Osmanlı döneminde nüfuzu yüksek olan üç dil bulunmaktaydı: Anadolu'da ve Balkanlarda halkın çoğunun konuştuğu Türkçe; yalnızca edipler tarafından kullanılan, şiir yazılan Farsça ve asıl olarak Arabistan, Kuzey Afrika, Irak, Kuveyt ve Bilad eş-şâm'da konuşulan Arapça.
Osmanlı Türkçesi, Osmanlı coğrafyasında kullanılan Türkçe'ye verilen isimdir. Coğrafî, dinî, siyâsî ve kültürel etkileşim sebebiyle Osmanlı Türkçesi'nde yoğun Farsça ve Arapça etkisi görülmektedir. Arapça ve Farsça varlığı dışında Tatarca gibi farklı dillerden geçmiş kelimeler de mevcuttur.
Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlıca, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştır. En belirgin özelliği, Türkçe cümle altyapısı üzerinde, İslam dünyasının klasik kültür dilleri olan Arapça ve Farsçayı serbestçe kullanma olanağı tanımasıdır.
19. yüzyıl ortalarından itibaren gazeteciliğin ve Batı etkisindeki edebiyatın gelişmesiyle hızlı bir değişime uğrayan Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirilen Harf Devrimi (1928) ve Dil Devrimi (1932) sonucunda yazı dili ve gramer olarak kullanımdan kalktı.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
İmparatorluk sınırları içinde çok değişik dil gruplarına ait topluluklar bulunmaktaydı. Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Slav dilleri, Yunanca ve Arnavutça konuşulmakta, Türkçe ile Rumence azınlıklar tarafından konuşulmaktaydı. Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Osmanlıca öğrenmek için en az iki yıllık modern Türkçe bilgisi gereklidir. Arapça ve/veya Farsça bilgisi büyük bir zenginliktir. ve Arapça ve Farsça gramerle ilgili gerçeklere bir giriş sunar. Bu nedenle, Osmanlıca öğrenmek, Türkçe'yi Latin alfabesiyle öğrenmeye göre biraz daha zorlayıcı olabilir.
Osmanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında bir köprü durumunda olup Türk dilinin Türkiye Türkçesinden önceki dönemini teşkil eder (Baran, 2018, 2132).
Bu olay Ortaçağ'ın sonu Yeniçağ'ın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.Fatih Sultan Mehmet dil konusunda çok yetenekliydi. Arapça, Farsça, İbranice, Keldanice, Slavca, Latince, Yunanca ve İtalyanca olmak üzere 8 dil biliyordu. Aynı zamanda Avnî mahlasını kullanarak şiirler kaleme almıştır.
Abdülhamid Türkçe'nin “Resmî Dil” Olmasını Savunmuştu. Osmanlı Devleti'nin Türkçeyi ihmal ettiği, Arapçanın kullanıldığı ve böylece dilimizin Arapçanın etkisi altında kaldığı hep tekrarlanır.
Osmanlılar ise Türkçe'yi ilk dönemlerden itibaren resmî dil olarak kabul edip, yazışmalarında kullandılar. Edebi ve bilimsel eserlerdeki Arapça ve Farsça'nın hakimiyeti de Osmanlı döneminde kademe kademe azaldı.
Özetle, Türkiye'de yapılan harf devrimi, diğer Türk cumhuriyetlerine yakınlaşmayı, Türk dillerine uyumlu bir yazı sistemi oluşturulup ortak bir alfabe kullanılmasını amaçlamıştır. Arap alfabesinin Türkçeyi tam olarak ifade edememesi.
Tarih. Alfabenin doğuşu, yazının doğuşuyla eş zamanlıdır ve Sümerlere yani günümüzden 5000 yıl önceye tarihlenir.
Anadolu'da devlet kurarken Arap kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulmuşlardır. Dolayısıyla İslamiyetin ve Arap kültürünün etkisi altında kalmışlardır. Osmanlı Devleti bir İslam devletidir, İslamiyet ve dolayısıyla Arap kültürünün etkisi altındadır, bu yüzden Osmanlı Türkçesinin alfabesi Arapçadır.
Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir. Çünkü Türk fonetiğine uygun olması için Arap alfabesinde olmayan birkaç harf daha eklenmiştir. Ayrıca Osmanlıca, Arapçadaki kurallara göre okunmaz. Osmanlıca öğrenmek, tek başına Çalıkuşu gibi matbu eserleri okumak demek değildir.
Kimse, yüzyıllarca süren bir imparatorluğun dili olan Osmanlıcayı yok sayamaz; ancak Osmanlıca, Arapça ve Farsçanın baskın olduğu, Türkçenin ses, biçim ve anlam olanaklarının geride kaldığı yapay bir dildir.
Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.
Bir milleti diğer milletlerden ayıran temel faktörlerden birisi o milletin kullandığı dil ve alfabedir. Osmanlıca, kültürümüzü gelecek nesillere taşıyan en önemli vasıtalardan birisidir. Eski asırlardan itibaren bu yazı dili çok sayıda şair, edip ve önemli İlim adamlarının kullandığı ortak ilim dallarından birisidir.
Osmanlı Türkçesi esas olarak Türkçe anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinin en belirgin özelliği Türkçenin cümle alt yapısında Arapça ve Farsça kelimelerin olmasını sağlamasıdır. Osmanlı Türkçesi ilk aşamada daha çok yönetici sınıfının ve eğitimli olan seçkinlerin kullandığı hem yazışma hem de edebiyat dilidir.
Osmanlı'yı Kuran Osmanbey Ve Ertuğrul Gazi De Türkçe Konuşurdu!..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri