Peygamber Efendimiz'in buyurduğuna göre Recep Ayı Allah'ın ayıdır. Kelime anlamı itibariyle korkmak veya saygı duymak anlamlarına gelen recb kökünden türeyen Recep kelimesi saygı göstergesinin ve savaşmanın haram olduğu aylardan biridir. Bu dört ay ise Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep'tir.
Sözlükte “korkmak; saygı duymak, tâzim göstermek” anlamlarına gelen recb kökünden türeyen receb kelimesi saygı duyulan ve savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adı olup dinî gelenekte önemli yeri olan üç ayların ilkidir.
''Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır.'' Peygamber Efendimiz (sav)'in buyurduğu gibi ümmetin ayı olan Ramazan-ı Şerif'e ulaştık. Bu mübarek ayı sevinçle karşılamak, öneminin ve kıymetinin farkında olarak günlerimizi ve gecelerimizi aydınlatmak için evlerimizde Ramazan köşesi hazırladık.
Mübarek üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, Müslümanlarca büyük bir özlem ve sevgiyle karşılanır. Müslümanlar bu ayda ellerinden geldiğince ibadetlerine özen göstererek nafile ibadetler ile Yüce Allah'a (CC)yakınlaşmaya çalışırlar. Bu ayda yapılan salih amellerin daha büyük sevaplarla karşılık bulucağı ümit edilir.
Recep ayı sağır ay olarak bilinir.
Çünkü bu ayda Allah kullarının işlediği günahları duymaz, sadece ettiği duaları duyar. Dini kaynaklarda yer alan ifadelere göre bu ayın bereketi çok fazladır.
İlgili 36 soru bulundu
Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.s), Recep ayında istiğğfarı çoğaltarak girilen günahlardan tövbe ederek Allah'a sığınılmasını nasihat eder. Şaban Ayı İbadetleri: Şaban ayı da en az Recep ayı kadar mübarek kabul edilen ve Recep ayı gibi çeşitli dini ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir.
RECEP AYININ 15. GECESİ FAZİLETİ
Recep ayının 13, 14 ve 15 oruçları olarak bilinen Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.
Günahlardan arınmak için en uygun aylardan birisi de Recep ayıdır. Recep ayında kılınan nafile namazlara Recep ayı namazı denilir. Bu namazlar, Recep ayının ilk gecesinde 20 rekat ve ay içerisine yayılan 30 rekat nafile namazlardır, ikişer rekat olarak kılınır.
Bu ay içerisinde bolca Kur'an okumak, namaz kılmak, salavat getirmek, büyükleri ziyaret etmek yani sıla-i rahim yapmak gerekir. Müslümanların iç muhakemesini yapması, hayrı şerri düşünmesi ve hayatlarını sorgulaması adına bu aylar diğer aylardan daha önemlidir.
Recep ayının Mudar kabilesine isnat edilmesinin sebebi: Rabia kabilesi Şaban ve Şevval aylarının arasındaki ayı yani Ramazan'ın haram aylardan olduğunu iddia ederlerdi. Doğru görüşün Mudar kabilesinin öne sürdüğünü belirtmek için O kabileye isnat edilmiştir. Haram ayların üçü ardarda gelir biri ise bağımsızdır.
Peygamber Muhammed'in bir hadisine göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmetinin ayıdır.
Şaban Ayı'nın Önemi Nedir? Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir.
İslam dininin en önemli ibadeti olan namazın Recep ayında ayrı bir kıymeti vardır. Günlük kıldığımız 5 vakitlik farz namazlarımızın yanında bu aya özel namaz bulunur. Allah-u Teala'ya (c.c) en çok yakınlaştığımız ibadet olan namaz Recep ayında ilk gece 20 rekat, tüm ay içine yayılabilecek 30 rekatlık namaz vardır.
Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Peygamber Efendimiz bu ay için, 'Allah'ın ayı' demiştir.
Mübarek üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan aylarını kapsıyor. Recep ayının ilk gecesi 1 Şubat'ı 2 Şubat'a bağlayan gece olan bu gecedir. Recebin ilk cuma gecesi müslüman toplumların dinî kültüründe Regaib kandili olarak kutlanır.
Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. “Şaban benim ayımdır.” “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi. Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu.
Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. günün orucunun sevabı çok büyüktür. İlk Perşembe (26 Ocak 2023) günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. Gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da faziletlidir. Tüm bu günler tutulursa Recep ayında toplamda 7 gün oruç tutulur.
Allah-u Teala'ya en çok yakınlaştığımız ibadetlerden olan namaz Recep ayında ilk gece 20 rekat, tüm ay içine yayılan 30 rekatlık namaz vardır. Namazlar ikişer rekat halinde kılınarak daha sonra selam verilir. Recep ayı namazları, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir.
Recep Ayının İlk On Gününde Okunacak Dua: “Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa'bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur'ân.” Ardından yüz defa: Sübhânallâhil-Hayyi'l-Kayyûm.
Bazı vatandaşlar recep ayının ilk günü girince 111 defa ''Allahümme Salli Ala Muhammed'' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirirler. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir.
"Cibril (Aleyhisselam) 'in bana bildirdiğine göre; Receb'in ilk gecesi olduğunda her kim iftar anında (yemekten ve akşam namazından sonra) ilk rekatta Fatiha Suresi'ni, Ayete'l Kürsi'yi, Kadir Suresi'ni (İnna enzalna), İhlas Suresi'ni ve Felak-Nas surelerini birer defa okur (ve 2. rekatı da aynı şekilde kılarsa), Allah ...
Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı hürmetine günahlarımın affı için ve dualarımın kabulü için diyerek namaza başlanır.
Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur.
Recep ayı 13. günü : 4 Şubat 2023 Cumartesi. Recep ayı 14. günü : 5 Şubat 2023 Pazar. Recep ayı 15. günü : 6 Şubat 2023 Pazartesi.
Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah'a isnat edilen, “Receb Allah'ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114). Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri