Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
Gelenek- sel tipteki eşlerin “bey, herif, adam, ağa, efendi, karı, ha- nım, hatun” biçimlerinde takip edilebilen bu standart hi- tap biçimleri, sosyo-kültürel ve ekonomik değişimlerle uyumlu şekilde güncellenen yeni aile birliklerinde çeşitle- nebilmiştir.
Hitap şekilleri toplumda bazı bölgelere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Eşlere adları ile seslenmenin doğru karşılanmadığı yerlerde hanım, bey, hatun, ağa gibi hitap şekilleri kullanılabilmektedir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Araplar eşlerini avrat diye çağırır.
İlgili 39 soru bulundu
Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir. Böyle bir hitap tarzı kamusal yaşamda saygı ve samimiyet değil; kabalık, saygısızlık ve görgüsüzlük kabul edilir.
Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar. Bu adların örnekleri Dede Korkut Hikâyeleri'nde de görülür.
Kadınefendilerden sonra gelen padişah zevcelerine “ıkbal” denir ve başıkbal, ikinci, üçüncü, dördüncü ıkbal şeklinde sıralanırdı.
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
İslamiyet teki karı koca arasındaki ciddiyetin korunması için bu da lazım. Bir kadının kocasına ismiyle hitap etmesi mekruhtur, edepsizliktir.”
Buna göre bir kadının kocasına, kocanın da eşine ismiyle hitap etmesi yasak değildir.
Dede'nin eşine ya da ailesinden gelen kadınlara Zeyneb, Fatıma Ana gibi kutsal kişilerin devamı niteliğinde 'ANA' denilmektedir.
Hatun (kadın), tarih boyunca Türkler'le temas etmiş Asya ve Avrupa milletlerinin dillerine “Türk hükümdarının karısı, Türk kadını, saygın kadın, yönetici kadın” anlamlarıyla geçmiştir (geniş bilgi için bk. a.g.e., a.y.).
Eski Türklerde Aile: İslamiyet öncesi Türk toplumunda aile, toplumun temel yapı taşı olarak kabul edilmiş ve aile hayatına çok önem verilmiştir. Türklerde erkek, aile reisi olarak kabul edilmiş, ancak kadına da toplumsal yaşam içerisinde çok değer verilmiştir. Türklerde “Tek Eşli” evlilik biçimi görülmektedir.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır. Sultanların çocukları Osmanlı hanedan üyesi sayılmazlar.
Hanım Sultan nedir; hanım kelimesi eski Türkçede han kelimesinin kadın versiyonu olarak türetilmiştir. Hanım, Han'ın eşi olarak aynı güç ve hükümranlık yetkisi taşıyordu.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır. Aynı şekilde şehzadelerin de çocukları bu unvanı alırlar ve kendi erkek çocuklarına da geçirirlerdi. Yani Osmanlı hanedanına mensup padişah dışındaki tüm erkekler bu unvanı taşırlardı.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Bunu, “bitanem”, “sevgilim”, “hayatım” ve “balım” sözcükleri izledi. Sevdiklerine balım ve kurabiyem gibi gıdaların yanı sıra öküz, kuzu, panda gibi hayvan isimleriyle hitap edenler de oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri