Girit adası, Girit Savaşı (1645-1669) ile Osmanlı Devleti'nin yönetimine geçmiştir. Girit adası 17. yüzyılda Venedikliler'in elinde bulunmaktadır. Osmanlı Devleti'ne göre Ege Denizi ve Akdeniz'in güvenliği için Girit adasının alınması gerekiyordu.
Deli Hüseyin Paşa'nın serdarlığı ile Kisamo, Apokorono, Granbosa ve Resmo gibi kaleler ele geçirildi 5. Fakat Girit'in fethi Ada'nın kuzeyinde bulunan ve merkezi olan Kandiye'nin 6 Eylül 1669'da Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından ele geçirilmesi ile tamamlanabildi 6.
Doğu Roma İmparatorluğu'nun çözülme döneminde Venedikliler tarafından ele geçirilmiştir. Girit, 1645'te İbrahim saltanatı döneminde Sünbül Ağa hadisesinin tetiklemesi üzerine başlatılan fetihle Osmanlı idaresine geçmiş, Venedik Cumhuriyeti'nin ada üzerinde 1204'ten beri devam eden hakimiyetine böylece son verilmiştir.
Osmanlı Devleti Balkan Savaşları sonucunda 30 Mayıs 1913 tarihinde imzalanan Londra Barış Antlaşması ile Girit adası üzerindeki bütün egemenlik haklarından vazgeçmiştir.
Osmanlı Devleti bu ilhaka karşı çıktı. Fakat Girit adasındaki büyük devletlerin kuvvetleri- nin çekilmesiyle 27 Temmuz 1909 tarihinde Osmanlı Devleti adadaki hâkimiye- tini Balkan Harbi'nin ardından fiilen, Londra (30 Mayıs 1913) ve Bükreş (10 Ağustos 1913) muahedeleriyle de resmen kaybetti.
İlgili 30 soru bulundu
Girit adası, Girit Savaşı (1645-1669) ile Osmanlı Devleti'nin yönetimine geçmiştir. Girit adası 17. yüzyılda Venedikliler'in elinde bulunmaktadır. Osmanlı Devleti'ne göre Ege Denizi ve Akdeniz'in güvenliği için Girit adasının alınması gerekiyordu.
Bu toplumun 19. yüzyıl sonlarında başlayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile tamamlanan Anadolu'ya (veya komşu coğrafyalara) göç hareketinin günümüze uzanan bireyleri Girit Türkleridir.
ÖZ: Akdeniz'in kontrolü ve güvenliği açısından önemli bir konumda olan Girit'e, Osmanlı Devleti'nin 1645 yılında başlattığı sefer, adanın tümüyle fethedildiği 1669 yılına kadar yaklaşık çeyrek asır sürmüştür.
1669 yılında Osmanlı topraklarına katılan Girit'te 19. yy. başlarından itiba- ren ard arda isyanlar çıkmıştır. Adadaki huzursuzlukların tetikleyicisi ise Yunanistan olmuştur. Adanın kaderinde, 1897 yılında muhtariyet verilmesi, 1908 yılındaki ilhak kararı önemli dönüm noktaları olmuştur.
Bu fetihle birlikte Girit fatihi unvanını alan Fazıl Ahmet Paşa, Türk tarihinin Akdeniz'deki en büyük fetihlerinden birini gerçekleştirerek İstanbul'a dönmüştür.
Öncelikle Girit göçleri, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı egemenliğinin gerilemesine paralel Balkanlar'da başlayan göç hareketleri ana başlığı altında değerlendirilebilir.
Miken Medeniyetinin güçlenmesi ile birlikte Girit Medeniyeti tarihe karışmıştır.
Girit Savaşı veya Girit'in Fethi (Yunanca: Κρητικός Πόλεμος, İtalyanca: Guerra di Candia) Osmanlı-Venedik savaşlarının beşincisine verilen addır. Savaş Venedik Cumhuriyeti ve müttefikleri (Malta Şövalyeleri, Papalık Devleti ve Fransa) ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.
Böylece 150 yıl kadar adadaki toplumlar dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşamıştır. uygun bir zaman kolladılar. Son olarak Girit, Osmanlı Devleti'nin I. Balkan Savaşı'nı kaybetmesini müteakip 30 Mayıs 1913 tarihli Londra Antlaşması'yla sessiz sedasız bir şekilde Türk hakimiyetinden çıktı.
Atina Antlaşması (1913), 14 Kasım 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasında Balkan Savaşlarının sonunda imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
14 Aralık 1913 tarihinde ise Yunanlılar Girit adasının ilhakını dünyaya ilan etmişlerdir. Adada kalan Giritli Müslümanlar ise 1924 yılındaki mübadele ile büyük ölçüde Türkiye'ye göç etmişlerdir.
Osmanlı Devleti'nin 1913'te terk ettiği Makedonya'da kalan Osmanlı evrakından, bugüne kadar muhafaza edilmiĢ olanları Üsküp'te ve diğer Ģehirlerdeki arĢiv merkezlerinde bulunmaktadır.
Girit İsyanı (Yunanca: Κρητική Επανάσταση του 1866), Girit'te Osmanlı yönetimine karşı 1832'de Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1898'de otonom Girit Devleti'nin kurulması arasında Girit isyanları arasında üçüncü ve en büyük üç yıllık bir ayaklanma.
Giritliler tanımı Girit adası ile bağları bulunan çeşitli halklar için farklı anlamlarda kullanılabilir: Antik çağ tarihi açısından Minos uygarlığını kurmuş olan halk. Osmanlı Devleti tarihi ve günümüz Türkiye içi terminolojisi açısından Girit Türkleri. Günümüz konjonktüründe, Yunanistan'a bağlı Girit adasının ...
Girit Yunancası, Girit adasında ve Yunan diasporasında 500.000'den fazla kişi tarafından konuşulmaktadır. Yazılı dilde nadiren kullanılır ve Standart Yunancadan diğer çeşitlerden çok daha az farklıdır.
Girit Türklüğünün, bağımsız bir Türk devletinin sınırları içerisinde dinlerini, dillerini, kültürlerini özgürce yaşatan Girit Mübadili Türkler kadar talihli olmayan önemli bir kesimi daha bulunmaktadır: Girit Muhaciri Türkler. Girit Muhaciri Türklerin günümüzdeki nüfusları yaklaşık 17.000 kişiden oluşmaktadır.
Girit Adası, Türkiye'ye yakın olmasına rağmen Yunanistan'a ait olan bir adadır. Söz konusu ada tam olarak Akdeniz'in doğusunda yer alır. Yunanistan toprağı kabul edilen bu ada, Yunanistan'ın en büyük 4. şehri olarak bilinir.
1669 yılına kadar süren Kandiye Kuşatması boyunca, Osmanlılar Venedikliler tarafından baskı altına alınmış ve kuşatmayı bitirmeleri istenmiştir. Girit'in bu kadar uzun sürede alınmasının temel nedeni, Venediklilerin Osmanlılara karşı son derece gelişmiş teknolojiler kullanmasıdır.
Nitekim 1669 yılı sonbaharında Osmanlı topraklarına tamamıyla katılan Girit Adası, geleneksel bir uygulamaya tabi tutulmuş ve tahrir edilerek tapuya geçirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri