1001-10000 Hz arası akımlara ise orta frekanslı akımlar denir.
0-1000 Hz arası akımlara düşük frekanslı akımlar denir. 1001-10000 Hz arası akımlara ise orta frekanslı akımlar denir.
En çok kullanılan çeşidi faradik, Rus ve yüksek voltaj galvanik akımlardır.10 Rus akımı frekansı 2500 Hz olan burst modülasyonlu alternatif akımdır.
Elektromedikal akımlar; akımın yönü, frekansı,voltajı veya kuvveti,yoğunluğu açısından farklı fiziksel özellikler gösterir ve buna göre sınıflandırılır. Alçak frekanslı akımlar:1-1000 hz arasında değişen sürekli yön değiştiren akımlardır.
KONVANSİYONEL TENS
En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır. Postoperatif ağrı ve akut ve kronik ağrıda kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Frekansın birimi Hertz (Hz)'dir. Şebekelerimizde kullandığımızı alternatif akımın frekansı 50 Hz'dir. Yani alternatif gerilim 1 saniyede 50 periyot tamamlamaktadır.
Akım tipleri
Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur. (ABD de sırasiyla 60 Hz ve 110 V)
Yüksek frekanslı akımlardır. 1MHz ve üzerindeki frekanslara sahip olan alternatif akımlardır. Dokuda kimyasal ve elektrokinetik uyarıya yol açmazlar, dokuda uyarı meydana getirmezler. Elektrik akımı niteliğinden ziyade elektromanyetik dalga karakterini almışlardır.
İdrar yapılan bölge sabunlu su ile önden arkaya doğru yıkanmalı, durulanmalı ve ilk gelen idrar atıldıktan sonra bir miktar idrar kaba alınmalıdır. Buna orta akım idrar örneği denir.
Elektrik Akımının Direkt Etkileri:
Teknik olarak sıfır frekans akımı galvanik (doğru) akımı ifade eder. 1-1000 Hertz arası alçak frekanslı akımları, 1000 Hertzin üzeri orta frekanslı akımları, 300 Kilohertz-24500 Megahertz arası ise yüksek frekanslı akımları kapsar.
-Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır. 4)Burst TENS: -Kesikli yüksek ve alçak frekanslı akımlar birbirini izler. -Yüksek frekans 50-100 Hz, alçak frekans 1-10 Hz. -Tedavi süresi 30-60 dakikadır.
0-1000 Hz arası akımlara düşük frekanslı akımlar denir. 1001-10000 Hz arası akımlara ise orta frekanslı akımlar denir. Akım şiddetleri aynı, frekansları farklı 2 sinüzoidal alternatif akımın ayrı devrelerden tedavi edilecek vücut bölgesine girişi ile gerçekleşir.
Orta Frekanslı Akımlar (Enterferansiyel akım): 1001-10.000 Hz arası akımlardır. Yüzeyel elektrotlar ile periferal duyu ve motor sinirleri depolarize eder. Motor sinirleri uyararak artırılmış tetanik kas kontraksiyonu yaratır.
Sıcak paketler (hot pack)
İçinde silikat jeli olan su sızdırmaz kumaş torbalardır. Daha yüzeysel dokuların ısınmasını sağlar. İçinde su kaynayan kazanlar içinde ısıtılarak ve havluya sarılarak bölgesel kullanılırlar. Boyun bel gibi bölgeler için özel ya da değişik ebatlarda standart ölçülerdedir.
Hertz (sembol Hz), SI birim sisteminde frekans (sıklık) birimidir. İsmini elektromanyetik dalgaların var olduğunu ilk kanıtlayan kişi olan Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz'den alır.
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır. Oluşan bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Şebeke gerilimi, bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı da 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230 V ve 50 Hz'dir.
Edison ve Tesla cephelerinde yaşanan DC vs AC çekişmesi sonucunda Amerika'da elektriğin 110VAC, 60 Hz standartında kullanılmasına karar verilir ve benimsenir. O günden bu zamanda kadar da 60 Hz standartı değişmez.
Ülkemizde şebeke frekansımız 50 hertz'dir. Bu şu anlama gelir: 1 saniye (T) içerisinde elektrik 50 saykıl oluşturur. 100 adet de alternans oluşturur. Bir saniye (T) de 50 saykıl oluşuyorsa 1 saykıl 1/50 saniye yani 0,02 saniyede oluşur.
Alternatif akım (ac) frekansı, bir ac sinüs dalgasında saniye başına döngü sayısıdır. Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
f=1/T dir. Frekans birimi Hertz (Hz) dir. Bir dönü için geçen süre periyot(T) süpürülen açı 2π radyan olduğu için açısal frekans (ω), ω=2π/T=2πf dır.
**Frekansı 50 KHz olan bir sinyalin periyodu kaç saniyedir? Frekans x Periyot = 1 olduğuna göre 1/Frekans yani 1/50KHz bize periyodu verir. 1/50KHz = 20 x 10^-6 saniye eder. O da 20 usn'ye eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri