Karadeniz Ereğli'ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır. İlk olarak 1920'li yıllarda Karadeniz Ereğli'de ekimine başlanmıştır.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Haziran başında meyvelerini vermeye başlayan bu çilek, çok hassas bir yapıya sahip olduğundan sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanmakta ve 1-2 saat içinde satışa çıkarılmaktadır. Çok çabuk bozulduğu için 15-20 saat içinde de tüketilmesi gerekmektedir.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır. Üretim alanı olarak ise Mersin ve Konya ile beraber Bursa da ilk sıralarda yer alır.
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Çilek Bitkisi ve Çeşitleri
İlk yabani çileğin Fragaria vesca olduğu kabul edilir. Bu çilek 2n=14 kromozomludur. Başlangıç yeri, Avrupa ve Asya içine alan geniş bir yeri kapsar. Çileklerde anavatandan çok yayılma bölgesi ele alınıp incelenmektedir.
Türkiye'de ilk Dönemler - 1700 sonları 1800 başları - Yetiştiriciliğin başlaması (İstanbul). - Marmara bölgesinde ve Batı Karadeniz'de orman çilekleri (F. vesca) yaygınlaşması. - 1900'lerden önce Kara çilek, 1920'lerden itibaren Arnavutköy çileğine geçiş. Ereğli'nin 1960'larda en önemli gelir kaynağı çilektir.
Yoğun lezzeti ve kokusu ile reçel için en uygunolan çilektir. Adından da anlaşılacağı üzere kokulu çilek, yoğun bir kokuya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çilek kokusu âşıklarının çilek kokusuna doymak için tercih edebileceği en doğru seçenek olabilir.
Tohumları meyvenin üzerinde (dışarıda) bulunan birkaç meyveden biridir. Bu yönüyle, çilek bir istisnadır, çünkü çoğu meyvenin tohumları meyvenin içinde bulunur. Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur.
Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Akdeniz Bölgesinde kış dikimi için en uygun zaman Ekim 15 - Kasım 15 arasıdır. Ilkbaharda açıkta Mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır . Ayrıca alçak ve yüksek tüneller altında çilek yetiştiriciliği yapılırsa, ,açıkta yetiştiriciliğe göre yaklaşık 15 -30 günlük erkencilik sağlanır.
Akdeniz kuşağında, Asya kıtası ile İber yarımadası arasında oldukça geniş bir alanda rastlanabilen meyve, ülkemizde ise Akdeniz, Marmara, Ege bölgelerinde ve Karadeniz'in bazı illerinde, denize yakın yerlerde daha çok görülmektedir.
Misty. Çalı şeklinde ve formunda, uzun yıllık bir bitki olmasına rağmen kışın yapraklarını döken, genellikle ılıman iklimlerde yetişen, üzümsü bir meyve bitkisidir.
Folat büyüme gelişmeyi destekler ve kansızlığa iyi gelir. Ayrıca folat kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını önler. Çilek bol miktarda folat içeren bir meyvedir. İçerdiği folat sayesinde çilek tüketimi enfeksiyon oluşmasını önler, kalp damar sağlığını destekler ve hastalıkların oluşmasını engeller.
Kocayemiş bitkisi, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in ılıman bölgelerinde rastlanan 10 metreye kadar boylanan herdemyeşil bitkilerdir. Ekim ayında açan çiçekleri beyaz renkli, salkımlar halinde aralık ayına kadar bulunurlar. Meyveleri fındık büyüklüğünde olgunlaşınca kırmızımsı renk alır. Meyveleri yenir.
Bu ağaç kocayemiş ağacıdır. Madrid sokaklarında bu ağaç bir süs bitkisi olarak yer yer ekilmiştir. Dağ çileği içerisinde alkol bulunmaktadır.
Üzümsü meyveler grubuna dahil olan çilek, aslında gerçek bir meyve değil! Yediğimiz kısım 40-60 kadar pistilin bir araya geldiği çiçek tablasıdır ve asıl olarak meyve olan yeri, üzerindeki minik sarımsı renkteki çekirdeklerdir!
Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.
Çilek ağacının istediği toprak genellikle asitli topraktır. Asitli topraklarda daha iyi yetişirler. Ekonomik olarak da yetiştiricisine oldukça iyi getiri sağlamaktadır. Çilek ağacı yetişirken bazı dalları kırılabilir.
Türkiye, çilek üretimi bakımından dünyada 4. sırada yer alır. Ülkemizde çilek yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. Çilek tarımında ilk sırada yer alan şehrimiz ise, Muğla'dır.
Farklı çilek çeşitlerinden biri de yediveren çilek fidesi olarak bilinmektedir. Genel olarak bilinen çilek fideleri gibi aroması çok daha yüksektir. Sevilen meyve fideleri arasında yer almaktadır. Yıl boyunca verim alabilirsiniz.
Göz sağlığını koruyucu özellik taşıyan sarı altın çilek meyvesi, ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt hastalığını önlemeye katkı sunan etkilere sahiptir. Faydaları oldukça fazla olan altın çilek meyvesi sağlıklı yaşam tarzında vazgeçilmez tatlı tercihlerden biri olabilir.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır.
Dikim 25x30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Çilek: Taze çilek sert, kırmızı ve güzel kokulu olmalıdır. Armut: Hafif yumuşak ve sarı renkli seçilmelidir. Şeftali: Tam turuncu renkli ve hafif yumuşak olarak seçilirse tatlı olur. Çürümüş olmamasına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri