Kapıkulu askerleri, Osmanlı devletinin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan askerlere verilen isimdir.
Yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusudur. Osmanlı Dönemi'nde savaş zamanlarında her an hazırda bulunan bir ordu bulunmamaktaydı.
İlk ordu yaya ve müsellemler (süvari) olarak, Bursa alındıktan sonra Or- han bey zamanında kurulmaya başlandı. Yeniçerilerin kuruluşuna ise Edir- ne'nin fethinden 361) sonra 1365 yılında I'nci Murat tarafından savaş esir- lerinden oluşturulan bir bölük ile başlanmıştır.
Orhan Gazi döneminde vezir Alâeddin Paşa ile Çandarlı Kara Halil'in önerisi ile Türk gençlerinden oluşan biner kişilik yaya ve müsellem adlarında iki sınıf oluşturuldu.
Akadlar, MÖ 4000'de Arap Yarımadası'ndan Mezopotamya'ya ilk gelen ve yerleşen Sâmi asıllı bir kavimdir. Akad kralı Sargon, Sümerleri yenmiş ve bu devleti kurmuştur. Devletin başkenti Akad'dı. Sümerlilerin kuzeyinde, Fırat Nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu ve ilk düzenli ordu sistemini kurdular.
İlgili 35 soru bulundu
Dünyada görülmüş ilk daimi ordu, Asurluların ordusudur. Modern anlamdaki ilk daimi ordu, Osmanlıların Yeniçeri ordusudur. Günümüzdeki daimi ordulara örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin ordusu gösterilebilir.
Osmanlı kuvvetleri kapıkulu, eyalet -ki bunda hudut kuvvetleri de dahildir- ve deniz kuvvetleri olarak üç kısımdı.
Osmanlılar'da geri hizmet kıtalarından oluşan askerî teşkilât. Osmanlı ordusunun ilk maaşlı piyade birliği olup muhtemelen Orhan Bey döneminde kurulmuştur. Başlangıçta diğer sınır kuvvetleri gibi Osmanlı Beyliği'nin asıl gücü atlı birliklere dayanıyordu.
Bu ihtiyaçtan ötürü kaynağını daha ziyade Türkmen köylülerden ve Yörük taifesinden alan Yaya ve Müsellem teşkilatı devletin ilk maaşlı sürekli ordusu olarak Orhan Bey zamanında kurulmuştur. Sefer süresince ulufe alan bu teşkilatın mensupları sefer dışında kendilerine verilen çiftliklerde otururlardı.
Orhan Bey zamanında Osmanlı Devleti'nin ilk daimi ve düzenli birlikleri olarak kurulmuştur. Bu birliklerin piyade olanlarına yaya, atlı olanlarına ise müsellem denilmiştir. Orhan Bey ve I. Murat zamanında gerçekleştirilen fetihlerde bu ordunun önemli katkıları olmuştur.
Yeniçeri Ocağı (Osmanlıca: یڭیچری, çev. 'yeni asker'), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişaha bağlı Kapıkulu'nun en büyük birimiydi.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı.
İlk seferler ve fetihler beyliğe bağlı aşiret kuvvetleri ile yapılmıştır. Zamanla fetihlerin genişlemesi sefere çıkacak asker ihtiyacını arttırdığından düzenli bir ordunun kurulması zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluk sonucu tamamen Türk gençlerinden yerleşik birlikler oluşturulmuştur.
Onlu Sistem, Asya Hun İmparatorluğu'nda İmparator Mete tarafından MÖ 209 yılında ilk defa 10'lu teşkilat sistemine göre oluşturulmuştur. Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Bu teşkilatta en büyük birlik 10.000 kişilikti ve bu birliğe "tümen" adı veriliyordu.
Yaya ve müsellem olarak ilk düzenli Osmanlı ordusu kurulmuştur.
Yaya ve müsellemler ise, savaş süresince ulufe alıp, Osman Bey'in taşrada oturan hassa kuvvetleri sayılıyordu. Aslında Yaya ve Müsellemlerin sanki iki fonksiyonu vardı. Birincisi hassa kuvvetler olmaları, ikincisi ise eyalet askerleri olmalarıdır.
Kapıkulu Ocağı, piyadeler ve süvarilerden oluşmuştur. Kapıkulu Piyadeleri; Acemi Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Cebeci Ocağı, Topçu Ocağı, Top Arabacılar Ocağı, Humbaracı Ocağı, Lağımcılar, Sakalar, Solaklar Kapıkulu Süvarileri ise Silahtar, Sipahi, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler'den oluşmaktaydı.
Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir. Osmanlının ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayrettin Paşa olup aynı zamanda divan toplantısına da katılan ilk kaptan-ı deryadır.
2- Nüfusa oranla en fazla kayıp veren ikinci ülke Osmanlı İmparatorluğu. Savaşta en çok kayıp veren ülkelerden biri Osmanlı İmparatorluğu oldu. Robert Schuman Merkezi'ne göre Osmanlı'da ölen askerlerin sayısı yaklaşık 772 bini buldu. Bu rakama göre savaş boyunca günde ortalama 493 asker hayatını kaybetti.
Tarihi. Büyük Hun Devleti'ne ait ilk organize ordunun kuruluş tarihi olan MÖ 209 yılı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da kuruluş yılı olarak kabul edilir.
Edward J. Erickson'un Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı ordusunun durumunu ele alan çalışmasında yaptığı tahminlere göre; Savaşa katılan asker sayısı yaklaşık 3 milyondur. Bunların 770 bin kadarı ölmüş, bir milyon kadarı da yaralanmıştır.
Öte yandan Mustafa Kemal ile İsmet İnönü arasında yapılan görüşmelerde 1920 yılının Ocak-Şubat aylarında Ankara'da yapılan toplantılarda ordunun kurulması, büyük silahlı çatışmalara hazırlanılması kararları alınmıştır.
Gediz muharebeleri Mustafa Kemal'in düzenli ordu konusundaki düşüncelerini haklı çıkarmış ve bunun üzerine 8 Kasım 1920'de yapılan meclis toplantısı sonucunda Ali Fuat Cebesoy'un Moskova büyük elçiliğine tayin edilmesine ve düzenli ordunun kurulmasına karar verilmiştir.
Batı Cephesi Komutanı İnönü komutasında elde edilen bu büyük başarı, yurt içinde ve dışında TBMM ile Türk ordusunun saygınlığını artırdı. Birinci İnönü Zaferi'nin ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım olan 1921 Anayasası kabul edildi, kimi ülkelerle de ikili dostluk anlaşmaları yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri