Örnekleme (Sampling): Evrenden örneklem seçme ve seçilen örneklemden bulunan değerlerden yararlanarak parametreler hakkında tahminlerde bulunmaya örnekleme denir (Korum, 1981, s.129).
Örneklendirme genellikle makale, söyleşi, anlatı ve deneme gibi düşünce yazılarında kullanılan bir yöntemdir. Örneklendirme Nedir? Yazarın, kaleme aldığı metnin daha anlaşılır olması için başka kişilerden alıntı yapmasına örneklendirme denir.
Örneğin, 50000 kişilik bir grubu ilgilendiren bir problem hakkında tüm grup üyelere ulaşmanın güç olması sebebiyle, evrenden yansız olarak seçilen 390 kişilik grup ise örneklemdir. Varolan evrenden, onu temsil edebilecek bir parça seçme işine örnekleme denir (Kaptan, 1998: 118).
2)ÖRNEKLENDİRME: *Bir konu veya kavramın örneklerle açıklanmasıdır. *Düşünceyi somutlaştırmak, anlatımı güçlendirmek için örneklendirmeye başvurulur. *Örneklendirmeye daha çok paragrafın gelişme bölümünde yer verilir.
İleri sürülen düşünceleri, ele alınan konuları açıklamak; doğruluğunu kanıtlamak ve somutlamak adına kullanılan anlatım tekniğine örneklendirme adı verilir. Düşüncelerin belirginliğini arttırmak, kolay anlaşılabilir olmasını sağlamak için anlatımlarda örneklendirme yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Örnekleme nedir? Örnekleme Nüfusun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçerek bunlardan istatistiksel çıkarımlar yapma ve tüm nüfusun özelliklerini tahmin etme tekniğidir.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır. Bazen önce bir örnek verilerek veya fıkra anlatılarak konuya giriş yapılır.
Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir. Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Örneklem, evrenle ilgili çalışmak için seçilen evrenin sınırlı bir parçasıdır. Neden Örnekleme Yapılır? Evrenin hepsine gitmek pahalı, zaman ve personel ihtiyacı fazla olan bir iştir. Bunun yerine örnekleme ile daha ucuz, kısa zamanda ve daha az personelle pratik sonuçlar elde edilir.
Bazı durumları daha iyi açıklamak ve karşı tarafa daha iyi aktarabilmek için, cümle içerisinde örneklendirme yaparız. Bu örneklendirme için gerçek kişilerden ya da eser ve benzeri durumlardan yararlanırız. Bu sayede durumu daha iyi bir biçimde açıklama şansı elde ederiz.
Örneklem aralığı, örneklemdeki eleman sayısının evrendeki eleman sayısına oranıdır. Örneğin sistematik örneklem seçim tekniğiyle 50 kişilik bir evrenden 10 kişilik bir örneklem seçeceksek evren büyüklüğünü örneklem büyüklüğüne bölerek örneklem aralığının 1/5 olduğunu buluruz.
Yazar, sadece metnin anlaşılmasını sağlamak için değil, okuru etkilemek için de bu yollardan birine ya da birkaçına başvurur. 1- Örneklendirme: Yazarın öne sürdüğü fikri destekler nitelikte olan olayları ve olguları okurla paylaşmasıdır. Örneklendirme genellikle tarihte yaşanmış bir olay üzerinden yapılır.
3. Örneklendirme:
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılanlarla ilgili örnekler verilmesidir. Düşüncenin anlaşılır ve kalıcı olması amaçlanır.
Anlatılan konu hakkında örnekleri sıralayarak düşünceyi daha etkili, daha kalıcı ve daha anlaşılır hale getirmek maksadıyla örneklendirme tekniği kullanılmaktadır. Örneklendirme tekniği düşünceyi somut hale getirerek daha etkili kılmayı amaçlamaktadır. Konu hakkında örnekler art arda sıralanır.
Örneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Örnekleme-Tanık Gösterme arasındaki fark: Tanık gösterme için mutlaka tanınmış kişinin sözlerine de yer verilmesi gerekmektedir. Eğer yazıda sadece tanınmış kişinin ismine yer veriliyorsa, bu tanık gösterme değil örneklendirme olmaktadır.
Araştırılmak istenen bir olayla ilgili evrenden, belli kurallara göre seçilmiş, evreni temsil ettiği varsayılan küçük bir küme örneklem olarak adlandırılır. Örneklem, evreni oluşturan varlıkların alt parçalarından oluşur. uygun örnekleri seçmeye yönelik süreci tanımlar. işlemine ise örnekleme denilmektedir.
orneklemede mesala der bır konuyu acıklar . tanık gosterme cok kolaydır ılk once konu hakkında bılgısı olan bırısını sunar ve onun lafını genelde parantez ıcınde okuyucuya sunar cok buyuk fark yok arasında ama tanık gosterme de konuyla alakalı kısı ve sozunun bulunması gerekır ve kolay bulunur anlasılır paragraftan.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Örnekleme hatası nedir? Örnekleme hatası, çalışmada kullanılan örneklemin tüm popülasyonu temsil etmediği durumlarda ortaya çıkar. Örnekleme hataları sıklıkla meydana gelir ve bu nedenle araştırmacılar, istatistiksel bir uygulama olarak nihai sonuçlar sırasında her zaman bir hata payı hesaplarlar.
Random örnekleme yöntemleri; basit random örnekleme (simple random sampling), taba- kalı örnekleme (stratified sampling), küme örnekleme (cluster sampling), sistematik örnek- leme, küçük örneklemli yinelemeler (sequential sampling), kademeli örnekleme (double sampling) olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri