bir yemek tarifi tabiri. "evdeki butun un stoklarini tuketin" anlamina gelir.
"aldığı kadar un derken kastedilen un miktari" başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. genelde kekler, pastalar, böreklerdeki tarifte söylenir. yani çok sertleşmeyecek kıvamda (kulak memesi) olması tavsiye edilir.
100 g eritilmiş tereyağı 2 su bardağına kadar un kaldırabilirken, 100 g donmuş tereyağı için yarım su bardağı un bile yeterli gelebilir. Bilhassa tart hamurunda amaç olabildiğince fazla tereyağı ve olabildiğince az un kullanmaktır.
Hamur yoğururken kullanılan malzeme miktarları standarttır. Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı; su, maya ve tuz miktarını belirler. Bu da şöyledir, mayalı hamur için kullanılacak un miktarının % 65'i kadar su, % 2'si kadar tuz ve % 1.5 kadarı da mayadır.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Temel Hamur;
1000 gr un + 618 gr (3 su bardağı) suyun karışımı ile mükemmel hamur kıvamını elde edersiniz.
Fırınlara gönderilen hamurlar ortalama olarak ağırlıkça ve %20 aralığında kilo kaybederler. Bu sebeple hazırlanan hamura konulan unun miktarı tam olarak belirlenemez. 1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Satın alınması gereken un miktarı verilen bardak ölçülerine göre yapılabilir. Un ölçümlerinde bardak kullanılması genellikle bardak ölçülerinin eşit olmasından ve kolay bulunabilmesinden kaynaklıdır. 1 bardak un yaklaşık 110 grama eşittir. Bu durumda 1 kg un 9 bardak suya eşit olmaktadır.
125 gr un 1 su bardağından 1 yemek kaşığı fazladır. 140 gr un kaç bardak eder? 140 gr un bir su bardağı undan 3 silme yemek kaşığı fazladır.
Hamur işi tariflerinde ya da farklı bir amaçla un kullanacak olanlar genellikle bardak ile unun gramını belirler. 1 kg un hem su bardağı hem de çay bardağı ile ölçülebilir. Genellikle su bardağı ile ölçülür.
Tarifinizdeki un miktarından az ya da çok un eklerseniz, tam kıvamında kabarmasına engel olabilirsiniz. Kek yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de unun tam ölçüde eklenmesidir.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Kek yaparken unun protein oranının düşük olması istenir çünkü kekin puf puf olması için ihtiyaç vardır. Normal unlarda protein oranı %10 civarıdır kek ununda %8 oranındadır. Bu nedenle kek unuyla yapılan kekler daha nemli ve kabartma tozu kullanmadan da puf puf olacaktır.
Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır. Uzun süre tok tutar. Alınan vitamin ve mineraller tamamen doğal ve besinsel lif içeriği yüksektir.
Kadınlar yaklaşık 4-5 saatlik bir çalışma sonrasında 25 kiloluk unu yufka ekmeğe dönüştürüyorlar. Yufka ekmek yapan ev hanımlarından Ümmü Sarı, 25 kiloluk undan yaklaşık 200 yufka ekmek çıkardıklarını ifade ederek, "5 kişilik bir aileyiz. 200 ekmek bizim yaklaşık 2 aylık ekmek ihtiyacımızı karşılıyor.
Yağ ve kullanımı:
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Seçenekler: 1 kg19,50 TL/kg. 5 kg15,18 TL/kg. 7 kg22,86 TL/kg.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Yumuşacık bir poğaça hamuru yapmak isterseniz mutlaka mayalı poğaça hamurlarını tercih edin. Kabartma tozlu poğaça hamurları da puf puf kabarır ancak mayalı hamurlar bu konuda çok daha fazla başarılı. Maya hamurlara çok daha yumuşacık bir kıvam verir. Maya olarak da yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz.
ÜZERİ İYİ KIZARMIŞ POĞAÇALAR İÇİN
Böyle bir durumda pekmez hemen koyulaşıp kızarır ama poğaçalarınız pişene kadar üzerleri yanık gibi olur. Pekmez yoksa bir çimdik şeker de iş görebilir. Ama kesinlikle pekmezi tercih edin diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri