İnek sütü ve keçi sütü gibi hayvan sütleri de bebeklerde kabızlığa neden olur.
Aynı şekilde kolay sindirilebilir bir besin olduğu için kabızlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Ebebek'ten aldığım Baby Goat 1 isimli mama gerçekten çok kalitesiz ve pahalı. Hiçbir sorunu olmayan 1 aylık bebeğime verdiğim günden beri kabızlık, gaz, kusma ve huzursuzluk şikayetleri başladı. Bebek kabız olduğu için kakasını yapamıyor ve acılar içinde kıvranıyor.
Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir. Ek gıdaya başlanılan dönemde pirinç yönünden zengin mamalar kullanıldığında kabızlık görülebilir. Lif yönünden fakir gıdalar: Lifler, dışkıyı yumuşak hâle getiren karbonhidratlardır.
İki mama çeşidi de bebeğin sağlıklı büyümesine yardımcı olur ancak keçi sütlü mama hem besin değeri açısından anne sütüne yakın olması hem de içerdiği zengin mineraller ve protein değeri bebeğin günlük besin ihtiyacını fazlasıyla karşılar.
İlgili 33 soru bulundu
Laktoz oranının inek sütündeki orana kıyasla daha düşük olması nedeniyle, keçi sütü bebeğinizin bağırsaklarına daha iyi gelir ve sindirim kolaylığı sağlar. Yavrunuz keçi sütü sayesinde gaz ve şişkinlik problemi yaşamaz.
Keçi sütünün çiğ ya da pişmiş hali 1 yaşından önceki bebeklere verilmemelidir. İlk 6 ay sadece anne sütü ya da formül mama bebeğe yetecektir. Acaba bebeğim keçi sütü mamayı aldığında su ister mi diye düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar, herhangi bir mamadan sonra 6 aydan küçük bebeklere su verilmesini önermiyor.
Mamanın sindirimi zor olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık çözümü için, masaj yapmak etkili olabilmektedir. Basit hareketlerden oluşan bebek masajı, bebeğin karın bölgesine, nazik hareketler yapılarak uygulanmalıdır.
Özellikle mama ile beslenen bebeklerde mamanın sindiriminin zor olması nedeniyle kabızlık problemlerinin görülmesi normaldir. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerin anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimali daha yüksektir.
Keçi sütünden üretilen keçi sütü devam maması, bebeğiniz için seçebileceğiniz en doğal besin takviyesidir. Bebeğiniz için 0-6 ay, 6-12 ay, ve 1-3 yaş arası olmak üzere toplam üç kategori keçi sütü mama çeşidi bulunmaktadır. Keçi sütlü devam sütü mamaları ilave şeker içermeyen ve kolay çözünebilen mamalardır.
Nörolojik anormallikler haricinde bebeklerde kabızlık genellikle ek gıdaya geçilen dönemde görülür. Özellikle unlu gıdalara ve pirinç ununa geçilmesi kabızlığı tetikler. Bir diğer kabızlık nedeni ise inek sütü ile hazırlanan gıdalardır. İnek sütüne alerjisi ve intoleransı olan bebeklerde kabızlık önemli bir problemdir.
Yenidoğan bebeklerde kabızlık nadir görülen bir durumdur. Küçük bebeklerde kasların henüz çok zayıf olması ve bağırsak hareketlerinin yavaş olması gibi nedenlerle dışkılamada zorluk, gaz sancısı gibi durumlar gözlenebilir.
Keçi sütünün yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolay. Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor.
Keçi sütünün çocuğa faydaları
Protein, kalsiyum ve potasyum oranı yüksek. İçeriğinde bulunan yüksek orandaki A, B ve D vitaminleri sayesinde bebeğinin kemik gelişimini destekliyor. Laktoz oranı inek sütüne göre daha düşük olduğu için sindirimi çok daha kolay ve inek sütüne göre çok daha az alerjen.
Keçi sütünün besleyiciliği inek sütüne oranla daha fazladır. O nedenle bebeğe fazla verilmesi halinde zehirlenmelere yol açabilir. Kullanmadan önce mutlaka doktor görüşü alınmalıdır.
Formül mamayla beslenen bebeklerin en az günde 1 kez kaka yapması beklenir. Bebeğin 2 gün veya daha uzun süre kaka yapmaması kabızlığa dair bir belirti olabilir.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Bebeğin 5 gün boyunca hiç kaka yapmaması da normaldir. Kaka sayısı, anne sütünün verimli olmasıyla orantılıdır. Hatta bebekler anne sütünün hemen ardından ya da beslenme sırasında kakalarını yaparlar. Bebekler henüz sıvı bir gıda ile beslendiği için sulu kaka yapmaya devam ederler.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Bebeklere ne zaman zeytinyağı verilmelidir? Uzmanların tavsiyelerine göre bebeklere anne sütünün yeterli gelmediği ve artık ek gıdaya geçildiği 6. aydan itibaren natürel sızma zeytinyağı verilebilir. İlk 12 ay içerisinde anne sütü yetersiz gelmeye başlıyor ve destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor.
Yalancı kabızlıkta medikal tedaviye gereksinim yoktur. Bazen aile kolik ağrılardan yakınabilir. Bu durumda karın masajı ve çocuğun bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettir- mek işe yarayabilir.
Her ne kadar inek sütü ile karşılaştırıldığında, keçi sütünün iyi özellikleri olsa da, asla anne sütü veya formül mamanın yerini tutamaz. Özellikle bir yaş öncesi bebekler için kullanılması yanlıştır.
Keçi sütü bebekler için faydalı bir besin. Sindirimi inek sütüne göre daha kolay olan keçi sütü yüksek oranda vitamin ve mineral içerir. Ancak uzmanlara göre keçi sütü inek sütüne göre daha alerjen etki gösterse de 1 yaşından önce bebeklere verilmesi tavsiye edilmez.
Keçi sütünü 1 yaşının altındaki bebeklere vermemek gerekiyor. Çünkü keçi sütü, besin değeri bakımından 0-12 ay arası bebeklerin ihtiyacı olan dengede bir yapıya sahip değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri