1941'de Orhan Veli, M. Cevdet Anday ve Oktay Rıfat üçlüsü, şiirde var olan aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe başkaldıran şiirlerini Garip adıyla bir kitapta topladılar. Kitabın kapağına ise "Bu kitap, sizi, alışılmış şeylerden şüpheye davet edecektir" yazılı bir ibare koymuşlardır.
Bu akıma "Garipler" ya da "Garipçiler", "Garip Akımı" denmesinin sebebi ise şöyledir. Üç samimi arkadaş olan şair bir araya gelerek uyak ve ölçü olmadan şiirler yazıp bunları da "Garip" isimli dergide yayımlamaya başladılar. İşte akıma verilen isim bu dergiden kaynaklanmaktadır.
İlk şiirlerini 1937 yılında Varlık dergisinde yayınlayan Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat Horozcu daha sonra bir araya gelerek 1941 yılında “Garip” adlı ortak bir kitap çıkartmıştır. Bu ortak kitap aynı zamanda topluluğa adını da vermiştir.
Garip akımı 1940 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirin biçim yönünden serbest şiire doğru ilgi oluşması ile meydana gelmiş ve birinci yeniciler şiirlerde tüm kural ve belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Türk Edebiyatının renklerinden olan Garip Akımı Birinci Yeni Şiir olarak da adlandırılmaktadır.
Garip akımı genel olarak kural ve kalıplara karşı çıkmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir.
Garip Akımı Temsilcileri
Bunlar Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday'dır. Bu üç samimi arkadaş, Varlık dergisinde yazmışlardır. Onları diğerlerinden ayıran, ölçü ve uyak kullanmadan şiir yazmalarıdır. Kendileri bu akıma dahil olan şiirlerini Garip adındaki bir kitapta toplamışlardır.
Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir. Hareketin bir bildirgesi yoktur.
Ali Oktay Rifat (10 Haziran 1914, Trabzon - 18 Nisan 1988, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır.
Akım ismini, üç şairin şiirde sürüp gitmekte olan aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe karşı çıkan şiirlerini topladıkları “Garip” (1941) adlı kitaptan alır.
Garip şiiri, gerçeküstücülüğün felsefi arka planıyla tam olarak örtüşmese de şiir tekniğindeki benzer uygulamalarıyla bu akımdan etkilenir.
Orhan Veli, daha ilk cümlede sahip olduğu anlayışa göre şiirin tarifini basitçe yapar. Orhan Veli'ye göre şiir, “söz söyleme sanatı”dır(2010:20). Böylesi bir tanımı yapan şairin amacı mevcut olan şiir tariflerinin v anlayışlarının garipliğini göstermektir.
Garip önsözü, Orhan Veli ve arkadaşlarının (Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday) şiirlerini savunmak, şiir anlayışlarını ortaya koymak için kaleme aldıkları bir poetika metnidir.
Vazgeçemediğim, Türk şair Orhan Veli Kanık'ın ikinci şiir kitabı. Bu kitap 1945 yılının Şubat ayında Marmara Yayınevi'nden çıkmıştır.
Kendinden bir önceki şiir hareketi Garip akımı olarak da bilinen Birinci Yeni, temsilcileri Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat şiir anlayışlarını, şiir dilini gündelik dile yaklaştırmak, halkın beğenisine hitap etmek şeklinde ortaya koymuşlardır.
"İkinci Yeni" adı ilk kez Muzaffer Erdost tarafından 19 Ağustos 1956 tarihli Son Havadis'te aynı adlı yazısında kullanılır ve hareketin adı olur. 1950'li yılların ilk yarısında birbirinden habersiz İstanbul ve Ankara'daki bir takım dergi ve gazetelerde şiirler yayımlayan şairler, artık yeni bir şiir istemektedirler.
Daha çok Orhan Veli olarak bilinen Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 - 14 Kasım 1950, İstanbul), Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte 1940- 1950 yılları arasında etkisini gösteren yenilikçi Garip akımının kurucusu olarak, Türk şiirindeki eski yapıyı değiştirmek isteğiyle; hece ve aruz ölçüleri, kafiye, edebi ...
İlk başta içerik, şekil, dil ve üslup bakımından geleneğe bağlı şiirler kaleme almıştır. Hece ölçüsünü kullanmış, kafiyeli şiirler yazmıştır. Şiirleri romantik, lirik ve felsefidir. Garip Devresi ise Orhan Veli Kanık ve arkadaşları Melih Cevdet, Oktay Rıfat'la birlikte yayımladığı Garip adlı şiir kitabıyla başlamıştır.
Öz. Türk edebiyatının şair kimliğiyle ön plana çıkan önemli isimlerinden biri olan Orhan Veli, şiirlerinin dışında kaleme aldığı öyküleriyle de düzyazı türündeki başarısını ortaya koyar.
Garip akımı; Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat Horozcu'nun öncülüğünü yaptığı şiir akımının adıdır. Birinci Yeniciler olarak da bilinirler. Her şeye karşı oluşları en belirgin özellikleridir. Kendilerini toplumdan soyutlamamışlardır ve eserleri de toplumsal hayatın genel özelliklerini yansıtır.
Üç arkadaş Varlık dergisinde ölçüsüz, uyaksız, şairanelikten uzak yeni bir şiir akımı başlatır (1941), Bu yoldaki şiirlerini Garip adlı bir kitapta toplarlar. Garipçiler adıyla anılmalarının nedeni de budur. Yeni akımı özellikle Nurullah Ataç destekler.
Yenisi, Türk şair Orhan Veli Kanık'ın 1947 yılında yayınlanan dördüncü şiir kitabı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri