İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmamaktadır.
Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Vajina iltihaplanmalarında meydana gelen akıntılar, beyaz veya yeşilimsi akıntılardır. Ortaya çıkan akıntı ve kokuyla birlikte, idrar sırasında yanma meydana gelebilmektedir. Vajina etrafında kaşıntı oluşması da en çok ifade edilen şikayetler arasındadır.
Kadın Hastalıkları Bele Vurur Mu? Rahim içi zarı enfeksiyonu ve tüplerde oluşan enfeksiyon gibi genellikle üst genital sistemde meydana gelen iltihaplar sebebi ile bele çoğu zaman ağrı vurur.
İlgili 28 soru bulundu
Tanı Hastaların %40′ında 38 derece yada daha yüksek ateş görülür. Vajinal akıntı görülebilir. İlerlemiş vakalarda karın zarlarının iritasyonu sonucu bulantı ve kusmalar olabilir.
Tanı endometrial biyopsi ile konur.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa normal kabul edilir. Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir.
Yeşil vajinal akıntı çoğu zaman bir enfeksiyonun belirtisidir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların ve hastalıklarının belirtisi olabilir. Özellikle sarı-yeşil renkli ve rahatsız edici derecede kokulu vajinal akıntı, “Trikomonas Enfeksiyonu” nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Günümüzde ultrason değerlendirmelerinin jinekolojik muayenede çok önemli bir yeri vardır. Jinekolojik ultrasyon ile alt karın organları, özellikle de rahim, yumurtalıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Ultrasyonla rahimin yapısı, pozisyonu, büyüklüğü, rahimden kaynaklanmış tümörler ve myomlar saptanabilir.
Yumurtalıkların boyutu ölçülebilir. Yumurtalıklarda bulunan kistlerin boyutu, yapıları, içlerini dolduran sıvı ve katı bölümlerin özellikleri değerlendirilebilir. Doppler ultrason ile yumurtalıklardaki kistlerin kan akım özellikleri, iyi huylu-kötü ayrımına yardımcı olabilir. Torsiyone over tanısında faydalı olabilir.
Karından Ultrasonda Neler Görülür? “Karından ultrasonda neler görülür?” diye merak ediyorsanız böbrek, karaciğer, safra kesesi, dalak ve diğer iç organların görüntülendiğini bilmelisiniz.
Rahimde Enfeksiyon Olduğunu Nasıl Anlarsın? Genital akıntı, genital kaşıntı ya da hassaslaşma, genital bölgenin ağrıması, cinsel birleşme sırasında ağrı oluşumu, idrara çıkarken yanma ya da hastalık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu semptomlardandır.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir? Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Sümüksü denilen türdeki akıntılar genellikle cinsel uyarılma ile yaşanır, uyarılma geçtikten sonra kesilir. Bu durum adet döngüsünün başında ve sonunda da yaşanabilir. Genellikle kadının vücudunda hormonal değişimden kaynaklanır, kokusuz ve renksiz olduğu sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Bunların yanı sıra enfeksiyonların neden olduğu başka hastalıklar da mevcuttur. Her bir enfeksiyon hastalığı vücutta meydana getirdiği komplikasyonlarla beraber birtakım belirtiler ortaya çıkarır. Genel olarak enfeksiyon belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi temel belirtilerdir.
Rahim iltihabî tedavisi sorunun nedenine bağlıdır. Eğer buradaki iltihaplanma yabancı mikroorganizmaların varlığından kaynaklanıyorsa jinekolog rehberliğinde kullanılması gereken antibiyotik, antiviral ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.
Servikal inflamasyon vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya anormal kanama gibi semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmezse pelvik inflamatuar hastalık (PID), kısırlık veya rahim ağzı kanseri riskinde artış gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Rahim enfeksiyonu, rahim içini etkileyen ve genellikle bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olan bir iltihaplanma durumunu ifade eder. Rahim enfeksiyonları çeşitli belirtilerle kendini gösterir, bunlar arasında pelvik ağrı, düzensiz adet kanamaları, ağrılı cinsel ilişki ve ateş bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri