Ve şu sonuca varmışlar: Günde bir saatten fazla süren gündüz uykusu aslında insan sağlığı için zararlıymış. Uzmanlar, 30 ila 45 dakikadan daha az gündüz uykusunun ise geceleri iyi uyuyamayan kişilerde kalp sağlığını iyileştirebileceğini açıklamış.
Çin'deki Guangzhou Tıp Üniversitesi'nden bilim insanları, bir saatten fazla süren gündüz uykusunun insan sağlığı için zararlı olabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, gündüz uyumanın kalp rahatsızlıkları dışındaki nedenlerden kaynaklanacak ölüm riskini yüzde 30 artırdığını tespit etti.
İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması vücudu açısından faydalıdır. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekmektedir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemlidir.
Uzman Psikolog Alanur Özalp: "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz. Gece uykusunu altın, pırlanta olarak değerlendirirken, gündüz uykusunu da bakır veya teneke olarak değerlendiriyoruz." Uzman Psikolog Alanur Özalp, "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz.
Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
İlgili 42 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da 10-11 saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir. 24 aydan sonra gündüz uykuları ortalama 2 saat olur. 2.5 yaştaki uyku süresi gündüz 1.5-2 saat, gece kesintisiz 10-11 saattir.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Geçmişte de güzellik uykusu adı altında bazı kadınların öğle uykusuna yattığı bilinir. Düzenli öğle uykusu cildi güzelleştirir. Hücreler yenilenme fırsatı bulduğu için yaşlanma belirtileri gerilemeye başlar. Böylelikle kişi daha uzun süre genç ve diri bir cilde sahip olur.
En verimli uyku saatleri hakkında bugüne kadar birçok araştırma yapıldı. Bu araştırmalar, en verimli ve sağlıklı uyku saatlerinin gece 23.00 – 03.00 saatleri arasında olduğu ortaya koydu. Özellikle genç ve büyüme çağındaki kişilerin gece saat 12'de uyku halinde olmaları tavsiye ediliyor.
Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Gece 22.00 ile 03.00 arası bu işlev için en ideal ortamdır.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Çok fazla uyuyan insanlarda zaman içerisinde belirli miktarda kilo artışı fark edilmektedir. Kilo alımı ile fazla yeme isteği de günden güne artmaktadır. Yetersiz uykunun kilo artışı yapabileceği gibi çok uyumak da insanın kilo dengesini bozabilmektedir.
Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor. Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir. Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
2. Öğle uykusu ne zaman uyunur? Öğle uykusu için en iyi zaman, öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeği sonrası 14:00 civarıdır.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Derin uykuya dalmadan önce, 20 ila 30 dakikalık veya daha fazla vaktin varsa 90 dakikalık bir şekerleme öneriliyor. Ancak gece vardiyasında çalışmıyorsan, 90 dakikalık uzun şekerlemeyi her gün yapmamaya dikkat etmende fayda var. 20 dakikadan az kestirmek ise çoğu insan için faydalı bir alışkanlık.
O zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin. 45 dakika sonra uyanan bebeğinizin uykusu bitmiş gibi davranarak onu hemen yataktan almak yerine, onu uykuya geri döndürmeye çalışmak da gündüz uykularının zaman içerisinde uzamasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri