Bu konun netlik kazanması bakımından örneğin; her sabah güneşin doğması ve her akşam vaktinde güneşin batması, güneşin her sabah doğudan doğması ve her akşamüzeri batıdan batması, haftanın yedi günü, bir yılın on iki ayı gibi pek çok örnek örüntüyü ifade etmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun güncel sözlüğüne göre örüntü olay veya nesnelerin düzenli bir biçimde birbirini takip ederek gelişmesidir. Örnek verecek olursak haftanın günleri bir örüntüdür.
Matematiksel örüntüleri sayı ve şekil örüntüleri olarak düşünebilir ve bu örüntüleri; (1) sabit örüntüler, (2) aritmetik genişleyen örüntüler ve (3) geometrik genişleyen örüntüler olarak gruplandırabiliriz (Olkun ve Toluk-Uçar, 2006).
Belirli bir kurala göre düzenli bir şekilde tekrar eden veya genişleyen şekil ya da sayı dizisine örüntü denir. Örüntünün adımları arasındaki kural örüntünün genel kuralıdır. Eş ya da benzer çokgenler kullanılarak oluşturulan örüntüler şekil örüntüsüdür.
Örüntüler: Belirli bir kurala göre dizilmiş, düzenli şekilde kendini tekrarlayan sayı dizisine örüntü denir. Sayı örüntüsü belirli bir düzen içerisinde devam eder ve hem ileriye hem de geriye doğru yapılabilir. Ayrıca belirlenmiş kurallara uygun şekilde birçok nesne veya şekil üzerinden de örüntü yapabiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
Fibonacci dizisi bir sayı dizisidir ve {1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …} şeklinde devam eden sonsuz sayılardan oluşur. Dizi, İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin 1202 yılında yazdığı Liber Abaci (Hesap Kitabı) adlı kitabındaki bir problemin cevabıdır.
Sayı örüntüleri, sayıların belirli bir kurala göre dizilmesi sonucu oluşan örüntülerdir. Sayı örüntüleri kuralı bulunduğu zaman örüntüyü devam ettirmek mümkün olmaktadır. Örüntüde bulunan her bir sayı örüntü terimi olarak nitelendirilir. Sayı örüntüleri sonlu olabileceği gibi sonsuz sayı örüntüleri de olabilir.
Belli bir kurala göre dizilmiş olan rakamlar ya da sayılara sayı örüntüsü denir. İster büyükten küçüğe doğru olsun ister küçükten büyüğe doğru, mutlaka burada uyulması gerekmektedir. Eğer kurallara göre yapılmaz ise o zaman sayı örüntüsü olmaz.
Örüntü çalışması; Bir nesne veya olay kümesindeki elemanların ardışık olarak düzenli bir biçimde birbirlerini takip ederek yenilenmesidir. Seçtiğimiz karttaki boncuk diziliminin rengine göre gördüğü örüntüyü takip ederek üç boyutluya aktarması sağlanılarak çalışılmaktadır.
Örüntü olay ve ya nesnelerin düzenli bir biçimde birbirini takip ederek gelişmesidir.
Art ardına iki kez el çırparak iki kez zıplayarak çocukların dikkati çekilir. Yavaş yavaş çocukların da katılımı sağlanır. Bir müddet birlikte el çırpılır ve zıplanır. Çocuklara örüntü kelimesini duyup duymadıkları sorulur.
Belirli bir kuralı takip eden sekil veya sayı dizileri birer örüntüdür. Her örüntü mutlaka bir kurala göre ilerler. Örüntü kuralı ise örüntüyü oluşturan tekrarlardır.
Örnek: 5, 8, 11, 14, 17 şeklinde devam eden sayının örüntü formülünü yazalım. Bu sayının örüntü formülü 3n + 2 olarak öne çıkmaktadır. Yani bu formül içerisinde, 'n' harfi yerine kaçıncı sıradaki sayı bulmak istiyorsak o sıranın numarasını yazarız.
Belirli bir kurala göre düzenli olarak tekrar eden veya genişleyen sayı dizisine örüntü denir. Örüntü her zaman sayı dizisinden oluşmuyor.
Bir kural şeklinde ilerleyen şekil ya da sayılar toplamına örüntü ismi verilmektedir. Örneğin 4'erli olarak artan küp şekilleri bir örüntü oluşturmaktadır. Örüntülere bakıldığı zaman belli bir kural dahilinde arttıklarını ya da azaldıklarını söylemek mümkündür.
Sayıların, şekillerin ve nesnelerin belli bir kural çerçevesinde sıralanmasına örüntü denir. Geometrik örüntüler ise geometri içerisindeki şekillerden oluşur. Bu konuda Çevremizde bulunan nesnelerden sayılardan ve seslerden yardım alırız.
Örüntü sözcüğü hakkında Türk Dil Kurumunun açıklamaları: - Olay ya da nesnelerin düzenli bir şekilde birbirini takip ederek gelişmesi ve değişmesi.
✤ 8, 12, 16, 20, 24, ... şeklinde ilerleyen bir sayı örüntüsünde sayılar 4 er 4 er artığından sıradaki sayı 28 olmalıdır.
50 (elli), bir sayı. Doğal sayı sisteminde 51'den önce yer alır ve 49'dan sonra gelir.
Matematikte artan dizideki elemanların her biri terim sayısı olarak isimlendirilmektedir. Sorularda dizilerdeki eleman sayıları sorunun doğru bir şekilde çözülebilmesi için oldukça önemlidir. Yani; 2, 4, 6, 8, 10, ...... 60 dizisindeki terim sayısı sorunun çözümü için gerekli olabilmektedir.
Bir kural biçiminde ilerlemekte olan şekil veya sayılar toplamına örüntü adı verilir. Bu konun netleşmesi adına örneğin; 4'erli olarak artış gösteren küp şekilleri bir örüntü meydana getirmektedir. Örüntülere bakıldığı vakit belli bir kural kapsamında arttıklarını yahut azaldıklarını belirtmek mümkün olmaktadır.
Geometrik örüntüler öğrenme alanında, 1. sınıfta öğrencilerin belirli bir geometrik örüntüyü dene- yimlerle bulmaları hedeflenmektedir. Öğeleri geometrik şekiller veya cisimler olan bir örüntüdeki ilişkinin belirlenmesi ve eksik bırakılan öğenin bulunmasına yönelik kazanımlara yer verilmektedir.
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987.. dizisi Fibonacci sayı dizisi olarak geçiyor.
Örüntüler tekrarlayan ve genişleyen örüntüler olarak ikiye ayrılırlar. Tekrarlı örüntülerde, bir temel birim sürekli tekrarlanır. Mevsimler ve trafik ışıkları tekrarlayan örüntülere örnektir. Genişleyen örüntülerde ise, düzenli bir büyüme ve ya küçülme vardır.
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89… şeklinde uzayıp giden ve genellikle “Fibonacci sayıları” şeklinde isimlendirilen bu sayı dizesinin en önemli özelliği her sayının kendisinden bir önceki sayıya bölünmesi ile her aşamada gittikçe 1,618 rakamına yaklaşılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri