HMK Madde 7 Gerekçesi Ayrıca, “…davaya, ancak o yer mahkemesinde bakılır” denilerek, ortak yetkili mahkemenin yetkisi, kesin yetki hâline getirilmiştir.
Kesin yetki kuralları, davaya yer bakımından bakabilecek mahkemelerin yasada sınırlı sayıda olduğu kurallardır. Bu kurallar kamu düzenine ilişkin olması sebebiyle yetkisizlik yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Kesin yetkinin söz konusu olduğu durumlarda yetki sözleşmesi yapılamaz.
Davalıların tamamı hakkında yetkili olan bu mahkemeye “ortak yetkili mahkeme”; söz konusu yetki kuralına da “ortak yetki kuralı” denir.
Hukukumuzda genel kural yetkinin kesin olmadığı yönündedir. Mahkeme tarafından re'sen incelenmez. İlk itiraz olarak ileri sürülebilir. Kesin olmayan yetki halinde taraflar yetki sözleşmesi yapabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Özel yetki kesin nitelikte olmadığı sürece genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Dava için özel yetkili bir mahkeme öngörülmüşse davacı isterse genel yetkili mahkemede isterse özel yetkili mahkemede dava açabilir. Ancak özel yetki kuralı, kesin nitelikte ise dava yalnızca o yer mahkemesinde açılabilir.
Bilindiği üzere, kesin yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114/1-ç maddesi uyarınca dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında istek olmaksızın gözetilir.
"Bu hizmetle kişinin bilgisi ve izni dışında bir şirkete ortak ya da yetkili olarak eklenmesinin önüne geçiyoruz. Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı'nda yapacakları sadece birkaç dakikalık bir işlem ile bilgileri dışında oluşabilecek bu yetkilendirmeleri engelleyebilir.
e-Devlet üzerindeki kimlik numarası kısıtlama hizmeti ile kişiler kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı/yetkilisi yapılmalarının önüne geçebiliyor.
6100 sayılı HMK'nun 17. maddesindeki yetki kuralı kesin yetki olmayıp münhasır yetki niteliğindedir. Kesin yetki halleri aynı Kanun'un 11/1, 12/1. 14/2 ve 15/2 maddelerinde açıkça düzenlenmiştir.
(1) Yetkinin kesin olduğu davalarda, mahkeme yetkili olup olmadığını, davanın sonuna kadar kendiliğinden araştırmak zorundadır; taraflar da mahkemenin yetkisiz olduğunu her zaman ileri sürebilir. (2) Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir.
Yasa maddelerinde açıklandığı üzere, mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davalarda kesin yetki kuralı bulunmadığı ve taraflarca yetkiye de itiraz edilmediği halde mahkemece resen yetkisizlik kararı verilmesi doğru değildir.
İlgili mahkemece yetkisizlik kararının, tebliğ işlemleri yapılmadığından henüz kesinleşmediği bildirilmekle, kesinleşmesinden önce alacaklının dosyanın yetkili yere gönderilmesi talebinde bulunması geçerli olmakla birlikte yetkisizlik kararı kesinleşmeden icra dosyası yetkili yere gönderilemez.
HMK 16. madde hükmü, HUMK.'daki düzenlemeye oranla daha genişletilmiş ve ayrıntılandırılmıştır. Ancak, HMK.`nda kesin yetki halleri açıkça sayılmış olup, haksız fiile ilişkin davalardaki yetki, kesin yetki olmayıp, bir seçimlik yetkidir. ” (…)
(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
Cari işlerin yürütülmesi, yetkilerin paralelliği ilkesi, fiilî memur teorisi, vekâlet ve yetki devri yetki kurallarının istisnalarını oluşturur.
Kısıtlamayı kaldırmak istediğiniz zaman “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS) arama alanına yazın. Resim4 de görüldüğü şekilde “Kısıt Kaldır veya Kısıt Koy” tuşuna basarak kısıtlamayı kaldırabilirsiniz.
Yetki verilen kişilerin tümü için MERSİS başvurusu ile verilerin girişi sonrası imza beyanı oluştur butonundan kişileri seçerek sisteme kaydettikten sonra, bu kişiler kendi e devlet şifresi ile MERSİS e giriş yaparak tescil başvurunuz içerisinde görevi kabul onayını vermeleri zorunludur.
Geçmişte sadece kimlik bilgileriyle şirket kurulması mümkün olsa da, günümüzde sadece TC kimlik numarası ile şirket kurulması mümkün değildir. Şahıs şirketi olup olmaması fark etmeksizin, şirket kurulması için kimlik belgesinin yanı sıra birçok farklı belge de talep edilmektedir.
e-Devlet'e tüm vatandaşları ilgilendiren yeni bir özellik geldi. Bu yeni özellik, vatandaşların T.C. kimlik numaralarına kısıtlama getirmesini sağlıyor. Bu kısıtlama, vatandaşların farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yönetici olmasını engelliyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2013/ 480 K. sayılı kararında "6100 sayılı HMK m.116 uyarınca yetki itirazı ilk itirazlar arasındadır. İlk itirazlar ise ön sorundur.
Yetkisizlik Ne Demek
Yani yetkisizlik kısaca açılan mahkemenin somut olayda davaya bakmakla yetkili olmaması durumudur. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 6. Maddesine göre hukuk davalarında genel yetkili mahkeme davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihte mevcut bulunan yerleşim yeri mahkemesidir.
“MADDE 12- (1) Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri