Bunun en önemli nedeni asker devrim denilen ,askeri teknolojilerdeki gelişmeler ve bunun siyasi ve sosyal yapılara etkileridir. 17. yy'daki değişim dönemi ise Osmanlılar tarafından Avrupalıların tersine bir şekilde karşılanmıştır.
Osmanlı Devleti'nin gerilemesine ve daha sonrada çöküşüne sebep olarak gösterilen nedenlerin başında mülki idarenin ve ordu teşkilatının bozulması, ilmiye sınıfının yetersiz kalması, adliye mekanizmasının çöküşü ve ekonomik yapının bozulması gelmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Mehmed Vahideddin (1918 – 1922)
Osmanlı Devleti'nin 36'ncı ve son padişahıdır. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nda mağlup olan Osmanlı Devleti, Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalamış ve Osmanlı Devleti fiilen tarih sahnesinden silinmiştir. İngilizler 1920 yılında Meclis-i Mebusan'ı dağıtmışlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı Devleti'ni kuran ve ona adını veren Osman Bey'in ve babası Ertuğrul Gazi'nin, ne kadar küçük olursa olsun, Kayılara mensup bir aşiretin başında bulunduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun dışında, Kayıların Hz. Âdem'e kadar giden şecereleri ile ilgili izahlar, sadece menkıbevi kıymete haizdirler.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 'sömürgeci' olarak gösterilmemesinin en temel sebebi ise sömürgecilik sisteminin henüz ortaya çıkmayışı ve Osmanlının Sanayi Devriminin olduğu dönemde sömürgecilik yapacak gücünün bulunmamasıdır.
Osmanlı, hanedanlığı süresince dahili ve harici birçok düşmanla karşılaştı. Birçoğu umduğunu bulamazken kimileri amacına ulaştı. Bunlar arasında bir isim, İngiliz casus, Gertrude Bell ise yaptıklarıyla tarihe geçti. Tek başına koca imparatorluğu parçalayan Bell, tarih sayfalarına adını kazıdı.
Osmanlı'nın 1699'da imzaladığı Karlofça Antlaşması'ndan 1. Dünya savaşına kadar bir süper güç olmuştur. Diğer süper güçlerden daha büyük bir ülkesi ve daha güçlü askeri gücü olduğu için en güçlü süper güçlerden biri olmuştur.
İmparatorluk, I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından kalan topraklarının İtilaf Devletleri tarafından paylaşılmasıyla sona erdi. Saltanat, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ardından 1 Kasım 1922'de Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti tarafından resmen lağvedildi.
Atatürk Osmanlı Tarihini şöyle değerlendirmektedir: “ Osmanlı Tarihi, baştan nihayetine kadar hakanların, padişahların, şahısların en nihayetinde zümrelerin hal ve hareketlerini kaydeden bir destandan başka bir şey değildir. Mazinin, asırların elimize tarih diye uzattığı kitabın mahiyeti bundan ibarettir.”
Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti akındaki topraklarda bugün 45 ülke, nüfuzu ve etkisi altındaki topraklarda ise 31 ülke bulunmaktadır.
Saltanatın kaldırılması veya padişahlığın kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile gerçekleşmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1922 tarihinde 623 yıllık Osmanlı saltanatını kaldırdı ve 3 Mart 1924 tarihinde de, hem Muhammed'in 632'deki ölümünden sonra oluşturulan ve yaklaşık 1292 yıldır süregelen halifelik makamını kaldırdı, hem de Osmanlı Hanedanı'nın Türkiye'den sürgün edilmesi kararını aldı.
Hemen ardından Balkan Savaşları patlak verdi ve 1912 ve 1913 yılları boyunca bu savaşın etkileri devam etti. Osmanlı Devleti ansızın kendini içinde bulduğu Balkan Savaşları'nda Avrupa'daki topraklarının önemli bir bölümünü kaybetti.
Osmanlıcılık, İslâmcılık, Türkçülük akımları Osmanlı Devleti'nin Avrupa tehdidi karşısında yeni siyasî-sosyal birlik (ittihad) arayışlarının yansımasıdır. Osmanlı aydınları bu üç fikir akımı içinde yeni millet ve vatan tanımlamaları yapmaya çalışmışlardır.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
Halihazırda bir tek Amerika Birleşik Devletleri süper güç olma kriterlerini karşılamaktadır. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin (BRICS ekonomileri); en sık potansiyel süper güç olarak nitelendirilen devletlerin arasındadır.
Şurada Paylaş! Şurada Paylaş! GFP endeksi Türkiye'yi ilk 15 dünya gücü arasında gösteriyor. 2023 yılı için Türkiye, yıllık GFP incelemesinde dikkate alınan 145 ülke arasında 11. sırada yer almaktadır.
Şurada Paylaş! Fatih Sultan Mehmet'in devşirme sistemi getirmesinin asıl nedenlerinden birisi, Türk kadınlarının akrabalık bağı ile aileleri de dâhil olmak üzere genişleyerek yani nüfuz kazanarak, statüyü kendi çıkarları için kullanma olasılığını korumak ve yükselmesini engellemek istemesidir. Şurada Paylaş!
Osmanlı'nın "Kadın" Padişahı: Hatice Turhan Sultan - YouTube. Bu hafta Faruk Pekin'den, Osmanlı'yı 5 yıl boyunca yönetmiş, Osmanlı'nın ikinci atası sayabileceğimiz Hatice Turhan Sultan'ı dinliyoruz. Hatice Turhan Sultan, Kösem Sultan'la girdiği güç savaşını kazanarak bir nevi "Osmanlı'nın yeni Padişah'ı" olmuştur.
Osmanlı tarihindeki en güçlü kadın değişir ne anlamda değişir. Osmanlı'da başı çeken iki üç kadın sultan vardır en önemlileri kuşkusuz kösem ve hürremdir. Bunlar döneminin en nüfuzlu insanlarıdır. Kösem sultan çocukları tahtta olduğu için çok güçlüdür ve inanılmaz gaddardır.
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Modern sömürge imparatorlukları ilk olarak 15. yüzyılda o zamanlar en gelişmiş Avrupa denizcilik güçleri Portekiz ve İspanya arasında bir keşif yarışıyla ortaya çıktı.
İlk sömürgecilik faaliyetleri İspanya ve Portekiz tarafından yapılmıştır. Bu devletler çok önemli sömürgecilik faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir. Bu yüzden günümüzde varlığı devam eden bazı devletlerde Portekiz ve veya İspanyolca konuşulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri