4. İlimizdeki ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan ekli listede belirtilen mesire alanları, tabiat parkları ve millî parklarda 30/09/2023 tarihine kadar idarece belirlenen ocak, mangal, barbekü vb. yerleri dışında ateş, mangal, semaver, piknik tüpü vb. yakılması yasaklanmıştır.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
2-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
"Bursa genelinde bulunan bütün orman alanlarına giriş ve çıkışlar ile Uludağ Milli Parkı da dahil bütün orman parklarında (resmi tescilli piknik-mesire alanları) mangal ve benzeri ateşli piknik yapılması 20 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklanmıştır."
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır" denildi. Buna göre; İstanbul'da bulunan ormanlık alanlarda 15 Ekim tarihine kadar piknik ve mangal yapmak yasak olacak.
İlgili 17 soru bulundu
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
İçişleri Bakanlığı da yeni bir karar aldı. Buna göre, ülke genelinde yangın riski taşıyan bölgelerde orman alanlarına girişler yasaklandı. Yasak 31 Ekim 2023 tarihine kadar geçirli olacak.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
Piknik alanları olarak tahsis edilen bölümlerde mangalınızı yapabilir, dilerseniz yağmur barınaklarının olduğu yerlerdeki barbeküleri kullanabilirsiniz. Ancak bir hazırlık yapmadan gitmek isterseniz restoranlardan ve büfelerden yiyeceklerinizi temin edebilir tüm zamanınızı dinlenerek geçirebilirsiniz.
Buna karşılık ilgili idarelerin izin ve kontrolleri altında olan milli parklarda yani Abant, Gölcük, Yedigöller gibi mesire alanlarımızda piknik yapılması, normal zamanlarda mangal yakılması mümkündür.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ili kapsayan ormanlık alanlara giriş yasağı kararı genelgesi içerisinde kamp yasağı da yer aldı. Genelge içerisinde yer alan Madde 2'de yazılı bu karara göre, ormanlık alanlarda “ücretsiz kamp” yani dilediğiniz gibi kamp ve piknik 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı.
Cumalıkızık'ta yeni açılan mesire alanına piknik ® için gittik. Mangal yakmak yasakmış sabah gitmeden aradık ama açan olmadı. Bizde barbeküler mevcut diye var sanarak gittik. Giriş yaparken bizi karşılayan bir genç çalışan boynunda dövmesi vardı sanırım bizi resmen kovdu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, “Burç Ormanı ve Alleben Göleti piknik alanları ziyarete açıktır. Ancak İçişleri Bakanlığının genelgesiyle ateş yakmak ve mangal yapmak yasaktır.”denildi.
baraji kiyisina atan mangal severler oradada yasak.
Piknik yapılabiliyor ancak mangal yakmak yasak.
Yazar Notu: Kemerburgaz Kent Ormanı D tipi mesire alanı olarak geçiyor. Bu yüzden gece konaklamalarının yasak olduğunu ve kamp yapılamayacağını belirtelim. Ayrıca ateş yakmak ve mangal yapmak da yasak.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme suçuna, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor. Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
Çatalca'da bulunan Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı ücretli piknik alanlarından. Mangal yapmak istersen de ücretsiz mangallar bulunuyor.
Mangal Nasıl Yakılır? Mangal yakma işleminin en önemli adımı kömürün doğru yakılması. Bunun için en iyi seçenek kağıt ve ince çıralar kullanmak. Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın.
6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır.
Belgrad Ormanı Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı'nda ise araç giriş çıkışları devam ederken gelenler mangal yaktı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında artan sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle İstanbul'da 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girişin yasak olduğunu duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri