Koyun, at, köpek ve diğer etçil hayvanlarda Taeniasis (şerit), Schistosomiasis (damar kelebeği), koyunlarda Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği) ve köpeklerin trematod (kelebek) invazyonlarının tedavisi ve kontrolünde kullanılır.
Tenikur tablet köpek ve diğer etçillere et parçası ve köfte gibi hayvanın sevdiği bir yiyecek lokmasının içine konarak; koyunlara doğrudan yutturularak; atlara burun – meri sondası yardımıyla veya ezilip yem içine katılmak suretiyle verilir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Dlcrocoellum dentrltlcum'a (Kum kelebeği) karşı 50 mg / kg vücut ağırlığı dozunda kullanılır. Schistosomiasis tedavi dozu, 1 kg vücut ağırlığına 30 mg etkin madde İsabet edecek şekilde ayarlanır.
Koyun, at, köpek ve diğer etçil hayvanlarda Taeniasis (şerit), Schistosomiasis (damar kelebeği), koyunlarda Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği) ve köpeklerin trematod (kelebek) invazyonlarının tedavisi ve kontrolünde kullanılır.
İç parazitler için antiparaziter ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki 2-3 gün içinde dışkıda parazit görülmesi halinde antiparaziter tedavinin devam etmesi gerekir. Bağırsak parazitleri ince çubuk (spagetti) veya çok küçük kurtçuklar (kırık pirinç tanesi) şeklinde görülmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kedi köpeklerde iç parazit uygulaması en az 3 ayda bir kez düzenli olarak tekrarlanması gerekmektedir. İç parazit uygulaması sonrası gerçekleşen belirtiler tabletin iç parazitlere verdiği etki sebebi ile olur. Mide ve bağırsak başta olmak üzere birçok yere yerleşebilir ve üreyebilirler.
Rutinde uygulanan iç parazit aşıları tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. İnsanlardaki Ekinokokkozis, kist diye bilinen kist hidatik'e karşı da koruma sağlayan aşıdır. İç parazit aşıları köpekleri nematod ve sestodların yol açtığı karışık enfeksiyonların tedavisinde ve korumasında etkilidir.
Bu hapın genellikle yaklaşık iki hafta ara ile iki doz olarak verilmesi tavsiye edilmektedir. Ardından bu süre üç ayda bir olarak azaltılıp kediye göre özelleştirilmektedir. İç parazit hapının bir buçuk aylıktan büyük kediler için uygulanması önerilmektedir.
Kedi ve köpeklerde bağırsaklarda yaşayan (özellikle yavru kedi ve köpeklerde) Askarit'lerden Toxocara canis ve Toxocara cati (alt türler), insanlara geçerse, yani parazitin yumurtası yanlışlıkla yutulursa, "larva migrans" denilen durum insanlarda şekillenebilir.
Vücutta parazit, ishal, kabızlık, cilt dokusunda değişiklik, kilo kaybı belirtileriyle ortaya çıkar. Bu belirtiler kesin teşhisi ifade etmese de doktor kontrolünde testlerin yapılması gerektiğinin bir habercisidir. Parazit türüne bağlı olarak belirtileri de farklılık gösterebilir.
Dewormer ilaçlar köpeklerde iç parazitler için en yaygın tedavidir. Bu ilaçlar genellikle ağızdan verilir ve köpeğin sistemindeki parazitleri öldürerek çalışır. İç parazit ile beraber köpekte bakteriyel enfeksiyonların olması durumunda ise tedavi kapsamında antibakteriyel ilaçlara da başvurulur.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
Ayrıca belirtmek gerekirse; iç-dış parazit ve tüm aşı uygulamalarından sonra en az 2 gün beklemelisiz.
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Örnek verecek olursak köpeğin canlı ağırlığı 15 kg ise 1 tam 1 de yarım tablet olarak verilmelidir. Tenizol tablet tedavisine 3 gün süreyle aralıksız olarak devam edilmelidir. 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Tenizol tablet, kedi ve köpeğe yutturulabileceği gibi, sevdikleri yiyeceklerine karıştırılıp da verilebilir.
Köpek İç Parazit Hapı Nasıl Verilir? Köpek iç parazit hapı nasıl verilir konusunda parazitin cinsine göre bir uygulama yapılacaktır. Mesela kenelere karşı 45 gün, pire ve bit durumuna karşı 3 ay süre boyunca köpeklerin ense derisine damlatılarak yapılır.
Parazit aşılarının dışında kedi ve köpekler için karma aşılar ile diğer koruyucu ve takviye edici aşı uygulamalarına başvurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda parazitlere karşı hap uygulamaları da tercih edilmektedir.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
İÇ VE DIŞ PARAZİTLER
Parazitler, birçok sorunun yanında tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda kedilerinizin besinlerine ortak olarak, kedilerinizde hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur.
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
Özellikle gece makat kaşıntısı olan çocuklarda kıl kurdundan şüphelenilmelidir. Parazit dışkıda çıplak gözle görülebilir, birkaç santim boyunda ince bir parazittir. Parazitin yumurtaları ancak mikroskopla görülebilir. Parazitin yumurtaları dışkıda görülmez.
Deride yumuşaklık, parlaklık ve doğal bir canlılık katar. Hayvanlarda bit pire gibi dış parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Köpeklerde iç dış parazit aşısı, yavru köpekler için 6 – 8. Haftalarda yapılır. Özellikle dışarı çıkan köpekler için dış parazit aşısını mutlaka üç ayda bir yaptırmak gerekir. Köpekleri için aşı yaptırmak istemeyen evcil hayvan sahipleri, ilaç yoluyla da parazitten kurtulabilir. Aynı durum kediler için de geçerlidir.
İç parazit tedavisi beslenme, ortamdaki parazit durumuna göre 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Dış parazit tedavisi kullanılan ilaç, ortamdaki parazit durumu ve mevsime göre 1-3 ayda bir tekrarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri