Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
HANIMLARA SULTANCIĞIM DENİRDİ
Daima “siz” denirdi. Kocalar zevcelerine “hatun”, “hanım” ya da “kadınım” der, kadınlar eşlerine “efendi bey”, “molla bey” derlerdi.
tasarrufu destekler biçimde, Türk geleneklerinde eşlerin birbirlerine isimleri ile hitap etmek yerine, kadı- nın kocasına “ussalı”, kocanın da karısına “gız” şeklinde hitap ettiklerini, eşlerin birbirlerinin gıyaplarında erkek için “bizim herif, çocukların babası”, kadın için “köroğlu, küldöken” hitaplarını ...
Kadına hanımefendi, erkeğe beyefendi denilirmiş, yaşlıya efendi veya efendibaba diye hitap edilirmiş. Dosta arkadaşa candan hürmet gösterilir, incinmesin diye naif kelimelerle söz söylenirmiş.
İlgili 17 soru bulundu
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
Mahbub, sevgili olan.
Efulim kelimesi cinsiyet belirtmeyen bir sözcüktür. Sevgilim, sevdiğim, yarim, birtanem manasına gelmektedir. Dolayısıyla hem erkeklere hem de kadınlara bu sözcük ile hitap etmek mümkündür. Özellikle Rize, Artvin ve Trabzon dolaylarında bu kelime sıkça kullanılmaktadır.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Hünkârın yatağına aldığı cariye “Haseki” adıyla anılır, bunlardan “gözde” olan “Padişahın kadını” olurdu. Çocuk doğuran haseki “Şehzade annesi “ olarak ayrıcalık kazanır, onun maaşı arttırılırdı.
İlk Osmanlı padişahlarının kızlarına hatun denilmekte iken Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren Sultan denilmeye başlanmıştır.
Ancak padişahların evlendiği kızların çoğunluğu Türk kökenliydi. II. Selim'den önceki (I. Murat hariç) 12 padişahın anneleri Türk asıllıdır. Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
1) Erkeğim: Erkeklerin yüzde 90'ı bu söze mest olurlar. Bu söz onların vazgeçilmezleridir. Alın size en büyük ego tatmini. 2) Hayatım, Ömrüm, Dünyam: 2. olarakta bu hitaplar erkeklere güven verir.
İslam, bütün Müslümanlara, özellikle de eşlere sevgi dersi verdiği için muhatabımızı eşin en çok hoşlandığı isimle çağırmamızı tavsiye ediyor. Belki de bazı erkekler doktor, mühendis veya bey gibi lakapların hanımı tarafından kullanılmasından hoşlanmayabilirler. Örneğin; Ahmetçiğim demesinden daha çok hoşlanabilir.
Ben seni seviyorum. Ma si ǩṕorom. Seni sevebilmeye muktedirim.Ma si maoropen.
Yazı: Özhan Öztürk Abanges 'Tarlanın seyrek sürülmüş yeri' ve 'yarım yamalak, baştan savma yapılmış iş' anlamlarına gelmektedir (Trabzon, Tokat) Aboskal veya aposkal Tarla kazılırken, henüz işlenmemiş önde kalan kısım; eksik bırakılan iş, tarlada sürülen kısımla, sürülemeyen arasındaki sınır (Trabzon, Rize) anlamına ...
Oğlan kelimesi, illa da kötü niyetle seçilmiş genç çocuk manasına gelmez. Belki Enderun denilen İç Saray'da istihdâm edilmek üzere seçilen devşirmelere de denmektedir. İç oğlan denmesi, İç Saray'da istihdâm edilmelerinden kaynaklanmaktadır.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri