İshal başlar başlamaz sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Eğer ishal birkaç günden fazla sürerse, oral rehidratasyon sıvısı ( ORS) alınmalı ve normal gıda tüketimine devam edilmelidir. ORS şu şekilde kullanılır: 2 yaş altındaki bebekler: Her sulu dışkıdan sonra ¼ - ½ fincan (50-100 ml)
Her ishalli dışkıdan sonra 2 yaşın altındakilere bir çay bardağı, 2 yaşından büyüklere yarım veya bir su bardağı, büyük çocuk ve yetişkinlerde içebildiği kadar sıvı verilmelidir.
Ayrıca şiddetli ishal durumunda evde sıvı ve elektrolit kaybını önleyecek oral rehidrasyon sıvısı (ORS) adı verilen karışım hazırlanabilir.
mikrobik.net - Oral rehidratasyon Sıvısı KULLANILIŞI: ORS bebeklerin ve çocukların ishallerinde vücuttan kaybolan su ve elektrolitlerin (tuzların), tekrar yerine konmasını sağlar. Bu nedenle ishalde hayat kurtarıcıdır.
Toz şeklinde paketlenmiş olan ORS preparatları 1 litre kaynatılmış ılık su içinde eritilerek solüsyon haline getirilir. Bu solüsyon ılık veya soğuk olarak içilebilir. Hazırlanan sıvı daha sonra kaynatılmamalı ve 24 saatten uzun süre bekletilmemelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Örs dem demircilerin hem de ayakkabıcıların kullandığı bir gereçtir. İmalatta modern yöntemlere geçilmeden önce örs çok zorunlu bir araçtı. Hatta metal işçiliğinde birincil aletti denilebilir.
Bunun sonucunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilk defa 1975 yılında ORS formülü standardize edilip kullanıma başlanmıştır. DSÖ Standart ORS; sodyum 90 mEq/L, potasyum 20 mEq/L, klor 80 mEq/L, glukoz 20 gr/L içermekte ve osmolaritesi ise 311 mOsm/L olmaktadır (1,8).
Kabuksuz patates, balık ve iyi pişmiş yağsız et gibi gıdalar ile potasyum alın. Kayısı, şeftali, yoğurt, kabuksuz patates, balık ve, tavuk eti ve iyi pişmiş, yağsız kırmızı et gibi potasyumdan zengin yiyecekler, ishal nedeni ile vücutta kaybedilen potasyumun telafi eder ve enerji verir.
İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının sulu ve şekilsiz bir hal alması olarak tariflenir. Örneğin günde bir kez katı, şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3 – 4 kez veya çok daha fazla dışkılıyorsa veya dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse ya da sümüksü olmuşsa ishalden bahsedilebilir.
Yolcu ishali genellikle kendini sınırlayan bir hastalıktır ve özel bir tedavi olmaksızın düzelir. Ancak sıvı ve elektrolit kaybını yerine koymak için oral rehidratasyon faydalıdır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Daha ağır vakalarda reçetesiz satılan loperamid ve bizmut subsalisilat gibi ishal önleyici ya da anti-diyare ilaçları sulu bağırsak hareketlerinin sayısını azaltabilir ve ciddi semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Turist ishali, turistlerin seyahat ettiği farklı bir ülkede ortaya çıkan ve çoğunlukla ishal, karın ağrısı, kusma, ateş ve bazen hafif mide bulantısı gibi semptomlarla karakterize olan bir sindirim sistemi enfeksiyonudur.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Kolit gelişirse dış- kıda bol kan ve mukus bulunur. G. lamblia duodenum safra yollarına yerleşir. Yağlı sarı renkli köpüklü ishale neden olur.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
İshal tedavisinde genellikle doktora gitmeden önce basit ev ilaçları kullanılır. İshal için kahve kullanımı bu ev ilaçlarından biridir. Peki, gerçekten kahve ishale iyi gelir mi ve kahvenin ishale faydaları var mıdır? İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir.
İshal sırasında vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine konulması ve dehidrasyonun önlenmesi için bu dönemde bol sıvı alınması gerekir. Hastayken günde yaklaşık 2-3 litre (8-12 bardak) su almaya çalışın.
Hafif ve orta derecedeki dehidratasyonun tedavisinde hastaların yeterli miktarda sıvı alması sağlanır. İshal, kusma ve böbrekler yolu ile aşırı sıvı kaybı olan vakalarda ağızdan verilen sıvı yetersiz kalıp, damar yolu ile elektrolit içeren sıvılar verilir.
Alman CONTINENTAL firması ORS'yi 2019 yılında da yılın tedarikçisi seçti.
Su ile karıştırılarak kullanılan, ozmozu azaltan 350 poşet rehidrasyon tuzu. Şeker ve çeşitli tuzlar içerir. 10 gün boyunca günde 2 poşet tuz ile tedavi, ishale bağlı su kaybını önleyerek, en az 18 çocuğun hayata dönmesini destekleyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri