maruz kalan kişinin kararı ile bildirim yapılır. ❖ Tüm Hastane Çalışanlarına Yılda En az 1 Kez Beyaz Kod Eğitimi Verilir. ❖ Beyaz Kod Yönetim Ekibi Tarafından Her Dönem En az 1 Kez (yılda 2 kez) Tatbikat Yapılır.
Başvurunuzun beyaz kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İl Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.
Hizmetten çekilme; Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a)Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. a) Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir.
Bakanlık tarafından yazılan yazıda, şiddet olayının Beyaz Kod bildirimi yapılmış olsa dahi iş kazası olarak kaydedilmesi gerektiğini vurgulandı.
Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar. Bazı yerlerde siyah kod olarak da adlandırılır.
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Beyaz kod uygulaması da bunlardan biri ve afet ve acil durumlarda kullanılır. İşte mavi kod ile ilgili merak edilenler... Mor kod, Hastane Afet Planındaki tehditlere (patlama, yangın, teknik destek ünitelerinin çökmesi, tehlikeli madde yayılımı, sabotaj, deprem, siber saldırı vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri