Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
art arda gelme, ardı arası kesilmeme, sürüp gitme.
Ardarda /art arda kelime grubu, bir ikileme olduğu için toplum tarafından bir çırpıda söylenir.
Artırmak Kelimesinin Doğru yazılışı
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu kelimenin "arttırmak, artırmak mı" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.
3. İki ünsüzle biten Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, seks, slayt, teyp vb.
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
Ardı sıra sözcüğü bir ikileme olup her ne koşulda olursa olsun ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir. Sözcüğün doğru yazımı şu şekildedir; "ardı sıra".
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
ART ARDA SÖZCÜĞÜNÜN DOĞRU YAZILIŞI
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"art arda"dır.
ARDA İSMİ NE DEMEK, HANGİ ANLAMA GELİR? TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Arda ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Sonra gelen. Hükümdar veya kumandan asası.
Doğrulanmış Cevap. => Bilmece eğlence amaçlı belli edilmeyip aslında ne olduğunu veya sonucunu bulmamız istenilen sorulardır. Eğlence amaçlı yapılır. Bir bilmecenin sorusunda mecazlı , deyimler , örtülü anlama sıklıkla yer verilir.
(-den) (arta'kalmak) Artmak, geriye kalmak, fazla bulunmak: “Artakalan para ile çocuk pek güç geçiniyordu.” -H. F. Ozansoy. artakalmak, 10 karakter ile yazılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
- Baştan aşağı/Tepeden tırnağa – Von Kopf bis Fuβ “Baştan aşağı, tepeden tırnağa, tamamıyla” anlamlarında kullanılan ikilemeler Almancada aynı anlamda, ancak farklı uzuvlarla ifade edilmektedir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük… Biri Anlamlı, Diğeri Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çer çöp… Her İkisi de Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » ıvır zıvır, eften püften, mırın kırın…
dökük, sarmaş dolaş, tatsız tuzsuz, yalvar yakar, yaz boz, yorgun argın gibi bu ikilemeler genellikle birbirinden bagımsız iki sözcükten oluşmaktadırlar.
Söz konusu kelimenin telaffuz ediliş şeklinden dolayı birçok insan, kelimenin yazılışı konusunda tren mi tiren mi ikilemini yaşar. Tren doğru yazılışı şu şekildedir: Tren (Doğru kullanım) Tiren (Yanlış kullanım)
Aydınlatma ölçü birimi. Hava basınçlı bir tür petrol lambası, lüks lambası anlamına gelir. Bu kelime genellikle lüküs şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lüks şeklinde olmalıdır.
Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri