Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.
Bipolar bozukluk: Bipolar bozukluk, ruh hali, düşünce kalıpları ve davranışlarda yoğun değişimlere neden olan çoğunlukla yaşam boyu süren bir duygudurum bozukluğudur. Duygudurumda hipomanik/manik ve depresif dönemler olarak adlandırılan önemli dalgalanmalar yaşamayı içeren birkaç bipolar bozukluk türü vardır.
Bipolar bozukluk, manik depresyon olarak da adlandırılır. Duygu durumunda yaşanan aşırı yükselme ve ani çöküşlerin olduğu depresif duygu durum bozukluğudur. İki uçlu duygular kişide sürekli bir döngü halindedir. Bipolar hastalar her zaman duygu durumlarında bu döngüyü yaşamazlar.
Ruhsal denge bozukluğu; zihinsel bir bozukluk olmadan ortaya çıkan psikolojik olarak iyi olmama halidir. Kişinin hiçbir fiziksel veya psikolojik sorunu olmadan yaşamdan tat almamasıdır. Yani psikolojik dayanıklılığının düşmesi ve tahammül duygusunun azalmasıdır.
Kısa süreli, ani duygusal değişiklikler daha çok anksiyete bozukluklarının bir belirtisi olarak düşünülmelidir. Depresyon ve tekrarlayıcı depresif bozukluk, adından da anlaşılacağı gibi mani dönemi içermeyen, depresyon ataklarıyla devam eden bir süreçtir.
İlgili 22 soru bulundu
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzeni oluşturmak gibi kişisel bakım rutinleri, stres düzeyini azaltarak ve mutluluk hormonlarını harekete geçirerek kişinin daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Dengesizlik iç kulaktaki denge organından kaynaklandığında genellikle baş dönmesi hissi de ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla yarım daire kanalları içindeki kristallere bağlı ortaya çıkan benign paroksismal pozisyonel vertigo ismindeki bir hastalık nedeni ile olmaktadır.
'Manik' terimi hastanın aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, kendini güçlü hissettiği bir dönemi tanımlar. Bu dönemde günlerce süren uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranış, çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma en sık görülen belirtilerdir.
Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi. Hastanın subjektif ifadeleriyle belirtilen ve çevreden gözlenebilen, belirli bir zaman diliminde sabit duygudur. Çökkünlük, taşkınlık, neşelilik ve öfke örnek olarak verilebilir.
Duygudurum, insanların içinde bulunduğu içsel-dışsal etmenlere göre dalgalanma gösteren ruhsal süreçlerdir. Bu süreçlerin, uzun süreli ve olağandışı şiddette yaşanıyor olmasına “duygudurum bozukluğu” denir.
C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.
Depresyon (çökkünlük) Dönemi: Derin üzüntü ve bunaltı vardır. Düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma vardır. Değersizlik, küçüklük, güçsüzlük, karamsarlık duyguları hakim olup, isteksizlik mevcuttur.
Vitamin B12 eksikliği sıklıkla yaşlılarda görülen bir durumdur. Ancak özellikle mide-bağırsak sistemini etkileyen birçok hastalık da vit B12 eksikliğine neden olabilir. Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
Psikolojik Rahatsızlıklar: Yoğun stres, panik atak, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi pek çok farklı psikolojik rahatsızlık, baş dönmesine neden olabilir.
Denge bozukluğundan yakınan hastalarda sıkça ruhsal sorunlar sıkça görülebilir. Tersine durumda, ruhsal sorunları olan kişilerde, denge bozukluğu görülebilir. Psikojenik grupta ele alınan bu tür hastalarda baş dönmesi pek görülmez, daha çok denge sorunu görülür.
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur.
Panik atakları, ölüm, felç geçirme, aklını yitirme, bayılma endişeleri gibi dehşet duyguları yaratan psikolojik süreçlerdir. Atak sırasında bu tür dehşet duygularına eşlik eden, çarpıntı, soluk kesilmesi, ateş basması, sıcağa bağlı olmayan terleme, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler görülür.
Zihinsel becerilerde önemli rolleri olan bazı maddelerin (nörotransmitter vb) ana maddelerinin proteinler, aminoasitler ve B grubu vitaminleri olduğunu kaydeden Merdol, dolayısıyla beslenmede oluşabilecek bozuklukların zihinsel fonksiyonları önemli ölçüde etkilediğini vurguluyor.
iPhone'unuzda Sağlık uygulamasını açın. Göz At'a dokunun, Ruh Sağlığı'na dokunun, sonra Ruh Hâli'ne dokunun. Kullanmaya Başla'ya (ilk kez açıyorsanız) ya da Kaydet'e (daha önce ruh hâlinizi kaydettiyseniz) dokunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri