İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk-Moğol emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodo
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
Jean Şövalyeleri 1344'te Aydınoğlu Umur Bey'i mağlup ve şehit edip, şehri geri almıştır. Ankara Savaşı sonrası Sahipkıran Emir Timur'un hedefi, St. Jean Şövalyeleri'nin işgali altında olan İzmir olmuştur.
19. Yüzyıl'da İzmir'in tarihsel bir gelişim yaşadı. Kent, 1841'de Aydın Vilayeti'nin merkezi olmuştu. 1843-50 arasında merkez Aydın olurken Halil Rifat Paşa ekseninde 1850-1867 arasında İzmir yeniden merkez haline geldi ve Aydın Vilayeti adı altında idari durumunu korudu.
1081'de denizci Türkmen Beyi Çaka Bey, İzmir'i merkez alarak bir beylik kurmuş ve yaklaşık 16 yıl egemenliğini sürdürmüştür. Çaka Bey'in 16 yıllık hâkimiyetinden sonra İzmir ve çevresinde Türk izlerini kuvvetlendiren asıl dönem, Aydınoğulları Beyliği'nin 1308'de Birgi'de kurulmasıyla başlamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Kenti ilk önce Emevîler 672 yılında denizden zapt edip İstanbul'a yaptıkları akınlarda bir üs olarak kullanırlar. Türkler ise ilk kez 1081 yılında Selçuklu akıncılarından olan ve zamanla ilk Türk denizcisi olan Çaka Bey'in komutasında İzmir'i ele geçirirler.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
2 Aralık 1402'de (6 Cemaziyelevvel 805) Timur'un kendisi, orta ordusunun başında İzmir kapılarına geldi. Ardından torunu Muhammed Sultan Mirza komutasındaki sol ordusuyla Oğlu Miranşah komutasındaki sağ ordusuna oona katılma emri verdi.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
29 Mart 2009 Türkiye genel seçimleri'nde (resmî adıyla 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimleri), Bu seçimde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 30 ilçenin ve 23 beldenin Belediye Başkanı seçilmiştir.Sonuçlar Yüksek Seçim Kurulu'nun resmî verileridir.
hayatı neredeyse savaş meydanında geçmiş ve tek bir savaş dahi kaybetmemiş timur, döneminde bilinen dünyanın yarısından fazlasına vassali yaptığı, vergiye tabii tuttuğu devletler ile hükmetmiştir.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
beyazıt'ın cevabı: zamanın cihan sultanı olan timur-i köregen, sivas'a gelip yerleşmeyi, bizim tebrîz'e yöneldiğimize benzeterek tuhaf kıyaslamada bulunmuşsun. kaldı ki biz, kefe'den şirvan'a varıp, o ülkeye asker çıkarsak, kim mani olabilir?
Mondros Mütarckesi'nin imzasından sonra Anadolu'yu paylaşmak için harekete geçen Itilaf Devletleri, Paris Barış Konferansı'nda İzmir'i işgal hakkını Yunanistan'a vermiştir. Yunanistan da, bu büyük devletlerden aldığı izin gereğince 15 Mayıs 1919'da Izmir'i işgal etmiştir. İşgal esnasında da pek çok Türk katledilmiştir.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 7 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'i terk etmesinin ardından 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgal.
İzmir'in antik dönemdeki adı Smyrna'dır. Antik Yunan mitolojisinin bir efsanesine göre, şehir, Amazon Kraliçesi Smyrna'dan türemiş ve onun adını taşımıştır. Smyrna, antik dönemde önemli bir ticaret merkezi ve liman kenti olarak bilinirdi.
Büyük İskender ile başlayan Hellenistik dönemi tüm coğrafyalarda olduğu üzere İzmir'de Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri izler. Roma ve Bizans dönemleri İzmir'de çok parlak ve akılda kalıcı olmamıştır. Osmanlı hakimiyeti ile kent yeniden bir ivme yakalar.
İzmir'de yaşayan 4 milyon 168 bin 415 kişinin yalnızca 1 milyon 704 bin 855'i İzmir nüfusuna kayıtlıyken İzmir'de 201 bin 522 kişi ile en çok Manisalıların yaşadığı belirlendi. Manisalıları, 147 bin 839 kişi ile Mardinliler, 139 bin 313 kişi ile Erzurumlular, 125 bin 307 kişiyle ise Konyalılar takip etti.
Bizans'ın Batı Anadolu'daki önemli kentlerinden biri olan İzmir, yaklaşık 350 yıllık bir mücadelenin sonunda Türkler tarafından ele geçirilmiş ve 1426 yılından itibaren bir Osmanlı kenti olmuştur.
Timurlu hanedanının kurucusu olan Emîr Timur, 1336'da Semerkant'ta Keş (Şehrisebz) civarında Hoca Ilgar köyünde doğmuştur. Barlas boyuna mensup olan Timur'un babası Emîr Turagay annesi ise Tekina Hatun'dur.
Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
YÜZBAŞI ŞERAFETTİN İZMİR,(1889, İstanbul - 6 Kasım 1951, İstanbul) Türk asker. Türk Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan İzmir'in Kurtuluşu esnasında İzmir Hükûmet Konağı'na bayrağı ilk kez göndere çekmiştir. Kırımlı Yüzbaşı İbrahim Bey ile Maçkalı Zülüfoğullarından Bahriye Hanım'ın oğlu olarak doğdu.
15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal eden Yunanistan uyguladığı politikalarla bu bölgede kontrolünü artırmaya çalışmıştır. Sevr Antlaşması'yla beraber İzmir'i artık Yunanistan'ın bir parçası olarak kabul eden Yunan yetkililer İzmir'de özellikle ekonomik alanda radikal kararlar almaya başlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri