Takip işlemleri Örnek 1 nolu takip talebi ile icra dairesine başvurulması ve başvuru masraflarının ödenmesi ile başlamaktadır. Bono ( Senet), poliçe, çek, fatura, sözleşme, mahkeme kararı ve sair belgelerle ya da belgesiz icra takibi başlatmak için ofisimizim icra avukatı departmanından avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler.
İcra, bir alacaklının borcunu tahsil etmek için yürütülen yasal işlemlerdir. Bu yasal işlemleri İcra Genel Müdürlüğü yönetmektedir. İcra sürecini başlatmak için İcra Müdürlüğüne takip açmak gerekir. Haciz ise bir alacaklının talebiyle borçlu tarafın mallarına ve haklarına el konmasıdır.
Örnek:10 Ödeme Emri Nedir? lcra müdürü senedin kambiyo senedi olduğunu ve vadesinin geldiğini görürse borçluya senet sureti ile birlikte hemen bir ödeme emri gönderir. İcra dairesi tarafınca hazırlanan bu ödeme emrine Örnek No: 10 ödeme emri de denmektedir.
Yalnızca para teminat alacaklarına ilişkin olarak başlatılan ve Örnek No:7 şeklinde düzenlenen ödeme emirlerine ilamsız takiplerde ödeme emri denir. Ödeme emri; alacaklı tarafından takip talebinin icra müdürlüğüne sunulmasının ardından icra müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.
İlgili 18 soru bulundu
Örnek No 2 taşınır teslimine veya taşınmaz tahliyesine ilişkin icra emri (Yeni)
İtiraz edilmediği takdirde takip tebliğden itibaren 7. Günün sonunda kesinleşir. b-) Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolu ile Takip (Örnek No:10) : Bu takip yolunda alacaklı takibi başlatırken icra müdürlüğüne kambiyo senetini (çek veya bono(senet)) sunarak borçlu aleyhine icra takibi başlatabilir.
Takip talebini alan icra müdürü, borçluya ve varsa taşınmaz sahibi üçüncü şahsa ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takibe ilişkin örnek 9 nolu ödeme emrini gönderir[15]. Bu ödeme emrinin tebliğe çıkarılması için borçluya ayrıca hesap katına ilişkin zorunluluk yoktur.
Yazımızın konusu ''örnek 7'' ödeme emri düzenlenen, uygulamada ''adi takip'' olarak da adlandırılan ilamsız icra takipleridir. İİK'ya göre, ilamsız icra takibine ilişkin takip talebini ve varsa eklerini alan icra müdürü, ''örnek 7'' ödeme emri düzenler ve borçluya ödeme emri gönderir.
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
Kanunda Adi Kiraya ve Hasılat Kiralarına ilişkin icra takibi olarak isimlendirilen bu düzenlemeye uygulamada Örnek 13 Tahliye İhtarlı Ödeme Emri de denilmektedir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
1/4 Açıklama Alanından; Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün; alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi yazılır.
Örnek No:14 tahliye emri, kiraya veren tarafından kiracının tahliyesi için başlatılan icra takibidir. İİK Madde 272 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) “ Mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir.
Bu durumda takip talebinde tahliye istenmeyip sadece kira alacağının istenmiş olması halinde, takip talebi genel haciz yoluna ilişkin bir takip talebidir. Bu nedenle, icra dairesi, borçluya (kiracıya) genel haciz yoluna ilişkin örnek 7 numaralı ödeme emri göndermesi gerekir.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
Yargıtay, alacağın veya ipotek hakkının veya her ikisinin bir ilamla tespit edilmiş olması halinde, borçluya İİK'nın 149'uncu maddesi kapsamında otuz günlük (örnek 6) icra emri gönderilmesi gerektiği kanısındadır[6].
Takip talebi üzerine icra dairesi ihtaratlı tahliye emri hazırlayarak kiracıya tebliğ eder. Bu tahliye emri uygulamada örnek-14 olarak da bilinir. Kiracı tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde takibe itiraz edebilir.
Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz.
Alacaklının talebi üzerine icra müdürlüğü borçluya bir ödeme emri (Örnek-8) gönderir.
Borçlu yedi gün içinde itiraz etmez ve on beş gün içinde borcu ödemezse takip kesinleşir. Yedi günlük itiraz süresi içinde alacaklının rehin hakkına ayrıca ve açıkça itiraz etmeyen borçlu bu takip açısından alacaklının rehin hakkını kabul etmiş sayılır.
Eğer borçlu 7 gün içinde icraya takibine itiraz etmez ise ilamlı icra takibi kesinleşir ve borçlu söz konusu borcu ödemek zorunda kalır.
İlamsız tahliyede ise karşımıza Örnek No:13 ve Örnek No:14 olmak üzere iki farklı takip türü çıkar.
2. Kambiyo Senetlerine Özgü İcra Takibi – Örnek 10. İcra ve İflas Kanunu (İİK) m. 167 vd. yer alan Kambiyo Senetleri (Çek, Poliçe ve Emre Muharrer Senet) Hakkındaki Hususi Takip Usulleri başlıklı bölümde kambiyo senedi olan çek, bono (emre yazılı senet) ve poliçe için özel bir ilamsız takip yolu öngörülmüştür.
Kambiyo senedine mahsus haciz yolu ile takipte, borçluya hatalı olarak “örnek; 49 ödeme emri” gönderilmişse40 veya kambiyo senedine dayanarak genel haciz yolu ile takipte bulunulmuşsa,41 borçlunun “yetki itirazı”nı, icra dairesine bildirmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri