Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey , Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve
En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi'ni bulmuştur. Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir.
Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi'nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkıları olmuş bir kişilik.
1842 yılında İstanbul'da doğan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin kurucusudur.
Osman Hamdi Bey'in eseleri arasında, Kaplumbağa Terbiyecisi'nin çok özel bir yeri olduğu ortadadır. Tablo sanatçının en ünlü ve en çok konuşulan eseridir. Osman Hamdi'nin tabloda ne anlatmak istediği her zaman bir tartışma konusu olmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
Osman Hamdi Bey'in bu eseri, fiyatı kadar büyük bir değere sahip. Bu tablo döneminin zorlu toplum şartlarına ve düşünce yapısına göğüs gererek günümüze kadar sapasağlam bir şekilde ulaşmayı başardı.
Akım: Ekspresyonizm Diğer Önemli Eserleri: Mehtap, Adam Ve Kadın, Lafayette Bulvarı. Paul Cezanne, Elmalı Naturmort, 1898, Tuval Üzerine Yağlıboya 68.8 x 92.7cm., Modern Sanatlar Müzesi, Newyork.
Hâlen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Fen-Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Sanat Tarihi Bölümü'nde öğretim üyesidir. İlgi alanları arasında erken Cumhuriyet döneminin sanatı ve görsel kültürü, Türkiye'de Art Déco estetiği ve İstanbul'un kentsel tarihi bulunmaktadır.
Dünyada müzeciliğin ilk örneklerini, Roma İmparatorluğu zamanında, sefer ve savaşlarda edinilen ganimetlerin ortaya serilerek halka gösterilmesi oluşturur.
Osman Hamdi Bey'in bıraktığı eserler özellikle de resimler yaşadığı dönemde ağırlıklı olarak Avrupa'da ses getirmiştir. Bu durumun en önemli sebebi ise resminde işlediği konulardı. Sanatçı eserlerinde Osmanlı hayatının renkli dönemlerini resmetmiştir.
Osman Hamdi Bey, bu sözle yaşamın yoruculuğunu, sahip olduğu bilgi ve birikimini kaplumbağa olarak tasvir ettiği kişiye aktarmayı amaçlamıştır. Pencere içerisinden süzülen ışığın gelecek zamandan gelen bir ışık olduğunu ve yalnızca geleceğe yönelik bir hayat sürmenin mantıklı olduğunu ifade etmiştir.
Pera Müzesi ile İstanbul Modern'in rekabeti ile geçen açık artırma sonucunda Pera Müzesi resmi, Türk resim sanatında bir esere verilen en yüksek fiyat olan 5 trilyon lira (yaklaşık 3,5 milyon dolar, sıfır atılmış lira ile 5 milyon TL) karşılığında satın aldı. Tablo halen Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.
Osman Hamdi Bey (1842-1910), Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan ünlü bir Türk ressam, arkeolog ve müzeci olarak tarihe geçmiştir.
Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.
Herkesin merak ettiği Hamdi Bey'in Ilıcalı'nın Acun Firarda dönemlerinden bu yana yanında olan ve Ilıcalı'nın Feridun diye seslendiği kişiyle aynı kişi olduğu bilgisine ulaşıldı. Var Mısın Yok Musun programında gizemine koruyan Hamdi Bey'in meğerse Acun ılıcalı'nın yıllardır yanında olan Birol Doğan olduğu öğrenildi.
Osman Hamdi Bey, burada toplanan eserlerin korunması için Mimar Alexandre Vallaury'e planlarını çizdirerek bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak bilinen binayı yaptırır. Bu bina, Türkiye'de müze binası olarak tasarlanan ilk binadır ve “Müze-i Hümayun” adıyla 1891 yılında ziyarteçilerini ağırlamaya başlar.
Türk Müzeciliğinin kurucusu olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun yetiştirdiği en önemli ressam, müzeci ve arkeologdur. Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey , Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuştur.
Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.
Giysileri ve davranış biçimlerini oryantalist anlayıştaki resimlerinde kullanır. Akademik oryantalist tarzın içinde yer alır Osman Hamdi.
Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir. İlkini yapınca ikincisini yapmak detayları çözümlediği için kolaydır.” Yüksel İnşaat'ın desteğiyle düzenlenen sergi, 30 Haziran'a kadar izlenebilir.
Türkiye'nin En Ünlü Tablosu. Osman Hamdi Bey'in 221,5 cm x 120 cm boyutlarındaki bir tuvalin üzerine yağlıboya tekniğiyle yaptığı bu tablo, 1906'da Fransız Sanatçılar Derneği'nin Paris'te düzenlediği sergide yer almak üzere yapılmış.
Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı 'Kur'an Okuyan Kız' isimli tablosu, geçen yıl eylül ayında Londra'daki Bonhams Müzaye Evi'nde düzenlenen bir açık artırmada satışa sunulmuş ve bir rekora imza atarak 6 milyon 315 bin 62 sterline satılmıştı. Eseri Malezya İslam Sanatları Müzesi'nin satın aldığı açıklanmıştı.
Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri olan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' açık artırma usulünce yapılan müzayedede 5 milyon TL'ye Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından satın alındı. Tablonun bugünkü değerinin ise 15 milyon TL olduğu düşünülüyor.
Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan tabloda sekiz kaplumbağa ve kırmızı elbiseli bir derviş resmedilir. Dervişin elinde bir ney bulunur. Kaplumbağa terbiyecisi tablosu ve ressam Osman Hamdi Bey hakkında merak edilenleri sizin için derledik. Tablo 1906 yılında 223 x 117 cm boyutlarında çizilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri