"a) Bütün karasularımızda; 1 Temmuz - 31 Aralık tarihleri arasında gırgır ağlarıyla, 1 Haziran - 31 Aralık tarihleri arasında boyu 24 m ve üzerinde olan parakete tekneleriyle, 15 Kasım- 15 Mayıs tarihleri arasında yemleme yöntemi ile orkinos avcılığı yasaktır.
Türkiye'de orkinos en fazla Mayıs ve Haziran aylarında avlanır. Çevre koşullarına göre geçmiş yıllarda Nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür.
uluslararası sularda ise 26 Mayıs 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler avcılığa dâhildir) uygulanacaktır. Av sezonunda gırgır ağları dışındaki av gereciyle orkinos avcılığı yasaktır. bulunamamış olduklarının BAGİS kayıtları ile doğrulanması gerekir.
6 Nisan 2023 tarihinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Merkez Binası Mehmet Özdinar toplantı salonunda BSGM Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er başkanlığında noter huzurunda Mavi Yüzgeçli Orkinos Avcılığı yapacak balıkçı gemilerinin kura çekimi gerçekleştirildi.
Yazılı Orkinos senenin her zamanı Akdeniz'de bulunur. Genel anlamda birçok balığın yumurtlama zamanı olan ilkbahar aylarında ve yavruların biraz büyümeye başladığı ve yeme çılgınlığının yaşandığı son bahar aylarında, Yazılı Orkinos akınları olur. Büyük sürüler Akdeniz'de boy gösterir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu balıklar özel olta iğnelerine tüy veya bitki liflerinden yapılmış suni sinekler takılarak avlanırlar. Canlı sardalya balıkları bağlanarak sabit oltalarla da orkinos avcılığı yapılır. Bu tip avlar ancak gemilerle yapılır. Orkinos tekneleri yaklaşık 20-25 metre uzunluğunda olur.
Kıstırma böylelikle bedenin denizde apikoda durmasını sağlar. Orkinos avında kullanılan yemler torik, palamut, kofana, kaba lüfer, iri uskumru veya iri istavrittir. Yemlerin boylarına göre büyük veya daha küçük iğneler kullanılır.
i) Orkinos avcılığında, orkinos aramak amacıyla uçak veya helikopter kullanımı yasaktır. j) 10 kilogramın altındaki orkinos balıklarının avlanması, gemide tutulması, aktarılması, karaya çıkarılması, nakledilmesi, depolanması ve satışı yasaktır."
MADDE 4– (1) ICCAT tarafından ülkemize tahsis edilen mavi yüzgeçli orkinos avcılık kota miktarı, 2022 yılı için 2.305.000 kg'dır.
Proje yürütücüsü biyolog Banu Yalım ise Doğu Akdeniz'de üreyen Atlantik'te yaşayan mavi yüzgeçli orkinosların üreme alanları ve göç davranışını farklı üniversitelerin destekleriyle incelediklerini anlattı.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
01.09.2023 tarihinde sona erecek avlanma yasağının bitişi ile 2023-2024 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır.
Orkinos türlerinin 40 ile 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.
Türkiye'de orkinos en fazla mayıs ve haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıkları 40-60 mil) avlanmaktadır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Yüksek et kalitesi nedeniyle özellikle konservecilik alanında tercih edilen orkinos balığı, yağlı balıklar grubunda yer alır ve bu nedenle oldukça lezzetli bir ete sahiptir.
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Orkinos balığı, halk arasında ton balığı olarak da bilinen çok lezzetli bir balık türüdür. Konservecilik sektöründe de çok sık kullanılır. İsteğe göre taze ya da konserve şeklinde tüketilebilen bir balık türüdür.
V: 1950lerden beri aşırı şekilde avlanan mavi yüzgeçli orkinosların nesilleri yakın gelecekte tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle IUCN'in kırmızı listesine göre 'kritik tehlikede' kategorisindeler.
Büyük sürüler halinde orta ve yukarı sularda yaşar; hamsi, sardalya, zargana, kolyos, uskumru sürülerine saldırırlar. Orkinos saldırısı sırasında küçük balıkların sudan havaya doğru fırladıkları, bu kezde martılara yem oldukları görülür. Torik, palamut ve kofana sürülerini de önlerine katıp sürerler.
İlarya, sardalya veya gümüş iğneye çeneden batırılıp enseden çıkarılarak takılır. Yem canlı istavrit ise iğne, balığın ağzından sokulup galsamasından geçirip, etine batırmadan yanından deri altından geçirilerek takılır.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
Yemli Yazılı Orkinos Avcılığında Kullanılabilecek Ekipmanlar
Aynı şekilde üzerlerinde en az 8 örgülü ip misina ve 30-60 kg arası çekerli fırdöndü ve klipsler kullanılmalıdır.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır. 41 mavi yüzgeçli orkinos 2008 yılında müzayedede satılırken, 2009 yılında aynı müzayedede sadece 3 adet bu türden balık satıldı. Yani giderek tuna balığı azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri