19. Osmanlı Devleti'nde Fatih Sultan Mehmed devrinden itibaren medreselerin Salı günleri tatil yapmaya başladığı ve bunun Cumhuriyet'e kadar devam ettiril- diği bilinmektedir. 1550-1557 yılları arasını kapsayan bir araştırmada, Osmanlı inşaat sektöründe Cuma gününün hafta tatili olduğunu göstermektedir.
Cuma günü, yalnız resmî devlet dairelerinde çalışan müslümanlar için hafta tatili olarak kabul edilmişti. Tanzimat'tan sonra açılan yeni mektepler de cuma günü tatil edildikleri halde medreseler yine eskisi gibi salı günü tatil yapıyordu.
Yurt dışında pazar günü uygulanan hafta tatili 1935 yılına kadar Türkiye'de cuma günü uygulanmıştır. pazar ile cuma arasındaki uyuşmazlık yurt dışı ile yapılan ticari yazışmaların bazı zamanlarda bir haftaya yakın gecikmesine yol açmıştır. Bu sorun karşısında devlet hafta tatilini cumadan pazara almıştır.
Osmanlı Devleti döneminde hafta tatili konusunda bir düzenleme bulunmazken, düzenlemelerin tamamı Cumhuriyet döneminin ilk 20 yılına rastlamaktadır. İlk olarak dar kapsamlı da olsa 1924 tarihli Hafta Tatili Kanunu ile düzenleme yoluna gidilmiştir.
1900'lerde oldukça uzun olan çalışma saatleri, o zamanlar için normal olarak karşılanıyordu. Ancak Henry Ford, kelimenin tam anlamıyla devrim yaratarak hem çalışma saatlerini düşürdü hem de hafta sonunu tatil etti. İşte, detaylar...
İlgili 33 soru bulundu
1974 yılında Bakanlar kurulunda Cumartesi günlerinin tam gün tatil olması kararı alındı.
1973 yılında, devlete bağlı tüm kurumlar için geçerli olmak üzere, "cumartesi günleri yapılan yarım günlük mesai kaldırılmış ve resmi tatil ilan edilmiştir" diyen başbakanlık genelgesinin yayımlanmasıyla sona eren uygulama...
Hafta tatilleri pazar gününe alındı. Hemen ardından Yahudilerin hafta tatili olan cumartesi günleri yarım gün tatil edildi; 1974 yılında ise, cumartesi tatili tam güne çıkarıldı. Gerçekleştirilen bu değişimler, “modernleşme” kılıfında “batılılaşma” dayatmasının birer parçalarıydı.
İşçinin hangi gün hafta tatili izni kullanacağı işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. İşçinin hangi gün hafta tatili kullanacağı işveren tarafından belirlenir.
Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Buna göre; 28 Ekim Cuma günü yarım gündür.
Bunlardan birincisi 1930'lu yıllardır. 1930'lu yıllarda birçok Batı Avrupa ülkesinde sekiz saatlik iş günü, beş günlük çalışma haftasının yanı sıra, iki haftalık yıllık ücretli izin yasal bir hak olarak kabul edilmiş ve bunun sonucunda, para ve boş zaman kazanan çalışanlar, tatile çıkma olanağı bulabilmişlerdir.
Tanrı'nın kâinatı altı günde yarattığı yedinci gün dinlendiği ve bu yedinci günün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak belirlenip, kutsal kılındığı inancından gelmekteydi. Bu dinlenme yani sebt günü, Müslümanlar için cuma, Yahudiler için cumartesi ve Hristiyanlar için pazar günüydü.
İmamlar, kanunen kendilerine verilmiş bir hak olan haftasonu tatilini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellemesinden dolayı kullanamıyor. Diyanet son olarak, Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr Ali Bardakoğlu'nun imzasıyla yayınladığı bir yönergeyle zorunlu olmadıkça imamların haftasonu tatili kullanamayacağını belirtti.
Irak hükümeti, hafta sonu tatilini iki güne çıkardı. Hükümetten yapılan açıklamada, sadece cuma olan hafta tatilinin bundan sonra cuma ve cumartesi günleri yapılacağı belirtildi.
Bundan dolayı tüm inkılaplar inkılapçılık ilkesiyle ilgilidir. Diğer ilkelerde bahsedilen inkılaplar dışında kalan inkılaplar (Takvim, ölçü birimleri, hafta sonu tatili vb değişiklikler) bu ilke bünyesinde kabul edilir.
Cuma Gününün Önemi
Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur. Başka bir hadislerinde de, bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3. maddesine göre hafta tatili Pazar günü olarak belirlenmiştir. Fakat işbu kural Pazar günü çalışmanın verimli olacağı birçok iş alanının varlığından dolayı mutlak nitelikte değildir. Pazar günü olmasa da herhangi bir gün hafta tatili olarak belirlenebilir.
Hafta tatili uygulaması işçilerin temel haklarının başında gelir. İşçilerin 7 günlük zaman dilimi içinde kesintisiz 24 saat dinlendirilmeleri amaçlandığından, işçinin rızasına dayalı olarak dahi bu sürede çalışma yapılması yasaklanmıştır.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Ve 27 Mayıs 1935 günü İçişleri Bakanlığı'nın teklifi olarak Meclis'e getirilen Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un Üçüncü Maddesi; “Hafta tatili pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten eksik olmamak üzere cumartesi günü saat 13'te başlar.”
Resmi tatil günleri, hafta sonuna denk gelirse, çalışanlar doğal olarak tatil sayılacaktır. Yasalara göre resmi tatiller ve hafta sonu tatillerinde işçinin çalıştırılmaması esastır. Ancak bazı sektörlerde resmi tatil günleri ve hafta sonu tatillerinde işçiler bazı şartlara uygun olarak çalıştırabilir.
Türkiye'de resmî tatiller 17.03.1981 tarihinde yürürlüğe giren 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Sonuç olarak, Yargıtay'ın ilke kararına göre, 4857 sayılı Kanuna göre, hafta tatili 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür (m.46, 63). Bu nedenle kural olarak cumartesi günü iş günüdür. Akdi tatil günü olarak cumartesi günleri yıllık izin süresine eklenmez.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinde ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesinde yıllık ücretli iznin işveren tarafından bölünemeyeceği ifade edilmiş ve Kanunun 53. maddesinde yer alan izin sürelerinin -14, 20 ve 26 gün- işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunlu tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri