ORTA GELİR NE KADAR, KİMLER ORTA GELİRLİ SAYILIR? Birinci bölgede azami geliri 80 bin lira olan, ikinci bölgede azami geliri 65 bin lira olan ve 3. bölgede azami gelirinin 45 bin lira olan kişilerin faydalanacağı bir kampanya bu.
Ödemeler son 8 yılda 12 bin 697 TL olacak. Vade sonunda toplam ödeme tutarı 1 milyon 909 bin 570 TL'ye kadar çıkacak. 'İlk Ev' kampanyasından 1. bölgede maksimum geliri 80 bin TL, 2. bölgede 65 bin TL ve 3 bölgede 45 bin TL'ye ulaşanlar yararlanabilecek.
Türkiye'de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri %28,3 artarak 2022 yılı anket sonuçlarına göre 98 bin 416 TL oldu. Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre %30,1 artarak 37 bin 400 TL'den 48 bin 642 TL'ye yükseldi.
Buna göre Türkiye, 2022 yılındaki 10 bin 655 dolarlık kişi başına milli geliri ile orta gelir liginin, üst orta gelir alt grubunda kalmaya devam etti.
Gelir sınıfı, hane halkının (anne, baba ve çalışan çocuklar dahil eve giren aylık kazanç) ortalamasına göre belirleniyor. 2020 yılı için aylık hane halkı geliri 5.500 TL ve üzerine olanlar orta gelir grubu sayılıyor ve bu kişiler alt gelir grubu konutlarına başvuruda bulunamamıştı.
İlgili 39 soru bulundu
Araştırmaya göre, kişi başına düşen GSYİH (gayrisafi yurtiçi hasıla) 2.000 dolardan az olanlar düşük gelirli, 2.000 ile 7.250 dolar arasında olanlar alt orta gelirli, 7.250 ile 11.750 dolar arasında olanlar üst orta gelirli ve 11.750 dolardan fazla olanlar yüksek gelirli ülke grubundadır.
2022 yılında cari fiyatlarla 15 trilyon 6,6 milyar TL olan GSYH nüfusa bölündüğünde kişi başına ortalama milli gelir 176 bin 589 liraya geldi. Yıllık ortalama kurla yıllık milli gelir 905,5 milyar dolar ederken, aynı hesapla kişi başına GSYH de 10 bin 655 dolar oldu.
ve Pressman (2009) çalışmalarında orta gelirli sınıfın belirlenmesi için tanımladıkları eşiği hanehalkı medyan gelirinin %75-%125'i olarak belirtmişlerdir. Söz konusu kriter Dünya Bankası tarafından da kullanılmış; tüm ülkeler için düşük, orta ve yüksek gelirli sınıfların payı hesaplanmıştır.
TOKİ orta gelir grubu kampanyasına başvurular devam ediyor. Kampanya kapsamında tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi, azami 15 sene vadeyle sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranlarının yüzde 0,69'dan başlayan oranlarla uygulanacak.
TOKİ ORTA GELİR KONUT BAŞVURUSU NE ZAMAN? Kampanya 16 ocak itibarıyla başlayacak. Belirlenen banka şubelerine başvuru yapılacak. 16 Ocak itibariyle, kurulacak web sitesinde, vatandaşlar, “Yeni Evim Kampanyamıza” dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler. Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"nın detaylarını açıkladı. Nebati, "Yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0,69'dan başlayan oranlarla kredi desteği sağlanacak" dedi.
Konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge esas alınacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında 1 milyon liralık kredi baz alınarak örnek ödeme planı da paylaşıldı. Buna göre hane geliri 15 bin lira olan bir katılımcı kredi ödemesine ilk yıl 4 bin 400 lira aylık taksit ile başlayacak. Bu tutar 8'inci yıldan itibaren 11 bin 896 lirayı bulacak.
Programdan yararlanmak isteyenlerin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor. Alınan konut 5 yıl boyunca satılamayacak, yeni evde bir yıl ikamet şartı olacak. 18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.
Yeni Evim kampanyası kapsamında orta gelirli vatandaşlar aylık ortalama 9 bin 720 liradan başlayan ve 55 bin 265 liraya varan taksit tutarlarıyla ev sahibi olabilecek. 1 milyon lira ev kredisi çeken vatandaşların aylık cebinden çıkacak para 15 yıl vade için 9 bin 720 liraya yakın olacak.
İstanbul'un yer aldığı 1. bölgede azami geliri 80 bin lira, 2'nci bölgede azami geliri 65 bin lira ve 3'üncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanlar kampanyadan faydalanabilecek.
1. bölgede azami geliri 80 bin olan, 2. bölgede 65 bin, 3 bölgede azami geliri 45 bin TL olanların faydalanabileceği bir kampanya.
Ancak orta gelir grubunda bulunan konutlarda almak isteyen vatandaşlar başvurularını ikamet şartı olmadan yapabilirler. TOKİ açık konut satışlarında vatandaşlara kolay ödemeli seçenekler sunuluyor.
Standart konut projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi? Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu İdaremiz inisiyatifindedir.
İşte yeni taksitler ve ödeme planları YENİ EVİM KONUT KREDİSİNİ HANGİ BANKALAR VERİYOR? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak. YENİ EVİM KONUT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Orta gelir tuzağı kavramı literatürde ilk kez Dünya Bankası tarafından 2007 yılında yayınlanan “Bir Asya Rönesansı: Ekonomik Büyüme İçin Fikirler” adlı raporda arz yönlü bir yaklaşımla ele alınmıştır.
Hane halkı geliri resmi kayıtlarda aynı ev içerisinde oturan kişilerin elde ettiği toplam gelir anlamına gelir. Örnek olarak resmi kayıtlarda bir evde anne, baba ve 1 çocuk yaşıyorsa ve her biri 5 bin 500 TL'lik asgari ücret alıyorsa 5.500 x3'ten hane halkı geliri 16 bin 500 TL olur.
Dünya Bankası sınıflamasına göre Türkiye üst orta gelir grubunda yer alıyor.
Orta gelir tuzağı (İngilizce: Middle income trap), bir ekonominin belirli bir kişi başına gelir seviyesine ulaştıktan sonra ileri gidemeyip aynı seviyede sıkışıp kalması hâlidir.
Çalışmada ekonomileri orta gelir tuzağına sürükleyen nedenler; gelir dağılımı eşitsizliği, düşük rekabet gücü, düşük vasıflı beşeri sermaye, kurumsal faktörlerin yetersizliği, teknoloji, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin yetersizliği, yetersiz alt yapı yatırımları olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri