Zengin kahvaltısında ise bal, kaymak, reçel, peynir, zeytin, çörek, börek, kavun vb. bulunurdu. Eskiden kış sabahları İstanbul'da kahvaltıda sulu ve sıcak “palude” içilirdi. Seyyar esnaf tarafından kahvehanelerde ve sokaklarda bu içecek üzerine zencefil, tarçın ve gül suyu serpilerek fincanda satılırdı.
Sabah saat on ile on iki arası yenen sabah veya kuşluk yemeği (taamı) ve güneş batmadan yenen akşam yemeği. Örneğin Mouradgea d'Ohhson'un 18. yüzyıl Osmanlı kültürünü birçok farklı yönden incelediği önemli eserinde günde iki öğün yemek yendiği kaydedilmiştir.
Kutsi Akıllı on X: "Eski Türkçede kahvaltıya "tutguç" denirdi. https://t.co/L4fgHMZjXB" / X.
Türk kahvaltısı tam bir zengin kahvaltı kültürü örneğidir. Zira dışarıda da evde de Türk kahvaltısı dendiği zaman akla hemen çeşit çeşit peynir ve zeytin, çeşitli şekillerde pişirilen yumurtalar, reçeller, hamur işleri, kızartmalar, gözlemeler, bal, börek, çörek ve zengin bir şarküteri çeşidi gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Türk kahvaltısı, dünya genelinde bilinen ve sevilen bir kahvaltı çeşididir. Türkiye'nin zengin ve çeşitli mutfak kültürünün bir yansıması olan Türk kahvaltısı, genellikle zeytin, peynir, domates, salatalık, bal, kaymak, yumurta ve çeşitli ekmeklerden oluşur.
Genel olarak Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı ya da sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirun ile beraber özel fırınlarda pişirilen lavaş ve çörek Van kahvaltısının ana yiyecekleri.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Kahve Nedir? Kahvesever olmadan önce, Türklerin uzun dönemler boyunca, üç değil, iki öğün ile beslendiği bilinmektedir. Bu öğünlerden öğleden önce yapılan ilkine kuşluk, öğleden sonra yapılan diğerine ise akşam yemeği denilmiştir.
Türkiye'de kahvaltı için bir restorana ya da birisinin evine gidilmesi çok normal bir şedir. Türkler kahvaltıda kahve değil çay içerler. Kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içerler. Türkler kahvaltıda domates, salatalık gibi bazı sebzeler de yerler.
Salça şimdiki gibi yaygın değildi çünkü domatesin Osmanlı mutfağına girişi oldukça geç. Hatta Osmanlı'nın en gösterişli zamanlarında bile mutfaklarda domates hiç kullanılmaz, yerine baharat ve soslar kullanılırdı. En çok tercih edilen aroma verici ise erikti.
Osmanlı Mutfağı Tatlıları
Yemeklerin sonunda tatlı yenirdi ve günümüze dek ulaşan bir geleneğe dönüştü. Tabii, tatlı yemekten önce mi yoksa sonra mı yenir tartışmaları da halen sürmektedir. Osmanlı zamanında yapılan baklavalar, günümüzdeki ile benzetilse de aslında daha zengin bir içeriği olduğunu görüyoruz.
Yemekle birlikte genel olarak su değil hoşaf suyu ya da şerbet içilirdi. İkramlarda çiçeklerden, meyvelerden, şeker ve balla yapılan şerbetler en makbul olanlardandı. Sevilen diğer bir içecekse daha çok kışın içilen bozaydı.
Bir-iki saat sonra kuşluk vaktinde sabah kahvaltısını yapar, maddi ve manevi bereketin artması için kuşluk namazı dedikleri duha namazını eda ederlerdi.
Osmanlı mutfağı, birçok farklı yemeği içermektedir. Bunların arasında, çorbalar, mezeler, pilavlar, et yemekleri, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler bulunmaktadır. Osmanlı mutfağının en meşhur yemekleri arasında ise kebap, döner, baklava, börek, pilav, dolma ve köfte gibi yemekler yer almaktadır.
Amerikan Kahvaltı
İngiliz kahvaltı sofralarında olduğu gibi meyveler, meyve suları hububatlı yiyecekler, balık ve et çeşitleri ön plandadır. Bunun yanında tatlı yiyecekler, reçeller, marmelatlar, yumurta çeşitleri ve sıcak içeceklerle sunulur.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Öğle kahvaltısı diyerek özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez bir etkinliği olarak günlük yaşantımıza girdi bile.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Padişahların tecrübesizliğinden yararlanan saray kadınlarının ve ağalarının devlet yönetiminde etkili olmaları. Küçük yaşta tahta çıkmaları (IV. Mehmed 6 yaşında tahta çıkmıştır). Önemli makamların liyakata bakılmadan rüşvet ve iltimas yoluyla dağıtılması gibi nedenler etkili olmuştur.
Muhammed sabah ve akşam yemek yerdi. Ancak öğle yemeği yediğine dair hiçbir rivayet yoktur. Ayrıca birçok kaynak öğleyin yemek yemenin Hz. Muhammed devrinde olmadığını belirtir.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Yunan kahvaltısı, Türk kahvaltısına benzer şekilde zeytin, beyaz peynir, salatalık, domates, biber ve ekmekten oluşur. Ancak, Yunan kahvaltısı daha fazla tuzlu malzeme içerir. Feta peyniri, yoğurt, tahıl, ceviz, kuru üzüm, bal, tahin, zeytinyağı ve siyah zeytin, Yunan kahvaltısının diğer temel malzemeleri arasındadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri