OSB sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinde yetersizlik ile sınırlı ve yineleyici davranış, ilgi ve etkinliklerle kendini gösteren ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan çeşitli çalışmalarda OSB sıklığının %1'in üzerinde olduğu saptanmıştır.
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), ya da bilinen kısa adıyla otizm, bir bireyin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla nasıl sosyalleştiğini etkileyen, bu sebeple de sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan bir tıbbi durumdur.
Otizm spektrum bozukluğu erken çocukluk çağında ortaya çıkan, sosyal-iletişimsel alanda yetersizlik, sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyreden bir bozukluktur.
OSB'li bireyler, OSB'den etkilenme derecesine bağlı olarak birinci destek türünde a) destek gereksinimi olan; ikinci destek türüde b) yoğun destek gereksinimli olan; üçüncü destek türünde ise c) çok yoğun destek gereksinimli olan olmak üzere üç düzeyde bir destek sınıflama sistemi içerisinde sınıflandırılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
OSB sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinde yetersizlik ile sınırlı ve yineleyici davranış, ilgi ve etkinliklerle kendini gösteren ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur.
OSB kısaltması aşağıdaki anlamlara gelebilir: Organize sanayi bölgesi.
OSB'nin üç ana türü otizm, Asperger Sendromu ve Başka Türlü Adlandırılmayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB-BTA)'dır. Otizm, otistik spektrum bozukluklarının çekirdeğini oluşturur. Belirtiler ve olası nedenler açısında otizme en yakın olan Asperger Sendromudur.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları, çocuk nörolojisi uzmanları ve çocuk psikologlarıdır. Eğer çocuğunuzda otizm olduğunu düşünüyorsanız Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerine başvurabilirsiniz.
Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.
DSM-IV-TR (APA, 2000)'ye göre OSB beş alt kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; (a) otizm/otistik bozukluk, (b) Asperger sendromu, (c) Rett sendromu, (d) çocukluk dezentegratif bozukluğu ile (e) başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bo- zukluk/atipikotizm (BTA-YGB) olarak sıralanmaktadır.
Otizm Spektrum Bozuklukları (Yaygın Gelişimsel Bozukluklar) hayatın ilk yıllarından itibaren sosyal, bilişsel ve iletişimsel gelişimde gecikme ve sapmaların olduğu nörogelişimsel bozukluklardır. Otizmde en temel özellik karşılıklı etkileşim ve ilişki kurma becerisindeki güçlüklerdir.
Tarım alanlarının sanayide kullanılmasını bir plan dahilinde gerçekleştirmek, İyi bir altyapı ve sosyal tesislerin kurulmasını sağlamak, Arıtma tesisleri kullanımıyla çevre kirliliğinin önüne geçmek, Bölgelerin devlet gözetiminde yönetiminin sağlanmasıdır.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB); doğuştan gelen ve merkezi sinir sistemini etkileyen, dil- konuşma, sosyal-duygusal ve sözel olmayan iletişim becerilerinde görülen bir bozukluktur (Yüksel, 2005).
Atipik Otizmde İlaçsız, Eğitim ile Tedavi
Farklı otizm türlerine göre daha hafif seyreden bu bozukluk her yaşta ilerleme gösterebildiği için erken tespit edilmesi önemlidir.
Kesinleşmiş tek bir nedeni ve tedavisi yoktur. Fakat belirtilerin minimuma indirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması mümkündür. Hatta son yıllarda erken yaşta yoğun terapi ile otizm tanısının kalktığı vakalar mevcuttur. Bilim insanları bunun yenilebileceği konusunda beyanlar vermektedir.
Otizmlilerin %70'inde zeka geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.
Atipik otizm olarak da bilinen yalancı otizm belirtileri genellikle basmakalıp ve tekrarlı davranışlar sergileme, sözlü ve sözsüz olmak üzere sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, tipik olmayan uygunsuz davranışlar sergileme, dil ve konuşmada görülen gecikmeler, tat koku gibi duyularda görülen artış veya ...
Otistikler, otizm tanısı alınca otistik olmazlar. Otizm hayatın bir döneminde “yakalanılan” bir şey değildir. Yakalanılan bir şey olmadığı için “otizmden kurtulmak” da mümkün değildir. Yetişkinliğe giden yolda otizm tanısının raporlardan kaldırılması otizmin son bulduğu anlamına gelmez.
OTİZMİN NEDENLERİ
Son dönemlerde yapılan çalışmalarda otizm nedenleri olarak öne sürülen pek çok faktör Örneğin; gen silinimi, hücresel bozukluklar, bağırsak florasının geçirgenliğinin artması, çevresel etkiler, ebeveyn yaşı, hormonal etkiler gibi faktörler örnek gösterilmektedir.
OSB levhalar OSB-1, OSB-2, OSB-3 ve OSB-4 şeklinde kullanım alanlarına göre 4 farklı çeşitte üretilmektedir.
OSB ( Oriented Strand Board) Levhanın bir diğer ismi Yönlendirilmiş şerit levha olarak bilinir. Bazı yapıştırıcıların eklenmesi ve sonrasında belirli birkaç yönde ağaç şeritlerinin (pulların) sıkıştırılmasıyla üretilen, sunta levhaya benzer bir şekilde tasarlanmış ahşap türüdür.
Osb, uzun yongaları sayesinde, benzerlerinden daha dayanıklıdır. Çivileme noktalarında kopma veya parçalanma olmaz. Yük uygulaması, tercihan uzun ekseni boyunca yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri