Bu sınırın tam olarak nerede olduğu kesin olarak tanımlanmamış olsa da, yüksek enlem yaklaşık 60° manyetik enlem ve üzerinde yer alır; orta enlemler 50° ile 60° manyetik enlem arasındadır ve 50° manyetik enlem altındaki her şey düşük enlem kategorisine girer.
Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Özellikleri. Ekvator'un güneyinde 90, kuzeyinde 90 adet olmak üzere toplam 180 paralel vardır.
Akdeniz İklimi: Nemli Akdeniz İklimi: Türkiye çeşitli iklim tiplerinin ve dört mevsimin yaşandığı şanslı ülkelerden biridir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, geniş ovalar, platolar, dağlar ve derin vadiler Türkiye'nin coğrafyasını karakterize eder. Türkiye ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
İklim Tipleri - Orta kuşak iklimleri (Akdeniz - Ilıman okyanus - Step - Karasal) - YouTube.
Bu kuşakları doğduğu yıllara göre tanımlarsak;, 1946-1964 arasına “Patlama Kuşağı”, 1965-1979 arasına “X Kuşağı”, 1980-1999 arasına “Y Kuşağı” ve 2000-2021 arasında doğanlara ise “Z Kuşağı” denilmektedir.
Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir. Bu bölge Şili'den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD'nin batı kıyıları ve Alaska'nın güneyinden Aleutian adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik adaları ve Yeni Zelanda'yı içine alır.
Mutlak konumu nedeniyle bir takım özelliklere sahip olan Türkiye, Kuzey Yarım Kürenin Orta Kuşağında, Başlangıç Meridyeninin doğusunda yer alır. Türkiye'nin mutlak konumunun sonuçları şunlardır; Türkiye Kuzey Yarımküre'de, orta (ılıman iklim) kuşakta yer alır.
Genel olarak, 30° ve 65° enlemleri arasında, karaların deniz etkisinden uzak iç kısımlarında ve kıtaların doğu kıyılarında görülmektedir. Bu iklim tipi Sibirya, Kanada ve Doğu Avrupa'da geniş bir yayılış sahasına sahiptir. En soğuk ay ortalaması – 10 °C civarındadır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Her dairenin enlem numarası yaklaşık olarak dairenin ekvator ile yaptığı açıya eşittir. Bu durumda ekvator 0°, ve Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla 90° kuzey ve 90° güneyde yer almaktadır. Ekvator en uzun enlem dairesi olup ayrıca bir süper dairedir.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır.
Türkiye orta kuşakta genel itibariyle yarı kurak bir iklime sahipken, Brezilya ise sıcak/tropikal kuşakta yer almakta ve ekseriyetle ılıman bir iklim içinde bulunmaktadır.
En fazla yağışı ilkbahar mevsiminde alır. Bu iklim şartları ve coğrafi yapı, Ankara ve çevresinde step ve orman gibi iki ayrı bitki topluluğunun gelişmesine yol açmıştır. Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır.
*Dört mevsim belirgin yaşanır. *Yıllık sıcaklık farkı belirgindir. *Cephe yağışları görülür.
Matematik konumu, paraleller ile meridyenlere bakılarak bulunmaktadır. Türkiye 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Türkiye orta kuşak bölgede bulunur. Bu sebeple ekvatora yakın olması ile de bilinir.
Türkiye'nin Mutlak Konumu ve Diğer Örnekler
Ülkemizin mutlak konumu 36-42 derece kuzey paralelleri ile 26-45 derece doğu meridyenleri arasında kalan bölgede bulunur. Bunun anlamı Türkiye, Greenwich baz alınarak doğu yarım küre içerisinde yer almaktadır.
Kısacası iklim kuşakları eksen eğikliği olayına bağlı olarak meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak dönence ile ekvator arasında yer alan tropikal kuşak, kutup dairesi ve dönence arasında kalan alanlara orta kuşak, kutup noktası ve dairesi arasında kalan kısma ise kutup kuşağı adı verilmektedir.
Dr. Duran Canatan'ın verdiği bilgiye göre; 16 ilde yaklaşık 900 bin kişiden alınan kan örneklerinin incelendiği araştırmada Türkler ve Japonların ortak bir genetik geçmişe sahip ve akraba olduğu, özellikle Ege ve Trakya'da yaşayan Türkler ile Japonların aynı kan özellikleri taşıdığı ortaya çıkmıştır (Asialogy, 2017).
İkinci büyük deprem kuşağı, Endonezya'dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu'na kadar uzanıyor ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı adıyla biliniyor.
X kuşağından sonra ve Z kuşağından önce gelir. Araştırmacılar ve popüler medya, 1980'lerin başlarını (1981–82) ve 1990'ların sonlarını (81–96) Y kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder.
1946 – 1964 arası doğanlar bebek patlaması kuşağı, 1965-1980 yılları arasında doğanlar X Kuşağı, 1980-2000 yılları arası doğanlar Y Kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanlar Z Kuşağı olarak adlandırılıyor.
Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri