Havacılık sektöründe gate, gatehouse ya da Türkçesi ile kapı, yolcuların boarding işlemini gerçekleştirip uçağa biniş yapacakları bölgenin adıdır.
Boarding (uçağa biniş) ise yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlarda uçuş saatinden 20 dakika önce sona erecektir.
Normal Check-in ve Uçağa Biniş Süreleri
Check-in işlemleri tarifeli uçuş saatinden 40 dakika önce kapanır. Biniş kapısı tarifeli uçuş saatinden 15 dakika önce kapanır.
Online check-in işleminizi önceden yaptığınızda, havalimanında biniş kartınızı almak ve bagajlarınızı teslim etmek için check-in bankolarına başvurabilirsiniz. Uçağın kalkış saatinden dış hat seferleri için 60 dakika, iç hat seferleri için 45 dakika öncesine kadar bu işlemleri tamamlamış olmanız gerektiğini belirtelim.
Boarding, uçağa binmeden önce yapılan son kontrolü ifade eder. Uçağın kalkış saatinden bir süre önce yolcular son kontrol noktasından sırayla geçerler ve görevli tarafından yönlendirilerek uçağa binerler.
İlgili 19 soru bulundu
Uçuş saati yaklaştıkça gate/kapı numaraları ile ilgili anonslar da yapılır. Uçuşunuzdan önce check-in işlemlerinizi tamamladıktan sonra ilgili gate/kapıya giderek uçuş saatinizi beklemeye başlayabilirsiniz.
Valizinizi teslim edip boarding pass kartınızı aldıktan, ikinci güvenlik ve bilet-kimlik kontrolünden sonra uçağa binişte kullanacağınız kapıların bulunduğu bölüme geçiyorsunuz.
Tüm seferlerimiz için uçağın kalkış saatinden en geç 20 dakika, özel güvenlik kontrolü gerektiren (ABD, İsrail, İngiltere, Kanada vb.) seferlerimiz için ise uçağın kalkış saatinden en geç 25 dakika önce uçuş kapısında bulunmanız gerekir.
Mobil biniş kartınızın çıktısını almayı tercih edebilirsiniz ancak çıktı almak zorunda değilsiniz, telefonunuzdan gösterdiğiniz kart geçerli kabul ediliyor.
Online check-in, uçakta yer belirleme işleminin internet üzerinden yapılmasına denir. Bu esnada koltuğunuzu seçebilir ve dilerseniz ek hizmet satın alabilirsiniz. İnternetten check-in işlem yaptırdığınız zaman, size özel ayrılmış kontuardan bagaj teslimi yapabilirsiniz.
İnternet üzerinden alacağınız bilet için cep telefonunuza gelen mesaj ve nüfus cüzdanınız ile havalimanına gitmeniz ve ardından ilgili havayolunun ofisine uğrayarak check-in yaptırmanız yeterli olacaktır. Bu esnada elinizde herhangi bir bilet olmasına gerek yoktur.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Tercihinize göre; internet sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden işlem yapabilir, havalimanındaki kiosklarımızı kullanabilir, kontuarlarımıza başvurabilirsiniz. Havalimanındaki bagaj ve güvenlik süreçleri nedeniyle kalkıştan iç hatlar için 2 saat, dış hatlarda 3 saat önce terminale gelmeniz önerilir.
Türkiye'den Avrupa'ya uçakla seyahat edenler, havaalanındaki gümrük kontrolünde kötü bir sürpriz yaşıyor. Gümrük memurları, kadın yolcuların kolundaki altın takılara el koyuyor. Yolcu aynı zamanda para cezası ödemek zorunda kalıyor.
Check-in bagajlarınızı self servis bagaj teslim noktalarında veya check-in kontuarlarında teslim edebilirsiniz.
Online check-in yapmak için internetten biletinizi aldığınız havayolunun web sitesine giriyor ve “online check-in” sekmesini tıklıyorsunuz. Açılan kutuya PNR kodunuzu(rezervasyon numarası) ve ad-soyad bilgilerinizi giriyorsunuz. Şirket koltuk seçimine izin veriyorsa koltuğunuzu seçip işleminizi tamamlıyorsunuz.
Bu kural bazı istasyonlarda yerel otoritelerin uygulamalarına göre değişebilmektedir. İç hatlarda uçuşunuzun kalkış saatinden en az 45 dakika ve dış hatlarda 60 dakika önce biniş kartlarınızı almış ve bagaj işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Mobil biniş kartı ya da mobil biniş barkodu, online ve mobil işlemler aracılığı ile temin edilebilen bir tür karekoddur. Bagajı olmayan yolcular, güvenlik kontrollerinde ilgili görevlilere ve uçağa biniş anından önce boarding görevlilerine mobil barkodu göstererek hızlı ve pratik bir şekilde uçağa binebilirler.
Online check-in yaptıysam ve teslim edeceğim bagajım varsa ne yapmalıyım? Online check-in işlemleri sırasında yolcularımıza bagaj bilgisi sorulmadığından, bagajınızı teslim etmek için havalimanlarındaki “Bagaj Teslim” ya da “Online Check-in” bankolarına başvurabilirsiniz.
İlgili hava yolu şirketinin bilet satış ofisindeki görevli, bilet ya da PNR numaranı sisteme girerek talebini gerçekleştirecektir. Eğer biletini bir acenteden aldıysan acente ile görüşerek de yardım almaya çalışabilirsin.
Uçuş öncesi online check-in işlemi yapmamış olan yolcuların dış hat uçuşlarında uçuştan en az 2 saat, iç hat uçuşlarında ise uçuştan en az 1 saat önce havalimanında hazır bulunmaları gerekmektedir. Havalimanına varışta havayolu şirketinize ait kontuarı bularak check-in işleminizi yapmalısınız.
Sorunsuz bir biçimde işlemlerinizi yapabilmeniz için yurt içi uçuşlarda uçuşunuzdan 2 saat, yurt dışı uçuşlarda ise uçuşunuzdan minimum 3 saat önce havalimanında olmanız önerilmektedir.
7. Kraliyet mücevherlerinizi çıkarın. Güvenlik kontrolünde alarmların ötmesini istemiyorsanız, el bagajınızı X-ray cihazına bırakmadan önce anahtar ve cep telefonu gibi eşyalarınızı üzerinizden çıkarmayı unutmayın. Saatiniz, küpeleriniz, yüzüğünüz ya da kolyeniz de alarmın çalmasına neden olabilir.
Yolcu. Yolcu, yolculuğa çıkmış kişiler için kullanılan bir terimdir. Ayrıca bir araç ile seyahat eden ama o aracı kontrol etmeyen kişilere de yolcu denir. Ücret dahilinde ulaşım hizmeti söz konusu ise hizmeti satın alanlar için de aynı terim kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri