Oruç tutmak, belirli bir süre aç kalmayı gerektirdiğinden ötürü vücuda detoks etkisi yapar. Özellikle vücudu, toksik maddelerden ve parazitlerden arındırmaya yardımcı olur. Dolayısıyla Ramazan ayında oruç tutarak vücudun dinlenmesini sağlayabilir ve detoks etki yapabilirsiniz.
Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin beslenme düzenini tamamen değiştirir. Bu nedenle orucun ilk birkaç gününde insanlar, kendilerini biraz yorgun ve halsiz hissedebilirler. Çünkü oruç süresince vücuda besin ve sıvı alımı olmadığı için ihtiyaç duyulan enerji, besin depolarından karşılanır.
3. GÜNDEN- 7. GÜNE: SU İÇMEYE DİKKAT Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
"Oruç tutarken vücut metabolik artıkları ve yağları temizler" Teknik olarak oruç depolanmış yağları yakar, fazla kiloları eritir ve vücuttaki kirleri temizler. Her gün yemek yendiğinde vücut depoladığı atıklardan temizlenemez ve yenilen yiyecekler nedeniyle vücut daha fazla metabolik asit depolar.
İlgili 38 soru bulundu
Oruç, mideden karaciğere birçok organın dinlenmesine ve onarımına yardımcı oluyor. Hücreler yenileniyor, karaciğer ve böbrek gibi birçok organ dinleniyor. Oruç, insanı sadece zihinsel değil, sağlık açısından da zinde tutuyor.
Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar. Bu kilo kaybı, aralıklı oruç deneyimi için birincil motivasyon kaynağıdır. 3 ila 24 hafta içerisinde, vücut ağırlığının yüzde 3 ila 8ü oranında kilo kaybı çalışmaları bildirilmiştir.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
Diyetisyen Işıl Erkan, ortalama 15-16 saat açlık süresini içeren orucun vücutta hasarlı hücrelerin onarımını, yenilenmesini sağladığını ve ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi.
8. günden 15. güne kadar vücut oruca alışıyor
"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor. Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor.
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takva- ya eriştirmektir. Bu bizzat Kur'an-ı Kerim'de, “Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı...” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir.
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Oruç kaynaklı dehidrasyon özellikle yaz aylarında daha akut hale geliyor. Baş ağrısından böbrek taşı riskine ve dikkat bozukluğuna kadar dehidrasyonun çeşitli fizyolojik, bilişsel ve psikolojik olumsuz etkileri biliniyor. Dehidrasyonun yanı sıra, kan şekerinin aşırı düşmesi ve sonra yükselmesi de tehlikeli olabiliyor.
Hep söylediğimiz az ve sık beslenme için sahura kalkarak oruç tutmak ve uzun açlığı bir nebze olsun azaltmak, sağlığımız için çok önemli. Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor. Tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalı.
Mideniz dolu iken onları sindirecek enzimleri su ile iyice seyrelttiğiniz için sindirim zorlaşıyor ve mide de tıka basa dolu olduğu için de yatınca reflü oluyor. Üstelik yediklerinizin sizi susatmaması için içtiğiniz bardaklar dolusu su da o anda işe yaramıyor.
sorusunun yanıtı… İftardan sonra neden üşürüz? Oruç tutarken aç kalan bireyin hızlı ve fazla besin almasından ve kan şekeri regülasyonunun bozulmasından dolayı yemekten sonra üşüme yaşanmaktadır. İftar vakti yoğun öğünlerin kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskini artırabilmektedir.
Bu ağır işin gerçekleşmesi sırasında çok enerji harcanır. Bu enerjinin temini için önce glikojen ve yağ depoları kullanılır. Onun için açlığın ilk 3-4 gününde her gün 1-1,5 kg. verilir. 3-4 gün sonra, temizlenen kan, damarların duvarlarında oluşan kolesterol, toksin ve kireç tabakasını eriterek, vücuttan atmaya başlar.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Spor tercihinizi kardiyodan yana kullanarak, iftardan yarım saat önce veya bir, bir buçuk saat sonra yapabilirsiniz. Özellikle iftardan yarım saat önce, oruçlu-aç karnına yapılan hafif tempolu bir yürüyüş yağ yakımında çok etkilidir.
Oruç tutmak, yaşam tarzınızda ve sindirim sisteminizde olumlu farklar yaratacaktır. Oruç ile az yemeye alıştıkça sindirim sistemi dinlenir ve yenilenir. Süreç içerisinde mide küçülür ve iştah azalır. Böylece diyete gerek kalmaz.
Yaşam kaynağı olan su, bu şekilde tüketildiğinde kilo vermek de daha pratik hale geliyor. Su diyetini uygulayarak zahmetsizce 1 haftada 7 kilo verebilirsiniz! Su diyeti, gün içerisinde bol miktarda su ve sıvı içecek dışında hiçbir bir gıdanın tüketilmemesiyle etkisini gösteren bir diyet türüdür.
Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır. Trigliserit ölçümlerinde 12-14 saatlik açlık gerekir. Aksam 22: 00 den sonra hiçbir şey yenmemesi uygundur.
Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “yağ”dır. Orta tempolu egzersiz süresinde vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır.
Oruç insana sabrı öğrettiği gibi dünyanın çeşitli sıkıntılarına ve zorluklarına karşı sabırla durmayı ve sabrederek neticenin hayırlı olması için Rabbine dua etmeyi öğretir. Oruç, nimetlerden lezzet almayı ve nimetin sahibine şükretmemizi öğretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri