H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendi aracını kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını, benzer sakatlığı bulunan ve H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler de kullanabilir. Özel donanımı olmayan otomatik vitesli araçları herkes kullanabilir.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
Yönetmeliğin 53.maddesinin “e” bendinde 2011 yılında yapılan değişiklik ile %90 ve üzeri engelliler adına yurt içinden alınan özel tertibatı olmayan araçları, sahibi dışında, sürücü belgesine sahip akraba dışı herhangi bir kişinin de kullanabilmesi mümkün hale gelmiştir.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer sıfır araç alımında bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
Özel tertibatlı araç, otomobil sürebileceği devlet tarafından uygun görülen ve bu doğrultuda H sınıfı ehliyet verilen engelli bireyin aracını en güvenli şekilde kullanabileceği donanımların eklenmesi ve bunun resmi kayıtlara geçirilmesi ile trafiğe çıkabilen araçtır.
Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.
Admin. ÖTV Muafiyetli alınan araçlarının kimlerin kullanacağı 01. 01 / 2023 yılında değişiyor. Rapor oranı %90 altı olan kişiler adına alınan ve özel tertibatlı araçları ise sadece araç sahipleri kullanabilecek.
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir. ÖTV muafiyetli araç her durumda engelli bireyin adına satın alınmaktadır.
Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı kaldırılmıştır. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder.
18 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan tebliğe göre ÖTV Kanunu 7/2 madde uygulaması için bir açıklık getirildi. Örneğin; %90 engelli baba üzerinden alınan aracı çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar kayın hısım yani 1.derece akraba olduğu için kullanabilir.
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
Bu durumda taşıtı satan kişinin, sattığı araç için belirlenmiş olan 5 yıl bitmeden yeni araç alması mümkün değildir. 8- Engelli araç alma süresi 3 yıla düştü mü? Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.
Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir. Bu detayların tümü devlet hastanesinden alınan “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilmektedir.
01.01.2023 tarihinden itibaren engelli aparat montajı projesi için TSE AKM ücretleri 3. şahıs kullanım raporu ile birlikte 2123.-TL, 3. şahıs kullanım raporu istenmez ise 537.- TL olmuştur.
Bu Komisyon tarafından sürücü/sürücü adayına sürücü belgesi alamaz kararı verilemez. Bu komisyonun görevi özel tertibat kod numarası ve sürücü belgesinin sınıfının belirlenmesi ile sınırlı olup ilave olarak aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığını kontrol edebilir.
fren, gaz pedalı gibi hareket ettirici aksama özel tertibat takılması gerektiğini belirtiyor. ve evet bu ibareyle araç alabilirsiniz.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Engelli araç pert olursa kasko ne kadar öder sorusuna, Engelli aracınız ile kaza yapmanız durumunda aracınızın perte ayrılması halinde sigorta şirketiniz ÖTV haricindeki bedelinin ödemesini gerçekleştirir, yanıtı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri