Çorum'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, Hz. Süleyman'a ait olduğu değerlendirilen Ahit Sandığı ve altın sikke ele geçirildi.
Hadislere göre sandık Taberiye Gölü yakınlarındadır.
Kudüs ve Mescid-i Aksa yakıldıktan sonra Ahit Sandığı saklandı. Ahit Sandığı bir güçlü temsiliydi. Onu elinde tutan yenilmiyordu. Ahit Sandığı ahir zamanda Mehdi tarafından bulunacak.
Ahit sandığı Allah'ın Kuran'da bildirdiği ve içinde Hz. Musa ve Hz. Harun'dan eşyalar bulunan değerli bir sandıktır.
Ahit Sandığı, Allah'ın isteği doğrultusunda ve Allah'ın emirlerine uygun olarak İsrailoğulları tarafından yapılmış birçok inanç için kutsal olan bir sandıktır. Ahit kelimesi ”emir, talimat, anlaşma” vb. gibi anlamlarına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Ahit Sandığının nerede olduğu hala bilinmemektedir. Tapınak Şövalyeleri yüzlerce yıl boyunca bu sandığı aramış fakat bir sonuca ulaşamamıştır. Bazı kaynaklara göre Ahit Sandığı, Babil işgali sırasında yok edilmiştir.
Ahit sandığı yapıldığında sadece 10 Emir tabletlerini barındırmaktaydı. Daha sonradan Hz. Harun'un asası ve altın bir kavanozda bir miktar mana (İsrailoğullarının çöldeki seyahatinde Tanrı tarafından gönderilen besleyici yiyecek) ilave edildi. Kaynaklara göre asa ve mana daha sonradan sandıktan çıkarılmıştır.
Hristiyanlığın dünyaca ünlü askeri tarikatı olan Tapınak Şövalyeleri, Ahit Sandığı'nın İstanbul'da olduğuna inanırlar. Bir efsaneye göre; eskiye dayalı, kutsal ahit sandığı İstanbul'a geliyor. Ahit sandığının İstanbul'da olduğuna ve ahit sandığıyla beraber Tanrıyla iletişim kuracaklarına inanıyorlar.
Ahit Sandığı'nın bulunabileceği 3 yer var: Ayasofya, Yûşâ Tepesi ve Beşiktaş'taki Yahya Efendi'nin türbesi...
On Emir'in Yazılı Olduğu 2500 Yıldır Aranan Kayıp Kutsal Ahit Sandığı Bir görüşe göre sandıkta yer alan Musa'nın asası Topkapı Sarayı'nda ise sandık da İstanbul'da.
Musa'nın Asası Topkapı Sarayı'nda Kutsal Emanetler bölümünde sergilenir. Sandığın içindekiler İstanbul'da ise, Ahit Sandığı'nın da İstanbul'da olması mümkündür.
Çıkış, 26/33-34, 30/26, 40/5, 21), “Tanrı'nın sandığı” (bk. I. Samuel, 4/11) gibi muhtelif isimlerle anılmakta, Kur'an'da tâbût diye geçmektedir (bk. el-Bakara 2/248); Arapça'da ise tâbûtü'l-ahd denilmektedir. Kitâb-ı Mukaddes'e göre ahid sandığının şekli ve ölçüleri Tanrı tarafından bildirilmiştir.
Dinbilimcilerin çoğu M.Ö. 1200 ila M.Ö. 100 yılları arasında yazıldığını kabul eder. Tevrat'ın Musa tarafından yazılmadığını iddia eden eleştiriciler (Wellhausen ve taraftarları), M.Ö.
Ahd-i Atîk'in İbrânîce'sinde berit, Yunanca tercümesinde diatheke olarak kullanılan ahid “ittifak, anlaşma ve sözleşme” anlamlarına gelmektedir ve Ahd-i Atîk'te Allah ile İsrâiloğulları arasındaki anlaşmayı ifade etmektedir. Allah, çeşitli dönemlerde insanlarla ahid yapmıştır.
Mehdi'nin çıkışının en önemli alametlerinden biri 'Ahit Sandığının bulunması'dır. Sandık, gerek kutsal metinlere gerekse tarihi kayıtlara göre ülkemizin Antakya ilindedir.
Hıristiyanlar; bunlardan İsa'ya kadar olan Yahudi kutsal metinlerini Eski Ahit; İsa'dan sonra yazılanları Yeni Ahit olarak adlandırır. Hıristiyanlar bu iki döneme ait kutsal metinleri kendi kutsal kitapları kabul eder. Batı dillerinde Bible olarak adlandırılan kutsal kitap Türkçe'de Kitabı Mukaddes olarak çevrilmiştir.
Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir. Ancak 1847-49 yılları arasında Ayasofya onarımlarını yürüten İtalyan asıllı mimar Fossati tarafından bunların yüzü sıvanıp maskeyle örtülmüştür.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
10 Emir, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkmaları üzerine Tanrı'nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı'nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Böylece insanoğlunun Tanrı'ya karşı olan görevleri ve insanın insana karşı nasıl tutumda olması gerektiğini öğütlemiştir.
Ahit sandığı, On Emir'in yazılı olduğu iki orijinal taş tableti barındıran, kapaklı ve altın kaplamalı ahşap bir sandıktır. On Emir veya Dekalogos, Yahudiliğe göre Sina Dağı'nda Musa'ya vahyedilmiş, ve YHVH'nin İsrailoğulları'na emrettiği on tane emiri içeren bir ilkeler dizisidir.
İçinde Ne Var? Diğer adı 'Sözleşme Sandığı' olan Ahit Sandığı dışı altın kaplamalı bir sandıktır. İçinde özel eşyalar barındırıldığı söyleniyor.
587 yılından itibaren kayıp olan sandığın Kudüs'te saklandığı ve Romalı veya başka kavimler tarafından tahrip edilmesin diye muhafaza edilmek üzere -Kudüs güvenli görülmeyip- daha kuzeye, yani Şam yakınlarındaki Taberiye'ye, Hatay'a, Mekke'ye götürüldüğüdür.
Topkapı Sarayı'nın “Kutsal Emanetler” bölümünün en ilginç eserlerinden biri, bir vitrin içinde sergilenen Hazreti Musa'nın asasıdır.
Tanrı, Musa'nın elinde ne olduğunu sorar ve Musa, "bir asa" (KJV versiyonunda "bir çubuk") yanıtını verir. Asa mucizevi bir şekilde bir yılana ve ardından tekrar bir asaya dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri